bu teoriye göre ölü bitki ve hayvanlar ile çok miktarda metal nesne, denizde hidrojen sülfür konsantrasyonunu arttırmış ve denizin dibi siyah bir çamurla kaplanmış.. buna denizciler için olumsuz hava, düşük görüş ve soğuk koşulları da eklenince, 'kara' ismini almış..
suyun rengi gökyüzüyle birlikte değişir fakat suya asıl renk veren şey içindeki bileşenlerdir. başta bahsettiğimiz üzere, diğer denizlere göre daha toksik gaz ve elementler içerdiğinden ve bulutlu havasından suyun rengi koyu görünür. geçmiş dönemlerde de halklar, bu sebeple bu denizi karadeniz olarak adlandırmışlardır.
Aşırı artışla kalsiyum karbonatlı yapısıyla deniz suyunun renginin turkuaza döndürmesine neden olmaktadır" dedi. Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle deniz suyu sıcaklığı 50 yıllık ortalamaları aşan Karadeniz'de son günlerde renk değişikliği yaşanıyor.
Kar sularının erimesi ve yağmur nedeniyle debileri yükselen akarsular çamur rengini aldı. Çamur akan akarsular, Karadeniz'in mavi renginin kahverengiye dönmesine neden oldu. Karadeniz'in sahile yakın kısmında deniz suyunun rengi kahverengi olurken, çamurumsu bir görünüme büründü.
150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür. Hidrojen Sülfür bulunduğu yerdeki tüm ekosistemi öldürür, sahil balıkçılığını yok eder ve eğer yüzeye çıkarsa gemilerin altını yarattığı kimyasal bileşimle siyah renge boyar.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer denizlerde rüzgar ve kış aylarındaki düşük yüzey suyu sıcaklıkları bu bölgelerin düzenli olarak karışmasını sağlarken Karadeniz'de bu hemen hemen hiç yaşanmaz. Bunun sonucu olarak da alttaki su tabakasında çok az oksijen vardır yani neredeyse bir ölüm bölgesidir.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Karadeniz'deki zehirli gaz seviyesi her 100 yılda yaklaşık 20 metre yüzeye yaklaşıyor. 100 yıl kadar önceki ölçümlerde 200 metre derinlikteyken, artık 180 metre derinlikte. Bu zehirli gazların yüzeye ulaşması, eğer bu hız sabit kalırsa, 900 yıl sürecek.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
Birden çok faktöre bağlı olarak deniz suyu sıcaklıkları değişebilir. Türkiye'de en tuzlu deniz Akdeniz olduğu için, Akdeniz suyu sıcaklığı da son derece yüksektir. Buna nazaran Karadeniz bölgesi daha soğuk suya sahiptir.
Marmara Denizi'nden sonra Fatsa kıyılarında da müsilaja rastlandı. Karadeniz de Marmara gibi kirli bir deniz midir? Karadeniz, bugüne kadar Marmara Denizi'nden çok daha temiz bir denizdi.
Karadeniz, bölgeyi temsil eden bir kelimedir. Mutlaka ilk harfinin büyük olarak yazılması gerekiyor. "karadeniz" şeklinde yazılması doğru kabul edilmiyor.
Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır. Denizin mavi görünmesinin asıl nedeni ise, beyaz güneş ışığının denize vurması sonucunda denizin içinde yer alan mineraller sayesinde güneş ışığının kırmızı tonlarının emilerek, mavi ve mor tonlarının yansıtılmasından kaynaklanır.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Karadeniz Bitki Örtüsü Ağaçları
Karadeniz Bölgesi yeşil görünümü ile Türkiye'de her insanın dilindedir. Bunun sebebi de Karadeniz Bölgesi bitki örtüsünün orman olmasıdır. Karadeniz Bölgesi sık sık yağış alan ve ağaç bakımından zengin olan şehirlerimizin bulunduğu bir bölgedir.
1453 te İstanbul, 1462 de Trabzon alındı. 1475-78 yıllarında Kırım ve Azak kıyıları, 1483 ten sonra da arada kalan Besarabya kıyıları alınarak XVI, yüzyılda Karadeniz bir Osmanlı denizi haline gelmişti.
Karadeniz ve kıyısı olan ülkeler. Azak Denizi dahil Karadeniz'in toplam kıyı uzunluğu 4.869 km'dir. Bunun 3.456 km'sini Ukrayna (1.756 km, %36,1) ve Türkiye (1.700 km, %34,9)'nin kıyıları oluşturmaktadır.
Karadeniz ülkemizdeki en dalgalı denizlerden bir tanesi. Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır.
Oksijenli tabaka giderek inceliyor
Karadeniz'de oksijenin bittiği derinliğin giderek yükseldiğine dikkati çeken Yücel, denizdeki oksijenin yıldan yıla giderek daha da azaldığını, bununla birlikte, Karadeniz'de, Marmara Denizi'ne göre çok daha kalın bir oksijenli tabakanın mevcut olduğunu kaydetti.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Basbayağı. Çünkü içerisinde gazlar var. Bu gazlar giderek artıyor. Bunlar gazoz gibi yüzeye çıkacak sonunda Karadeniz'in 60 km çevresinde yaşayan oksijen soluyan hiçbir canlı kalmayacak” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri