Efes antik kenti umumi tuvaleti,çok muntazam yapılmış.suların geçtiği derin kanallar yapılmış,kenalların üstüne ve önüne mermer kaplanmış.her 1 mt'de hela taşı deliği açılmış.Hep birlikte oturulup tuvalet yapılıyor.Tamamen açık WC.Ancak o dönemlerde havuz-Roma hamamı-WC-genel ev gibi umuma açık yerler sosyalleşme ...
Turnikelerin hemen arkasındaki tuvalete gitmek için önce 10 YTL'lik Efes giriş ücretini ödeyeceğiz. Sonra tuvalet giriş ücreti olan 50 YKR'yi ödeyeceğiz. Günde 3 defa ihtiyaç duysak 31 YTL 50 Ykr ödemek zorunda kalacağız. Burada büyük bir tuvalet var ama bizlere yasak” diye konuştu.
Celsus Kütüphanesi'nden Yamaç Evler'e doğru yürüyen ziyaretçilerin önünde kuyruk oluşturduğu umumi tuvaletler Roma döneminin tuvalet kültürünü merak edenleri kendisine çekiyor.
EFES ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
İlgili 16 soru bulundu
18 yaş altındaki bireylere, 65 yaş üzerindeki bireylere, Müzekarta sahip olanlara ücretsizdir.
Buraya en az 2-3 saatinizi ayırmalısınız. Kulağınıza çok gelebilir ama bir metropol gezdiğinizi unutmayın. Rehberli yürüyüş turu da 2 saat sürüyor. Eğer hem Efes Antik Kenti'ni hem de çevredeki Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı gibi diğer önemli noktaları da gezecekseniz tur 4-5 saati buluyor.
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince, Selçuk'a 8 km, Efes Antik Kenti'ne 12 km, Kuşadası'na 30 km, İzmir'e ise 85 km uzaklıkta.
Efes Antik Kenti ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasındadır. Bilet gişesi saat 19:00'den itibaren kapanmaktadır. Efes Harabeleri haftanın her günü ziyarete açıktır.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Doğu ile Batı arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kentiydi. Efes'in bu konumu, çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesine katkıda bulunmasının yanı sıra Roma Devrinde de Asia eyaletinin başkenti olmasını sağladı.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
Aziz Luke'un sembol hayvanı boğadır. Boğa, Aziz Irenaeus'a göre İsa'nın fedakarlığını ve önderliğini temsil eder. Efes şehrindeki yuvarlak yapı, kapısının üzerinde bulunmuş olan boğa kabartması nedeniyle Aziz Luke'un mezarı olarak kabul görmüştür.
Efes Antik Kenti 2023 yılı için kişi başı giriş ücreti, şu şekildedir; Yetişkinler için giriş ücreti = 120 TL. Ekstra olarak Yamaç Evleri de gezilip görünmek istenirse = 45 TL daha ödenir. Özel araç otopark ücreti = 10 TL.
Tuvalet olgusu, Latince terminoloji ile latrina, her toplum ve her tabakada farklı düzeylerde ve şekillerde de olsa bir sistem olarak işleyiş şekillerine sahiptir.
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 400 Türk lirasıdır. Antik kent girişi için Müze Kart geçerlidir. Ayrıca öğretmen kimlik kartı ile de ücretsiz giriş mümkündür. Yerleşkenin bitişiğinde bulunan Yamaç Evleri ise 170 liradır.
Roma döneminde görkemli bir liman şehri olan ve 14'üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği Efes'in, zamanla Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı'nın getirdiği alüvyonların birikmesi nedeniyle deniz ile arasındaki mesafe 6 kilometreye ulaştı.
Her adımda tarihin kalıntılarına rastlayacağınız Efes Antik Kent'te Celcus Kütüphanesi, Antik Tiyatro, Kral Yolu, Meryem Kilisesi gibi görülmesi gereken birçok yapıt bulunuyor. İzmir'in Selçuklu ilçesinde bulunan Efes'i keyifli ve rahat bir şekilde gezmek isteyenler için en uygun zaman mayıs ve eylül arası.
Efes Artemisi, Yunan ve Latin mitolojisinde bakireliğin sembolü olmasına rağmen, Anadolu'da Efes'te, Artemis doğurganlığın ve bereketin sembolü olan bir ana tanrıçayı simgeler.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.
Özellikle Efes'e gelen denizcilerin en gözde ve uğrak mekanlarından birisi olan Aşk Evi, Kuretler Caddesi ile Mermer Cadde kesişiminde yer alıyor. Aşk Evi'ne Celsus Kitaplığı'ndan ve Skolastika Hamamı'ndan gizli bir geçitle giriliyor.
Müze Kart ile ücretsiz. Efes Yamaç Evleri giriş ücreti 320 TL (Yamaç Evler'de Müze Kart geçmiyor.) Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti T.C. Vatandaşları için 425 TL, yabancı ülke vatandaşları için 850 TL.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" dağıtacaklarını açıklaması üzerine, Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evleri, antik tiyatrosu ve ihtişamlı tapınaklarıyla dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi kendisine çeken ...
Şu kişiler, Efes Antik Kenti'ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme fırsatına sahiptir; 18 yaş altı öğrenciler. Öğretmenler. 65 yaş üstü vatandaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri