Öncelikle kediler
Kediniz Gece Ne Kadar Hareketli? Bazı kediler geceleri enerji fazlalıklarını miyavlayarak ortaya koyabilir, bazıları ev içerisinde sessiz bir şekilde gezebilir, bazıları eşyaları yere atmak ve uyuyan sahiplerinin üzerlerine çıkmak suretiyle zamanlarını değerlendirebilir.
Geceleri yatakta bir kedi olması uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Nazik mırıltıları, beyaz gürültünün uyarıcı etkisine sahiptir. Uyku bozukluğunuz varsa, yatakta yanınızda bir kedi olması daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.
İnsanlarda ise durum tam tersidir. Tam olarak bu sebeple, insanlar geceleri çok kötü bir görüşe sahipken, gündüzleri cisimlerin renklerini çok başarılı bir şekilde algılayabilirler. Kedilerde de durum buna terstir: geceleri harika bir şekilde görebilseler de, cisimlerin renklerini algılamakta oldukça beceriksizdirler.
Kediler sosyal canlılardır. Bu nedenle ilgi görmeye ve etkileşime ihtiyaç duyar. Gündüz saatlerinde evde yalnız olduğu için sıkılan kediler geceleri evde yaşayan kişilerle sosyalleşmek ister. Bu nedenle geceleri daha hareketli olabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Kedilerin uyku seçiminde sıcaklık en önemli faktörlerden biridir. Genelde uyumak için sıcak ve rahat yerleri tercih eden kediler ısınmak için sahiplerinin yanında uyumayı da tercih etmektedir. Kendilerini besleyen ve onlara bakan sahiplerinin yanında kediler kendilerini güvende hissederler.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Dolayısıyla sahiplerini anneleri gibi benimser ve onlara güvenirler. Sizin uyanık olduğunuz ya da evde olmadığınız gündüz vakitlerinde eşyalarınız üzerinde uyumaları da kokunuzu alarak güvende olduklarını bilmek istemelerinden kaynaklıdır.
Aslında kedilerin gözleri karanlıkta parlamaz, gözlerine ışık vurunca parlar. Buna sebep olan etmen hayvanın gözünde ışığı yansıtan bir katman olmasıdır. Bu katmana tapetum lucidum denir ve görevi de ışığın düşük olduğu durumlarda hayvanın etrafını daha iyi görmesini sağlamaktır.
Alerjik insanların kedileri ile aynı odada uymaları pek de tavsiye edilmez. Örneğin astımınız varsa kedinizin tüyleri nedeniyle gece nefes almanız zorlaşır. Bu da uykunuzun bölünmesine, öksürük krizlerine ve nefes darlığına sebep olabilir.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir. Ancak genel olarak kedilerin yumuşak alanları sevdiği ve bu alanlarda uyumayı tercih ettikleri bilinir.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kedi ve köpekler, birlikte yaşadıkları insanlarla uyumaya çok meraklıdırlar. Peki köpek ya da kediyle birlikte uyumak size ya da can dostunuza zarar verir mi? Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş'a göre hem siz hem de de evcil hayvanınız sağlıklıysa, birlikte uyumakta hiçbir sakınca yok.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kedilerin içgüdüsel olarak yaptıkları yoğurma hareketi özellikle onların yavruluk döneminde annelerini emerken süt üretimini artırmak için yaptıkları hareketlerden biridir. Bu nedenle kedilerde yoğurma hareketi, onların rahat ve huzurlu bir şekilde mayışmasıyla son bulur. Ardından güzel bir uyku çekebilirler.
Lincoln Üniversitesi'nde 2015'te yapılan araştırma, kedilerin sahiplerini köpekler gibi özlemediğini, çünkü sahiplerine köpekler gibi bağlanmadıklarını söylüyor. Başka bir araştırmaysa kedilerin onları yalnız bıraktığımızda sinirlendiklerini ve bunu pasif-agresif davranışlarla gösterdiklerini söylüyor.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler.
Eğer kedinin yaş veya hastalık nedeniyle özel bir durumu bulunmuyorsa, bu durumda kediler evde bir hafta boyunca tek başlarına kalabilir.
Kediler sahibini korumak için tuvaletin önünde dururlar. Kediler tuvalet önünde, bir başkası gelip sahibini savunmasız yakalamasın diye kapı önünde dururlar! Kedinizin en savunmasız anında onu rahatlatan %100 doğal bentonit ve tamamen topaklaşan / sıvı emme kapasitesi çok yüksek bir kumla onu ödüllendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri