2 ) -AVRUPA SERBEST TİCARET BİRLİĞİ (EFTA): Bununla birlikte, Danimarka ve İngiltere 1972 yılında, Portekiz 1985 yılında, Avusturya, İsveç ve Finlandiye 1995 yılında EFTA'dan ayrılarak AT'na katılmışlardur. Halihazırda, EFTA'nın İsviçre, Liechtenstein, İzlanda ve Norveç olarak dört üyesi bulunmaktadır.
Avrupa Serbest Ticaret Birliği (kısaca EFTA), 3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliği'ne bir alternatif olarak kurulmuş, günümüzde 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir uluslararası ticaret örgütüdür.
Şu anda EFTA'nın 6 üyesi vardır. Bunlar, kuzeyde İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda güneyde ise, İsviçre ve Avusturya'dır.
EFTA'nın amacı, gıda maddeleri dışındaki maddeler için aralarındaki gümrük duvarlarını kaldırarak sanayi malları alanında serbest bir ticaret bölgesi oluşturmaktır.
EFTA tarafı, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn ülkelerinden oluşur. Türkiye'nin dış ticaret politikasında tercihli ticaret anlaşmalarına yer vermesini sağlayan belirleyici unsur, Avrupa Birliği ile kurulan Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 1996 tarihinde tamamlanması oldu.
İlgili 20 soru bulundu
İngiltere, İsviçre, Avusturya, İsveç, Norveç, Danimarka ve Portekiz AET'de yer almak yerine Avrupa ülkeleri ile ekonomik alanda entegre olmak için EFTA'yı tercih etmişlerdir. EFTA üye ülkeleri içinde sanayi ürünlerinde gümrük ve eş etkili vergilerle diğer kısıtlamaları kaldırmayı öngörmüştür.
23 STA'mız ise (EFTA, İsrail, Makedonya, Bosna ve Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Morityus, Güney Kore, Malezya, Moldova, Faroe Adaları, Singapur, Kosova, Venezuela, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri) hâlihazırda yürürlüktedir.
EFTA-Türkiye Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması 10 Aralık 1991'de Cenevre'de imzalanmıştır. Anlaşma'nın onaylandığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 18 Nisan 1992 tarih ve 21203 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
EFTA ülkelerine, Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde (AKÇT ürünleri), Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere yapılan ihracatlarda ve Avrupa Birliği'ne yönelik tarım ürünleri ihracatında düzenlenen belgedir.
Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (EFTA), • Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (NAFTA), • Asya ve Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC), • Kuzey Ülkeleri Topluluğu, • Baltık Gümrük Birliği (Gürsoy, 2012). Bölgesel ve ikili ticaret anlaşmalarının sayısında 1994 yılından sonra keskin bir artış meydana gelmiştir.
AB'ye girmeden Gümrük Birliği'ne giren tek ülke Türkiye'dir. Avrupa Birliği projesi, özellikle Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girişiyle beraber ülkemizde kısa vadeli politikalara kurban edilmiştir.
Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.
Sırbistan, 2006 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 7 Kasım 2007 tarihinde AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamıştır.
AEA'da güncel olarak şu ülkeler yer almaktadır: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, ...
Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır.
* İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır. Ancak tek taraflı bu adım uluslararası toplum tarafından kabul görmemiştir. Ülkemiz Büyükelçiliğini Tel Aviv'de bulundurmaktadır.
Üye ülkeleri
AÇA bir Avrupa Topluluğu kurumu olmasına rağmen üyelik hedefleri paylaşan AB üyesi olmayan ülkelere de açıktır. EEA'nın şu anda 32 üye ülkesi vardır: AB'nin 27 üye ülkesinin tümü, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Türkiye ve İsviçre.
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovaky,Slovenya ve Yunanistan AB'ye bağlı olan ülkelerdir.
Dünyada ilk serbest bölge limanı 1547 yılında İtalya da kurulmuştur. Bölgeye ithalat ile ilgili tüm gümrük vergileri muaf tutulmuştur. 1959 yılında İrlanda da kurulan “Shannon Serbest Bölgesi” dünya- da daha sonra kurulacak birçok serbest bölgelere örnek olmuştur.
Çoğu Eylül ayında geçici olarak yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması, Gürcistan ve tüm AB üye ülkeleri tarafından tamamen onaylandı. 18 Aralık 2014'te Avrupa Parlamentosu Ortaklık Anlaşmasını onayladı. Üyeler anlaşmayı 57 çekimserle 76 aleyhte 490 lehte oyla desteklediler. Anlaşma 1 Temmuz 2016'da yürürlüğe girdi.
Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri