Efes, tarih sahnesine M.Ö. 6. binyılda Hititler döneminde çıkan ve ardından Lidyalılar, Persler, Yunanlar ve Romalılar gibi birçok medeniyetin egemenliğini yaşamış önemli bir şehirdir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu'nun batı kıyısında, Lydian krallığının başkenti olarak biliniyordu.
Hellenistik ve Roma dönemlerinde en görkemli zamanlarını yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Dönemi tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir. Efes antik kentinin en önemli özeliği nedir?
Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul'ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem'in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir.
Efes Antik Kenti'nin Yapılma Amacı Nedir? Efes Antik Kenti'nin; liman ticareti, dışarıdan gelen misafirlerin konaklaması, tapınak, hapishane, kütüphane, tiyatro gibi çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere yapıldığı biliniyor.
Liman kenti olması sebebiyle tarihteki önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması ve sahip olduğu verimli topraklar, bölgeyi hem hareketli hem de önemli bir konuma taşıyor. Kadın savaşçılar tarafından kurulduğu rivayet edilen kentin, ismini Ana Kraliçe Kenti olarak çevrilen Arzawa'dan aldığı söyleniyor.
İlgili 36 soru bulundu
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Milattan önce 6000'li yıllarda kurulmuş olan Efes Antik Kenti, pek çok yerli ve yabancı turistin ülkemizde ziyaret ettiği önemli bir ören yeridir. Efes Antik Kenti örenyeri giriş ücreti 150 TL'dir.
Antik dünyada birçok yerleşmede sürekli olarak binlerce yıl yaşandı ve en sonunda, tarım koşullarının kötüleşmesi veya bir salgın gibi dış koşullardaki bazı değişiklikler nedeniyle buralar terk edildi.
EFES ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
1881 yılında, Paris piskoposluğuna bağlı Gouyet adında bir rahip, Katerin Emmerik'in (1774-1824) yazdığı “Hazreti Meryem'in hayatı” kitabında anlatılan Meryem'e ait Ev'in, tanıma uygun olup olmadığını görmek için Efes'e gitmeğe karar verir.
Aziz Luke'un sembol hayvanı boğadır. Boğa, Aziz Irenaeus'a göre İsa'nın fedakarlığını ve önderliğini temsil eder. Efes şehrindeki yuvarlak yapı, kapısının üzerinde bulunmuş olan boğa kabartması nedeniyle Aziz Luke'un mezarı olarak kabul görmüştür.
Efes'in En Önemli 4 Özelliği
Hristiyanlığın Hac merkezi olarak kabul görülmesi ve asırlardır bir dini merkez olması. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı'nın çevresine kurulması.
Genellikle tarih kitaplarında Efes'te hayatın milattan sonra 7'nci yüzyılda bittiği, Müslümanların buraya gelmesiyle Efes'in terk edilip Ayasuluk Kalesi'ne yerleşildiği yazar ancak burada bulduğumuz evde Efes'te hayatın 14'üncü yüzyıla kadar sürdüğünü gördük.
Balkon ve otelin önündeki teras haricinde hiçbir odada veya kapalı ortak alanda sigara içilmesine izin verilmemektedir.
Efes Pilsen, Türkiye'de üretilen bir bira markası. Efes Pilsen 1969 yılında İstanbul ve İzmir'de üretilmeye başlamış ve kısa sürede dünyaya açılmıştır.
Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan grup, hâlen iki aileye aittir. Grubun %68'ine Yazıcılar Holding, %32'sine ise Özilhan Sınai Yatırım sahiptir. Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Özilhan'ın oğlu Tuncay Özilhan, İcra Başkanı ise Hurşit Zorlu'dur.
Androklos: Atina kralı Kodros'un oğlu. Efsaneye göre Efes bölgesine yerleşmiş Leleg'lerle Karia'lıları kovan İon göçmenlerinin önderi olan Androklos Ephesos şehrinin kurucusudur.
Efes Artemisi, Yunan ve Latin mitolojisinde bakireliğin sembolü olmasına rağmen, Anadolu'da Efes'te, Artemis doğurganlığın ve bereketin sembolü olan bir ana tanrıçayı simgeler.
Özellikle Efes'e gelen denizcilerin en gözde ve uğrak mekanlarından birisi olan Aşk Evi, Kuretler Caddesi ile Mermer Cadde kesişiminde yer alıyor. Aşk Evi'ne Celsus Kitaplığı'ndan ve Skolastika Hamamı'ndan gizli bir geçitle giriliyor.
Gediz Irmağı kıyısında Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Sindel Köyü sınırları içinde 1969 yılında MTA tarafından eşine ender rastlanan “İlk İnsan Ayak İzleri” gün ışığına çıkarılmıştır. Ayak İzleri, Kula merkezli bir yanardağın çıkardığı tüflerin içinde yer almaktadır.
Heykelin içerdiği zıtlıklar da çarpıcılığını artırır: Meryem'in elleri hem naaşa sıkı sıkıya kenetlenmiştir, hem de onu bir bakıma özgür bırakmakta, daha doğrusu ölüyü izleyiciye göstermektedir. İsa'nın neredeyse tümüyle çıplak, güzel hatlı bedeni Meryem'in ağır kıvrımlarla dökümlenen elbisesinin üzerine uzanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri