Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Türk Edebiyatında “sultânu'ş-şu'arâ” unvanıyla anılan şairlerin başında Bâkî gelmektedir. Şairden bahseden hemen her eser onun bu unvanla bilindiğine atıf yapmaktadır36. Hanyalı Nûrî ise Bâkî'yi “re'isü'ş- şuarâ” olarak tavsif etmektedir37.
Tıp eğitimi alan şair, Çelebi Sultan Mehmed'in gözünü tedavi etmesinin ardından Osmanlı Devleti'nin ilk reîs-i etıbbâsı (başhekimi) oldu. Kaynaklarda "Hüsrev-i şuarâ, şeyhü'ş-şuarâ" gibi sıfatlarla anılan şair, ününü daha çok mesnevi alanında kazanmıştır.
Melikü'ş-şuarâ sarayda bulunan şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Fars edebiyatında bildiğimiz kadarıyla kırk bir şair; hükümdar ve vezirlerin saraylarında melikü'ş- şuarâ unvanını almıştır.
Hicviyeleri ile ünlüdür. Özel yaşamındaki özgürlüğüne ve sınırsızlığına rağmen kadılık görevlerinde adalete düşkünlüğü ile dikkat çekti. Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.
İlgili 44 soru bulundu
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Ülkede Türkçe, Azerice ve Rusça konuşuluyor. Para birimi ise Manat.
Kısakürek, etkili konuşma yeteneği ve kalabalıkları coşturan hitabetiyle dönemin gençleri arasında "üstad" olarak anılmaya başladı. Türk Edebiyatı Vakfınca 1980'de "Sultanu'ş Şuara (Şairler Sultanı)" unvanı verilen usta edebiyatçı, Baki'den sonra bu unvanı alan ikinci şair olarak tarihe geçti.
“Şu'arâ” şairler demektir.
Edebiyatımızda bu sahada yazılan ilk tezkire olarak Ali Şîr Nevâî (ö. 1501)'nin Mecâlisü'n-Neföis'i, sonuncu olarak da Fatin Davud (ö. 1866)'un HâtimetüTEş'âr'ı kabul edilmektedir[1].
Teşrifâtü'ş-Şu'arâ, 17. yüzyıl şairlerinden Güftî'ye ait olup Türk edebiyatının bilinen tek manzum tezkiresidir. Mesnevi nazım biçimiyle yazılan tezkirede, yazarı Güftî'nin kendisi de dahil 106 adet şaire yer verilmiştir.
Tezkiretü'ş-Şuarâ, Tezkire-i Şuarâ veya Tezkire adlarıyla anılan eserler devrin şairlerinin zaman içinde unutulup gitmelerini önlemek, hatırlanmalarına vesile olmak amacıyla yazılmış eserlerdir.
Nesip (Teşbib)
Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür. Genelde 15-20 beyit olur. Şair bu bölümde betimleme yapar.
Bâkî, hocası Karamanîzâde Mehmed Efendi için yazdığı “sünbül” redifli kaside ile şiirde kendini kabul ettirmeye başlar. 1552'de açılan Süleymaniye Medresesi'nde Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi'nin derslerine devam ederken bir yandan Süleymaniye Camii'nin yapımında bina emini olarak çalışır.
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Divan şiirinde hiciv denilince akla gelen ilk isim şüphesiz Erzurumlu Ömer Nef'i'dir. 17. yüzyılda yaşamış bu büyük şair en acımasız hicivleri yazmış bu yolda da canını vermiştir. Şeyhülislam Yahya Efendi ile karşılıklı atışma şeklinde olan beyitleri hiciv sanatının başyapıtları arasındadır.
Danışma ve danışma kurulu anlamında fıkıh terimi. Belli sınırlar içindeki insan topluluğuna ait siyasî hâkimiyetin teşkilâtlanmış şekli.
Şuara Suresi Mekke döneminde inmiştir. 227 âyettir. Sûre, adını 224. âyette geçen “eş-Şu'arâ” kelimesinden almıştır. “Şu'arâ” şairler demektir.
Sure ismini, 224. ayette geçen ve şairler anlamına gelen “eş-Şu'ara” kelimesinden almıştır. Mekke döneminde indirildiğine inanılır.
Şeyhî tarafından kaleme alınan Husrev ve Şîrîn arasındaki aşkı konu alan mesnevi. 1421-1429 tarihleri arasında yazıldığı tahmin edilen Husrev ü Şîrîn, "mefâ'ilün mefâ'ilün fe'ûlün" kalıbıyla kaleme alınmış ve sultan II. Murâd (ö. 1451)'a sunulmuştur.
Asıl adı Abdülbaki Mahmut olan şair, 1526'da İstanbul'da dünyaya geldi. Kısa süre saraç çıraklığı yapan Baki, daha sonra medreseye başladı. Devrin ünlü alimlerinden Karamanlı Ahmet Efendi ile Mehmet Efendi'den dersler alan Baki, tarihçi Hoca Sadettin Efendi ve şair Nev'i ile ders arkadaşlığı da yaptı.
Mehmed, Mehmed ve Adli; I. Ahmed, Ahmed ve Bahti; II. Osman, Fiiris ve Farisl; IV. Murad, Murad ve Muradl; II. Mustafa, İkbali; III. Mustafa, Cihangir; III.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Din özgürlüğü ve laiklik
Azerbaycan Anayasasının 18. maddesi dinin devlet işleri ve hükûmetten ayrı hareket ettiğini belirtir. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir.
Abbas (1587 - 1630) döneminde Safeviler Osmanlıları yenerek Azerbaycan topraklarını tekrar geri aldılar. 1639 yılında imzalanan ve Azerbaycan'la Osmanlı Devleti arasındaki sınırları belirleyen en son antlaşma olan Kasr-ı Şirin Antlaşmasından Azerbaycan toprakları Azerbaycana'a kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri