Testin bilimsel olarak %77'e varan doğruluk payı mevcutken sonuçlar doktor tarafından yorumlanır. Efor testi sonucu yorumlamasında ekg kayıtları, hastanın şikayetleri ve tansiyon sonuçları yol gösterici olur.
Dinlenme halinde çekilen EKG'nin kalbi zorlayarak çekilmesine efor testi denir. Efor testi, hastada tıkayıcı kalp damar hastalığı olup olmadığını belirlemek için yapılır.. Hastaya efor sarf ettirerek kalbi belirli bir atım hızına ulaştırıp kan akımında bir sorun olup olmadığı gözlemlenir.
Efor testi acil durumlarda değil daha çok kalp damarlarındaki yavaş oluşan ciddi darlıklarda, ileri tetkik gerekip gerekmediğini anlamak için yol göstericidir. Efor testi iki şekilde uygulanabilir: Eforlu EKG (Elektrokardiyografi) Stres EKO (Ekokardiografi) (Eforla veya ilaçlı)
Efor testi, kalp-damar hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılan bir testtir. Efor testi, kişiye belirli bir egzersiz yaptırılarak kalp iş yükünün arttırılması ve kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe yol açabilecek bir rahatsızlığın olup olmadığının araştırılmasıdır.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır. Sporcuların düzenli aralıklarla yaptırması gereken bu test uzman hekimlerin teşhis koyması konusunda oldukça önemli bir işlemdir.
Testin sonunda tüm ekg kayıtları, tansiyon izlemi ve hastanın şikâyetleri ile efor testi değerlendirilir. Hastalara negatif yani kalp damar hastalığı açısından problem olmadığına veya pozitif denilip ileri tetkik amacı ile kalp angiografisi önerilir.
Bu hız = 220-yaşınızdır. Yani 45 yaşında iseniz maksimum kalp hızınız 220-45= 175 olacaktır. Kalp ve akciğer sağlığı açısından en iyi yarar, egzersiz sırasında kalbinizin hızı maksimum kalp hızının %50'si ile %75'i arasında ise alınır. Bu aralıktaki kalp hızına hedef kalp hızı denir.
Efor testi ne kadar sürer sorusunun cevabı '10-15 dk'dır' şeklinde verilebilir. Bununla birlikte, efor testi normal değerleri HR değerine göre 60-100 arasında olmalıdır.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Efor kapasitesinin tespiti, Kalp ritim bozukluklarının, eforla ilişkisinin araştırılması, Hastanın mevcut şikâyetinin kalp hastalığı nedeniyle olup olmadığının belirlenmesi gereken hastalara uygulanır.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Kalp sağlığı için orta yoğunlukta egzersiz önerilmektedir. Hesap şöyle yapılır: 220-yaş=maksimal kalp hızı. Örneğin 60 yaşında bir kişinin maksimal kalp hızı 220-60=160/dk dır. Orta yoğunlukta egzersiz maksimal kalp hızının %50-70 'i ile yapılandır: yani: 160x0.5=80/dk 160x0.7=112/dk.
Bilindiği gibi normalde egzersiz ile (yürüme, koşma vs) kan basıncı herkeste yükselir. Onun için tansiyon normalde istirahatte ölçülür. Bununla birlikte normal tansiyonu olan bireylerde efor sırasında aşırı kan basıncının yükselmesi, ileride kalıcı hipertansiyon çıkabileceğinin işareti olabilir.
EKG çekiminden sonra kişiler sonuca e-Nabız üzerinden ulaşabilir. Bunun için e-Nabız sistemine giriş yapmak ve bilgilerini doğru bir şekilde girmek gerekecektir. Bununla birlikte hastanede çekilen EKG sonucu sistem üzerinde karşınızda belirecektir.
Risk grubundakiler 30, risk grubunda olmayanlar ise 40 yaşında sonra her yıl kan testleri, tansiyon kontrolü ve efor testi yaptırmalıdır.
Test sırasında EKG`de ST segmentinde çökme olması, tipik göğüs ağrısının oluşması, hipotansiyon gelişmesi gibi bazı durumlarda pozitif sayılan bu testten sonra BT ve/veya kateter anjiografi gibi daha ileri bir tetkikle koroner kalp hastalığı tanısı kesinleştirilir.
Ortalama süre yaklaşık 8-10 dakikadır. Test boyunca kalp ritminiz sürekli olarak ekranda takip edilir ve her kademede (her 3 dakikada bir) kan basıncınız ölçülür.
Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:
Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi. Aşırı güçsüzlük, endişe veya nefes darlığı Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri