Süleyman (Osmanlıca: سلطان سليمان اول Sultân Süleymân-ı Evvel, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muhibbi; 6 Kasım 1494, Trabzon - 7 Eylül 1566, Zigetvar), Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir.
16. Yüzyılın kudretli bir padişahı olan Kanunî Sultan Süleyman da Muhibbî mahlası ile şiirler yazmıştır.
Fatih Sultan Mehmed'in Avnî, oğlu II. Sultan Bayazıd'ın Adlî, cihan hâkimi Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman'ın Muhibbî, II. Sultan Selim'in Selimî, III. Sultan Murad'ın Muradî, III.
Kanûnî, bir yandan saltanatını devam ettirirken diğer yandan da yazdığı şiirlerle büyük bir şair olduğunu kanıtlamıştır. Muhibbi mahlası ile bir Dîvân oluşturmuş olan şair padişah, Dîvân şairleri arasında 2799 gazeli ile en çok şiir yazanlar arasında ilk sırada yer almaktadır.
Osmanlı'nın en “Muhteşem” hükümdarıdır o. 46 yıl boyunca dünyanın en büyük imparatorluğunu yönetmiş, bunun on yılı aşkın bölümünü İstanbul'dan uzakta, seferlerde geçirmiş ve nihayet yine bir sefer esnasında vefat etmiş, ömrünü ekseriya at sırtında, karargâh otağında, yolda, muhasarada ve savaşta geçirmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Bunlar içinde Muhibbî mahlasını kullanan Kanûnî Sultan Süleyman (ö. 1566) sultanlığı ve şâirliğiyle en ön sırada yer alır. Arapça ve Farsça'yı şiir söyleyebilecek kadar iyi bilen Kanûnî biri Farsça dört dîvan teşkil edebilecek şiirleriyle de Türk edebiyatının en velûd şâirlerinden biridir.
Muhibbî mahlasını kullanan Kanunî Sultan Süleyman, yazdığı çok sayıda gazelle ön plana çıkan bir padişah şairdir. Hacimli divanında yer alan şiirlerinde Divan şiirinin klasik konularıyla birlikte saltanat ve saltanat alametlerine de sıklıkla rastlanır.
Arap dili ve edebiyatı âlimi, şair ve tarihçi. Şeẕerâtü'ẕ-ẕeheb adlı eseriyle meşhur olan tarihçi, fakih ve edip.
Safer Dal (Sıddık Safer Dal el-Muhibbî el-Cerrâhî) (d.
20 Ağustos 1926, İstanbul - ö. 21 Şubat 1999, İstanbul), Muhibbi mahlasıyla da bilinen Türk bestekar, yazar, mutasavvıf ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 20'nci postnişîni.
Sanata ve sanatçıya önem verdiği bilinen Sultan Süleyman kendisi de şair olan padişahlardandır. Muhibbî mahlasıyla kaleme aldığı gazelleriyle Klasik edebiyatta en çok gazel yazmış şairler arasındadır. Muhibbî Divanı'nda padişah ve padişahlığa ait pek çok kelime bulunmaktadır.
Kemal Yavuz ve Orhan Yavuz tarafından yayımlanan Muhibbî Dîvânı: Bütün Şiirleri adlı eser, Kanunî Sultan Süleyman'ın şiirlerinin 14 farklı kütüphanede yer alan nüshalarının karşılaştırmalı yayınıdır.
Sevgi duyan, dost.
muhibbi, osmanoğulları hanedanının onuncu padişahı sayılan kanuni sultan süleyman'ın şiirlerinde kullandığı mahlâs olup, sevene mensup, seven demektir.
Muhibbî Mevlidi'nde ara geçişlerde yer alan ilahilerdeki “Celâl” ifadesinden hareketle Muhibbî mahlaslı şairin isminin Celâl olduğu söylenebilir.
Farsça bir Dîvân sahibi olan Yavuz Sultan Selîm, şiirlerinde “Selîmî” mahlasını kullanmıştır. Yavuz'un şiirleri, klâsik Türk edebiyatı içinde değerlendirilmektedir.
Mahlas, müstear isim, tapşırma veya kalem adı; bazı şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Mahlas daha çok şairler, müstear yazarlar ve tapşırma da âşıklar için kullanılır. Rumuz kavramının edebi literatürdeki karşılığı olarak da ifade edilebilir.
muhabbeti bol olan anlamına gelir. kanuni'nin divan yazarken kullandığı mahlas. sözkonusu divan'ı günümüz türkçesine çevirmek için süreyya berfe çalışıyordu, kimbilir noldu.
“Bu ne güzellik, bu ne yüz, bu ne kokudur? Aklım saçının kokusuyla doludur. Muhibbi ansızın divane oldu. Bu ne aşk, bu ne dert, bu ne huydur?”
Tezhipleri ünlü tezhipçi Karamemi tarafından yapılmıştır. Her sayfada farklı bir desen mevcuttur. Ülkemizde yirmi civarında nüshası olan Divan-ı Muhibbi'nin İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi'nde de yedi adet nüshası bulunmaktadır.
1511 yılında olan ilk eşi Fülane Sultan'dır. Sultan Süleyman'a daha Saruhan sancakbeyi iken, sunulduğu bilinmektedir. Fülane Hatun'dan Fatma Nur Sultan adında bir kız çocuğu doğduğu ancak Süleyman daha çocuk yaşta olduğu için ilgilenmediği bilinmektedir.
Bu ne saç, bu ne kahkül, bu ne zülüftür? Aklım saçının kokusuyla doludur, Bu ne güzel koku, bu ne ıtır, bu ne hoştur? Gözyaşı dalgalarım taşıp başımdan aştı, Bu ne deniz, bu ne ırmak, bu ne nehirdir? Muhibbi ansızın divane oldu, Bu ne aşktır, bu ne derttir, bu ne huydur?"
Sultan Süleyman'a 'Kanuni' unvanının verilmesi kanunname yetkisini kullanarak en fazla sayıda kanunun onun zamanında konulmuş olmasındandır. Kanuni'nin, meşhur Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin fetvalarına dayanarak hazırlattığı kanunnameler, yalnızca o dönemde değil, sonraki dönemlerde de alaka görmüştür.
Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethettikten sonra "Kayser-i Rûm" unvanını, başka bir deyişle "Roma İmparatoru" unvanını aldı. Basılan yeni paralarda da Yunanca olarak "Bizans İmparatoru" unvanını kullandı. Bu unvan Batı dünyasınca da kabul edilmişti.
Sultanların azalan güçleri ilk sultanların ve sonrakilerin saltanat uzunluklarının farklılığından dolayı kanıtlandı. I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran ve 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan padişahıydı. V.
Mehmet (1451- 1481) aynı zamanda bir şairdir. Avnî mahlasıyla şiirler yazmış ilk divan sahibi sultandır. Elinizdeki bu kitap bir sultanın düşüncelerini, duygularını, aşkını, sevgisini, nefretini, acılarını, hayalini, ümidini, hedefini... ortaya koymada en önemli verilerden olan şiirlerinin ele alındığı bir çalışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri