EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
EFT işlemlerinde bir süre taahhüdü yoktur ancak genel olarak mesai saatleri içinde yapılan EFT işlemleri, beş-on dakika içinde hesaba geçer. Bu süre bankanın işlem yoğunluğuna göre değişebilir.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
Dekontlar üzerinde “dekont no” şeklinde isimlendirilmiş olan numara bulunur. Bazı işlemlerin yapılması için bu numaraya ihtiyaç duyulur. Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
Bankadan bankaya değişen EFT işlemi saatleri dışında işlem yapılması durumunda beklemede kalır. Bunun dışında EFT işlemi, hafta sonu ve resmi tatillerde yapılamaz. EFT saatleri dışında işlem yapılması durumunda gönderilen tutar, süreci takip eden mesai saatleri içinde hesaba aktarılır.
İlgili 27 soru bulundu
EFT NE ZAMAN HESABA GEÇER? Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Böyle bir durumda EFT iptali yapmak isteyen kişi müşteri temsilcisi ile görüşmelidir. Veya mobil veya internet bankacılığı kullanılarak yapılmış olan işlemlerde EFT yapılan ekran hala açık ise para transfer menüsüne girilerek kolaylıkla EFT iptali yapılabilir. Bir diğer yol ise EFT iptalinin dilekçe ile yapılmasıdır.
Bu yüzden EFT işlemi yaparken karşı tarafın isim ve soyad gibi bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olmanız gerekmektedir. Böyle bir durumda yanlış gönderdiğiniz paranın iadesi genelde 1 iş günü içerisinde hesabınıza yansımaktadır.
Parayı gönderen kişi, daha sonra bankayı arayarak veya internet bankacılığını kullanarak hafta sonu yapmış olduğu EFT işlemini iptal edebilmektedir. Bu sebeple özellikleri hafta sonları veya mesai saatleri dışında EFT yöntemi ile para göndererek alışveriş yapan kişilerin çok daha fazla dikkatli olması gerekmektedir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Parayı banka hesabınıza geri göndeririz ve siz de doğru adı kullanarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
Alıcının banka hesap bilgileri doğru ve eksiksiz girilmelidir. Alıcının adı doğru ve eksiksiz girilmelidir. Bu yapılmadığında transfer alıcı bankada askıda kalabilir ve kontrolü bekleyebilir. Mesai saatleri dışında, geleceğe dönük EFT komutu verilecekse hesapta yeterli tutarın bulunduğundan emin olunmalıdır.
Kişisel hesaplar üzerinden yapılan EFT işlem miktarı bankadan bankaya değişebilir. Her bankanın EFT işlem tutarı farklıdır. Eğer işlem tutarı bankanın belirlediği limitin üzerinde yapıldıysa EFT işlemi gerçekleşmez.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılmaktadır. **Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
Edit: IBAN'a para transferi işlemlerinizde isim soyisim bilgileriniz açıklama kısmında görünür banka farketmeksiniz. Fakat bu ayar, IBAN ile dışarıya para gönderimi konusunda isim görünmesini kapatmayacaktır.
EFT ücreti almayan bazı bankalar da vardır. Bu bankalar Enpara, Kuveyt Türk, Kuveyt Türk' e bağlı olarak çalışan seninbankan.com.tr, Albaraka Türk, Fibabanka ve Cepte TEB'dir.
09-16 saatleri arasında EFT işlemleri ücretsiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri