Kutadgu Bilig'den birkaç yıl sonra Kaşgarlı Mahmut hicri 474-476 (mi- ladi 1072-1074) yazdığı Divanu Lügati't-Türk'te, söz konusu ismi Tunga Alb Er [را بلا اکنت] şeklinde kaydetmiş ve anlamını “Büyük Türk Hükümdarı Efrasiyab'ın lakabı” diye vermiştir (Kaşgari, 1375: 528).
İranlılar, Alper Tunga'ya Efrâsiyâb derler. Saka Türk İmparatorluğu'nun hükümdarı olan Alper Tunga hakkında Divan-ı Lügâti-t Türk ve Kutadgu Bilig'de bilgi bulabiliriz. Efrâsiyâb eski İranlıların kötülük tanrılarına verdikleri isimdir.
İran efsanevî tarihinde korkunç bir savaşçı ve büyük bir kumandan olarak geçen Efrâsiyâb, kötülük ilâhı Ehrimen'in yeryüzündeki temsilcisi sayılır ve şeceresi yedi göbekte yine efsanevî hükümdarlardan Ferîdun'a ulaşır. Babası Peşeng, Ferîdun'un torunlarından Zâişman'ın (Zâdsan) oğludur.
Alp Er Tunga, Perslere karşı giriştiği savaşlarda gösterdiği yiğitliğiyle bilinen bir destan kahramanının adıdır. Firdevsi'nin Şehname'sinde Turac hükümdarı Afrasiyap olması muhtemelen olan Alp Er Tunga İran'a girip Azerbaycan'ı almış, kızını İran tahtına geçen Tahmasp'a vermiştir.
Pehlevice ve İslam kaynaklarına göre, Efrasiyab Tūr (Avestaca: Turiya)'un torunlarından olup efsanevî Zerdüşt kralı Feridun (Fereydun)'un üç oğlundan (diğer iki oğlu ise Salm ve Iraj) biridir. Zerdüşt kitaplarından Bundahişn'de Tūr'un yedinci kuşaktan torunu olduğu aktarılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Yusuf Has Hacib'in Karahanlı hükümdarı Tabgaç Buğra Han'a armağan olarak sunduğu Kutadgu Bilig adlı eserinde dünya hükümdarları içinde en adaletli olanların Türk hükümdarları olduğunu ve onların içinde adı meşhur olanın Taciklerin (İranlıların) Efrasiyab dedikleri Alp Er Tonga olduğunu belirtir.
1. İranlı olmayan yiğit.2. Ünlü Türk büyüğü Alp Er Tunga'ya İranlılarca verilen ad.
Orta Asya'daki Türklerin eski kahramanlık destanlarında Efrasiyab'ın adı Alp Er Tunga [اقنوت را پلآ] veyahut Tunga Alb Er [را بلا اکنت] şeklinde geçmektedir. Bu isim, üç Türkçe kelimeden müteşekkildir. Alp (kahraman, cesur), er (erkek) ve tunga (kaplan) (bk. Kaşgarlı, 1375: 94-216-528).
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir.
Firdevsî ( d. 935, Tus – ö. 1020, Tus) Samanîler ve Gazneliler dönemleri İran edebiyatının önde gelen Fars şairi. Firdevsî, Divan edebiyatını da derinden etkilemiş büyük bir İranlı şairdir.
Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri'nde Grotesk Anlatım Teknikleri
Roman, üst tabakada, ana karakterler olan Ölüm'ün, yanına Cezzar Dede'yi de alarak -Ölüm'ün bir sonraki alacağı can olan- Uzun İhsan'ın peşinde, birbirlerine hikâyeler anlatarak sekiz mahalle dolaşmalarından oluşur.
Alp Er Tunga destanı İskitlere yani esas adı Sakalar olarak bilinen bir Türk devleti hükümdarı olarak birçok kaynakta yer almaktadır.
Şehname'ye göre İran - Turan savaşları sırasında Zaloğlu Rüstem ile giriştiği mücadele sırasında pusuya düşürülüp öldürülmüştür. Öldürülmesiyle ilgili Alp Er Tunga Sagusu, Divân-ı Lügati't-Türk'ün çeşitli yerlerinde örnek metin olarak verildiği söylenmektedir.
Alp Er Tunga öldü mü? Şiiri - Yusuf Tuna.
Geçen yıl ekim ayında Alp Er Tunga'nın Özbekistan'daki mezarını bulduğunu duyuran Prof. Dr.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir.
Onoklar soyundan gelen Karluklar Türgiş Devleti'ni bertaraf ederek Batı Türkistan'da devlet kurdular. Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
İlk Müslüman Türk devleti olma özelliği taşıyan Karahanlılar; 924 yılında hükümdar olan Satuk Buğra Han döneminde İslamiyet'i kabul etmiştir.
60.000 beyitlik Şahname, Gazneliler'in sultanı Mahmud'a 1014 yılından sonraki bir tarihte sunulmuştur. İran edebiyatının en önemli eseri olarak kabul edilen Şahname sonraki dönemlerde Osmanlı kültürünün de önemli bir parçası olmuştur.
Türk rivayetlerinde geçen Alp Er Tunga destan kahramanının adı Acem rivayetlerinde Afrâsiyab'tır (Atsız 1992: 33). Efrâsiyâb, Şehnâme'de bir yandan dünyanın kötü hükümdarları arasında gösterilirken bir yandan da güçlü, kabiliyetli ve yiğit bir kumandan olarak nitelendirilir.
Bu destanda Saka hakanı Alp Er Tunga'nın İranlılarla yaptığı savaşlar anlatılır. Bu konudaki bilgiler, Firdevsi'nin Şehnamesine dayanmaktadır. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig adlı yapıtında bu kahramanla ilgili beyitler bulunmaktadır.
Bu destan geleneği tarihin akışı içinde süregelmiştir. Araştırmacılara göre Türklerin ilk büyük destanı Sakaların efsanevî hükümdarı Alp Er Tonga'nın hayatı ve mücadeleleri çevresinde söylenmiştir. Daha sonra yetişen büyük kahraman hükümdarların hayatı çevresinde destan söyleme geleneği devam etmiştir.
Türkçe kaynaklarda Alp Er Tonga veya Tonga Alp Er efsanevi Turan padişahı, Türk hükümdar soyunun atası kabul edilmiş ve birçok Türk boylarının sembolü olarak günümüze kadar devam etmiştir.
Efrasiyab (Afrāsīāb), günümüz Özbekistan'da MÖ 500 ile MS 1220 yılları arasında yerleşilmiş Semerkant'ın kuzeyinde eski bir yerleşim yeridir. Bugün bir dağlık çim höyük üzerinde emir Timur'un karısı Bibi Hanım Camii yakınlarındadır.
Efrasiyab pers mitolojisinden bir karakter, yine tarihi olaylar içeren destan niteliğinde bir eser. efrasiyab iran edebiyatının ünlü şairi firdevsî'nin şehname adlı eserinde Alp Er Tunga'dan bahsedilirken ona verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri