Hükme göre; abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Elektrik faturası ödenmezse borcunuza gecikme faizi işler. 6183 sayılı kanun, 51. maddesinde gecikme bedeline dair detaylara yer verir. Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder.
Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olması ve söz konusu yerin mesken olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvuru yapılacak, olumsuz sonuç alınması halinde arabuluculuk yoluna başvurulacak, burada da anlaşılamaması halinde tüketici mahkemelerinde dava açılabilecektir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
İlgili 27 soru bulundu
Eski Ceza Kanununda “elektrik hırsızlığı” olarak bilinen suç da yeni Ceza Kanununda “Karşılıksız yararlanma” suçunun bünyesine katılmıştır. Karşılıksız yararlanma suçunda korunan hukuki yarar kişilerin mal varlığıdır.
Cezai Sorumluluk. Abonelik esasına dayalı kullanılan elektrik, su, doğalgazın kaçak yoldan kullanılması TCK m. 136/3'te karşılıksız yararlanma suçu altında ayrıca düzenlenmiştir.
Kaçak elektrik borcundan dolayı BEDAŞ tarafından kesilen elektriği, borçlunun yasal olmayan yollar ile tekrar bağlatması halinde kaçak elektrik kullanımı söz konusu olup elektrik dağıtım şirketi tarafından durumun tespiti yapılarak ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulur ve yasal işlemler başlatılır.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
Kaçak su veya elektrik kullanımını bir haksız fiil olarak kabul ettiğimizde, doğan zarardan kast nedeniyle kiracının, ihmal nedeniyle de abonenin idareye karşı tazmin yükümlülüğü altında olduğu ifade edilebilir. Haksız Fiil, Kaçak Su veya Elektrik Kullanımı, Abone Sözleşmesi, Müteselsil Sorumluluk.
Kaçak Tutanağı Bedel Hesaplama Başvurusu
Kaçak faturanız varsa faturanızın durumunu, güncel borcunuzu bu kategoriden sorgulayabilir ve borcunuzu taksitlendirme işlemi yapabilirsiniz.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!
Cihazlara dokunulduğunda elektrik çarpması, prizden duman ya da kıvılcım çıkması da elektrik kaçağının olduğunu göstermektedir. Kontrol kaleminin üst bölümüne sıkıca parmak ile bastırılarak cihazın iletken kısmına dokunulur. Kontrol kaleminin led ışığı, elektrik kaçağı var ise yanacaktır.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
Web sitesi Online İşlemler menüsü üzerinden , WhatsApp kurumsal hattımızdan , Mobil 186 uygulamamızdan veya 186 numaralı Çağrı Merkezimizden talebinizi iletebilirsiniz.
“Elektrik şirketleri tarafından abonelere yönelik icra takibinin niteliği ilamsız icra takibidir. İcra ve İflas Kanunu' nun “Takip Talebi ve Muhtevası” başlıklı 58. Maddesi, takip talebinde olması gereken bilgileri düzenlemiştir.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir.
Elektrik dağıtım şirketleri açısından Dicle ve Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ elektrik hırsızlığından en çok etkilenen firmaları oluşturmaktadır. 2020 yılında Mardin (%72,7), Şırnak (%70,9) ve Diyarbakır (%65,4) en yüksek hırsızlık oranına sahip illeri olmuştur.
3. yargı paketiyle birlikte kaçak elektrik kullanmak 'hırsızlık' kapsamından çıkarıldı. Bu yasayla birlikte hakkında suç duyurusu bulunan 600 bin kişi elektrik hırsızlığından kurtulacak.
SUÇTA MUHAKEME USULÜ Karşılıksız yararlanma suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Bu sebeple soruşturması ve kovuşturması resen yapılmaktadır.
Vadesi geçmiş borcunuzu anlaşmalı bankaların kredi kartları ile taksitlendirebileceğiniz gibi, dilerseniz peşinat ödemeli olarak protokol ile de taksitlendirebilirsiniz. Protokol ile taksitlendirme işleminin bir değerlendirme ve onay sürecine tabi olduğunu belirtmek isteriz. Bu cevap size yardımcı oldu mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri