EFT ve FAST Merkez Bankası sahipliğinde ve Merkez Bankası tarafından işletilen farklı platformlarda çalışan iki bağımsız sistemdir. EFT Sistemi, iş günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında çalışmakta, FAST ise 7/24 çalışmaktadır.
EFT VE FAST ARASINDAKİ FARK NEDİR? 7/24 kolay para transferi yapılmasını sağlayan yeni nesil anlık ödeme sistemi olan fast, karşı tarafa gönderilen paranın anında hesaba geçmesini sağlar. Ayrıca ilemin başarılı olup olmadığına dair anında geri bildirim sunar. EFT gönderimlerinde ise durum böyle değildir.
FAST ile para gönderme ücreti ne kadar sorusuna yanıt arayan çok sayıda banka kullanıcısı bulunmaktadır. Tıpkı EFT işlemlerinde olduğu gibi FAST işlemlerinde de bankalar kullanıcılarından 1.80 TL ile 10 TL arasında gönderim ücreti talep etmektedir.
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST)
BSMV Hariç. EFT mesai saatleri dışında yapılan FAST işlemlerinde alınan işlem ücreti 3,81 TL'dir. BSMV Hariçtir.
FAST ile para gönderme ücretli mi? Evet, hızlı para transferi işlemi FAST ücrete tabidir. FAST ile para gönderme ücreti T.C. Merkez Bankası tarafından yine TCMB'nin EFT için belirlediği azami ücret sınırlamaları göz önünde bulundurularak belirlenir.
İlgili 34 soru bulundu
İnternet şubesi bireysel müşteri yoluyla yapılan EFT işlemlerinde ise Bin TL'ye kadar 1.14 TL, 50 Bin TL'ye kadar 2.29 TL ve 50 Bin TL üzeri işlemlerde 28.65 TL işlem ücreti alınmaktadır.
FAST ile ödemeler hangi saatler arasında yapılabilecek? FAST 7/24 kesintisiz çalışır.
İnternet veya cep şubemizden günün her saatinde havale işlemlerinizi ve resmi tatil günleri hariç her gün 09.00 - 17.15 arasında ise EFT işlemlerinizi ücret ödemeden, şubeye gitmeden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
* FAST sisteminin üst limiti olan 20.000 TL'ye 14 Şubat 2023 itibarıyla geçilmiştir.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
EFT - Havale farkı nedir? EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel özellikler işlemin yapılacağı zaman dilimi ve işlem ücretidir. Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır.
Ziraat Bankası Fast Ücreti Alınması
Ziraat Bankası sitesinde fast işlemlerinin ücretsiz olduğu yazmakta fakat ücret 1.79 alınmaktadır.
FAST ile gerçekleştirilen para transferinin EFT'den farkı, mesai saatleri dışında para transferi yapılabilmesi kolaylığıdır. Ayrıca FAST ile yaptığın para transferi işlemi anında hesaba aktarılır.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
EFT işlemlerinizi 17:15'e kadar gerçekleştirebilirsiniz. EFT işlemleri için Şubeye gitmenize gerek yok.
“Kolay Adres” ile başka bankaya 20.000 TL'ye kadar olan transfer işlemlerinizi artık 7/24 yapabilirsiniz. Ancak banka şubeleri üzerinden EFT yapmak için mesai saatlerini takip etmek gerekir. Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT ile para gönderilemez.
Eğer EFT işlemi sırasında alıcı taraf hakkında doğru olmayan bilgiler girdiyseniz, EFT işlemi banka tarafından iptal edilmekte olup paranız hesabınıza geri yatırılır. Bu yüzden EFT işlemi yaparken karşı tarafın isim ve soyad gibi bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olmanız gerekmektedir.
Mobil EFT ücreti: 1.14 TL ve 29 TL arasında, Geç EFT ücreti ATM üzerinden: 3.45 TL ve 85 TL arasında Geç Mobil EFT ücreti ise: 1.72 TL ve 43 TL arasında tahsil edilir.
Normal EFT ile yapılan 1.000 TL'ye kadar olan işlemlerde 5,73 TL işlem ücreti kesilir. 1.000-50.000 TL arasında yapılan işlemlerde 11,46 TL işlem ücreti kesilir. 50.000 TL ve üstünde yapılan işlemlerde 114,60 TL işlem ücreti alınır.
İş Bankası Maaş Hesabından EFT Fast Havale Ücreti Kesilmesi
Maaş hesaplarından bu ücretler kesilmez. İş bankasının kurum ile anlaşması gereği havale fast ve EFT ücretleri kesilmemelidir.
FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunmaktadır. Sistem 8 Ocak 2021'de ödemelerin üst limiti 50 TL olarak işletime alınmış olup kademeli olarak artırılarak 14 Şubat 2023 tarihi itibariyle işlem başına ödemelerin üst limiti 20000 TL'ye yükseltilmiştir.
Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Fibabanka, Halk Bankası, İş bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş bankası, VakıfBank , Albaraka Türk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri