Efor testine nasıl hazırlanmalısınız? Efor testi öncesinde kalp ya da tansiyonla ilgili bazı ilaçların kesilmesi gerekebilir. Doktorunuz tarafından test için kesilmesi gerekecek ilaçlar anlatılacaktır. Kan basıncının 180/110'un üstünde olması efor testi için engel teşkil eder ve testin ertelenmesini gerektirebilir.
Bilindiği gibi normalde egzersiz ile (yürüme, koşma vs) kan basıncı herkeste yükselir. Onun için tansiyon normalde istirahatte ölçülür. Bununla birlikte normal tansiyonu olan bireylerde efor sırasında aşırı kan basıncının yükselmesi, ileride kalıcı hipertansiyon çıkabileceğinin işareti olabilir.
Bu duruma dikkate alarak hastayı değerlendirmek gereklidir. Peki, egzersiz sırasında kan basıncı hangi seviyeye kadar yükselebilir? Bizim kabul ettiğimiz sınır 210/105 mmHg'dır. Daha yüksek seviyeler, kan basıncının egzersize verdiği aşırı yanıtı olarak değerlendirilir.
Efor testi ne kadar sürer sorusunun cevabı '10-15 dk'dır' şeklinde verilebilir. Bununla birlikte, efor testi normal değerleri HR değerine göre 60-100 arasında olmalıdır.
Efor testinde 3 dakika aralıklarla hız ve eğim artırılmaktadır . Bu sırada hastanın nabzı, tansiyonu, solunumu ve göğüs ağrısı gibi şikayetleri dikkatle izlenir. Test süresi ortalama 10-15 dakika kadardır. Test sonunda hastanın koşu bandından inmesine izin verilmeden önce istirahat EKG'si çekilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu hız = 220-yaşınızdır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-45= 175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en iyi yarar, egzersiz sırasında kalbinizin hızı maksimum kalp hızının %50'si ile %75'i arasında ise alınır.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Kalp damar hastalığı olanların %60-%80'ninde hastalığı gösterirken, hastalık olmayanların da ancak %80 civarındaki kısmına hastalık yoktur diyebilmektedir. Dolayısıyla da yalancı pozitif ve yalancı negatif sonuçları az olmayan bir tanı yöntemidir.
Efor testi yaptığımız halde damar tıkanıklığı olmasına rağmen bunu yakalayamayabiliriz. Doktorun kalp hastalığı ile ilgili kuvvetli şüphesi varsa daha üst bir teste geçilebilir. Sintigrafi yapılabilir. Bu testle kalp damar tıkanıklığını yakalama oranımız yüzde 85'lere çıkabilir.
2. (220-yaşınız) x %60 hesabıyla kardiyo yaparken kalp ritm alt hızınız bulunur. 32 yaşındaki biri yağ yakmak istiyorsa herhangi bir sporda kalp hızının 112 lerde olması yeterlidir.
Egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler: Önce ısınma egzersizleri (10-15 dakika) yapılmalıdır. Egzersiz sırasında aşırı kan basıncı yükselmelerinden (büyük tansiyon için sınır 220 mmHg, küçük tansiyon için sınır 110 mmHg olmalı) kaçınılmalıdır.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Egzersizin kan basıncı ve kalp sağlığı üzerine olan olumlu etkisi birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiş olup hipertansiyonu olsun ya da olmasın tüm hastalara düzenli egzersiz önerilmektedir.
Efor testi boyunca 2' şer dakikalık periyotlarla yürüme bandının hızı artmaktadır. Kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede kan basıncınız ölçülür. Bu kayıt üzerinde kalp damarlarında hastalık lehine bulgu olup olmadığına ve kalp ritminin hızlanıp hızlanmadığına bakılır.
Bunun yanında istirahat halinde iken ölçülen yüksek nabız sayısının yüksek tansiyon gelişimi için risk faktörü olarak görülmektedir. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre rutin muayenelerde taşikardi (kalbin normalden hızlı atması) saptanan bireylerde ilerleyen dönemlerde yüksek tansiyon gelişimi gözlemlenmiştir.
Efor Testi, kişiye belli kriterlere uygun şekilde egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve bu yüklenme esnasında kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir kalp damar hastalığının olup olmadığının araştırılmasıdır.
Kardiyak Efor Testi
Bisikletle uygulanan tipide vardır. Amaç giderek artan hız ve eğimde hastanın efor yapması sağlanarak bu sırada hastanın kalp ritmi, kan basıncı ve kalp kasının kanlanma durumu sürekli kontrol edilir.
Ortalama süre yaklaşık 8-10 dakikadır. Test boyunca kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede (her 3 dakikada bir) kan basıncınız ölçülür.
Efor testi, ileri seviyede aort kapak darlığı bulunan kişilerde, ciddi seviyede kalp kası hastalıkları yaşayan bireylerde, konjestif kalp yetmezliği yaşayanlarda, ileri düzeyde kalp ritim bozukluğu yaşayanlarda, hipertansiyonu olan bireylerde ve kalp zarında iltihap bulunan kişilerde riskli sonuçlar doğurabilir.
Stres testi genellikle güvenlidir ve komplikasyonlar nadirdir. Ancak, herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, bir komplikasyon riski vardır: Düşük kan basıncı. Kan basıncı, egzersiz sırasında veya hemen sonrasında düşebilir ve muhtemelen baş dönmesi veya baygınlık hissetmenize neden olabilir.
Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Risk grubundakiler 30, risk grubunda olmayanlar ise 40 yaşında sonra her yıl kan testleri, tansiyon kontrolü ve efor testi yaptırmalıdır.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri