Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, (15 Haziran 1925, İzmir - 10 Ekim 2005, İstanbul), Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen.
Ölüm temasını içeren şiirlerine bakıldığında Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm gerçekliğini yansıtırken ölüm korkusuna oldukça yer vermiş, onu tedirginlik verici bir felaket olarak yansıtmıştır. Ölüm temasına şiirlerinde bu kadar yer vermesi, onun “ölüm şairi” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
Abdülhak Hamit Tarhan (Osmanlıca: عبد الحق حامد; 2 Ocak 1852, Beşiktaş - 12 Nisan 1937, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.
Yunus Emre (Osmanlıca: يونس امره ya da Kul Yunus, Âşık Yunus veya Yunus) (1240-1320), Anadolu sahasında yetişmiş Türk şair ve mutasavvıf.
İlgili 37 soru bulundu
Özdemir Asaf (11 Haziran 1923, Ankara - 28 Ocak 1981, İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir.
Ahmet Kutsi Tecer (4 Eylül 1901, Kudüs - 23 Temmuz 1967, İstanbul), Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
İspanya futbolu denilince akla gelen takımlardan biri Real Madrid; Real Madrid delince ise akla gelen isimlerden biri de Emilio Butragueno'dur. Lakabı, "El Buitre" yani "Akbaba" olan Butragueno, başkent ekibinin bir dönemine damga vuran beşlinin lideri oldu.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Şairin ilk şiirlerinden itibaren bir sığınak olarak gördüğü aşk/sevgi temi, eşi Cavidan Hanım'la tanışmasından itibaren durulur ki Cahit Sıtkı için sevgili, artık, ölümlü insani yanlarından sıyrılarak 'melek'leşir.
Cahit Sıtkı, Diyarbakır'ın en köklü ve en saygın ailelerinden biri olan Pirinçcizâdeler'e mensuptur. Asıl adı Hüseyin Cahit olan Cahit Sıtkı Tarancı, Bekir Sıtkı ve Arife Hanım'ın altı çocuğundan en büyüğü olarak Diyarbakır'da dünyaya geldi.
Hiçbir edebî topluluğa bağlı kalmadan şiirler kaleme almış olan sanatçı, edebiyat tarihçileri ve araştırmacıları tarafından çoğunlukla saf şiir anlayışı içerisinde gösterilmiştir. Bu, Cahit Sıtkı'nın her şeyden çok şiirin peşinden gittiğini göstermektedir.
Eşya Şairi olarak da bilinmektedir. 1925'te İstanbul'da doğdu. 1942'de Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdikten sonra bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam eden Umran, Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne geçerek, 1948'de buradan mezun oldu.
Garip akımına mensup üç şair (Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat Horozcu) deniz ve denize ait unsurları sıradan insanı şiirin merkezine koydukları gibi işlerler.
Faruk Nafiz Çamlıbel'in mizah dergilerinde kullandığı isimleri “Deli Ozan” ve “Çamdeviren” idi.
Hayalet (Sabri) 105. Bölüm - Karşıya Geçecekmisin Başkomiser? Behzat Ç.
Gözden hemen kaybolur, nereden geldiği belli olmaz. Bu nedenle hayalet diye adlandırılmıştır. Ancak kendi iç dünyasında onu kimse görmediği için,çevresindekilerin onun farkında olmadığını düşünüp bu yüzden 'hayalet' ünvanına vakıf olduğunu zanneder. En yakın dostu Akbabadır.
REŞAT NURİ GÜNTEKİN
Çalıkuşu ile aklımıza pelesenk Reşat Nuri, dönemin dergilerinden Kelebek'te 7 takma isimle yazmıştı: “Hayreddin Rüştü”, “Ateş Böceği”, “Yıldız Böceği”, “Cemil Nimet”, “Ağustos Böceği”, ” Mehmet Ferit”, ”Sermet Feri”.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
Henüz 17 yaşındayken Yedigün dergisinde çıkan ilk şiiriyle edebiyat çevrelerine giren Sedat Umran, 1970'te yayımlanan Leke isimli şiir kitabında bir tür eşya sembolizmi geliştirmiş, metafizik unsurlarla modern içerikleri bir araya getirerek farklı bir şiir dili oluşturmuştur.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Mütareke ve Cumhuriyet dönemi şairleri arasında gösterilen Kemalettin Kamu (1901-1948), Türk şiirinde “ana vatan şairi”, “gurbet şairi” olarak da tanınan bir isimdir. Asıl adı Kemalettin Kâmi Kamu olan sanatçı, babasının memuriyeti sırasında 15 Eylül 1901'de Bayburt'ta doğmuş, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Refahiye ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri