Suat'ın Mektubu, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın
Eylül romanının kadın kahramanı Suat, beş senelik evliliği süresin- ce sadece eşine değil onun ailesine karşı da saygısını yitirmemek için zaman zaman yaşadığı mutsuzlukları içine gömen duygusal ve hassas birisidir.
İhsan, Nuran, Suat ve Mümtaz bölümlerinden oluşan romanın başkişilerinden biri olan Suat'ın Huzur romanı içerisinde olayları derinden etkileyen bir mektup yazdığı bilinmekte, romanda bu mektubun varlığından defalarca bahsedilmekte, fakat bu mektubun içeriği merak unsuru olarak kalmaktadır.
Mehmet Rauf'un Eylül'ü yazmasının üzerinden oldukça uzun bir süre geçmiştir. Eylül Romanı karakterleri, Süreyya Bey ve Suat Hanım'ın etrafındaki kişilerden oluşur.
Eylül adlı romanda olaylardan çok, kahramanların iç dünyalarının anlatımına ağırlık verilmiştir. Romanda evli bir kadın ile evlerine girip çıkan genç bir akrabası arasında yaşanan yasak aşk anlatılır. Suad bir yanda kocasına duyduğu bağlılık ile diğer yanda Necib'e karşı duyduğu aşk arasında bocalar, çırpınır durur.
İlgili 16 soru bulundu
Eylül Kitap Açıklaması
Evli bir kadınla, kocasının yakın arkadaşı olan bir adam arasında yaşanan yasak aşk ve bunlardan habersiz kocanın ruhsal durumları, kadının ve erkeğin toplumsal rolleri, dönemi itibariyle cesur bir dille anlatılmaktadır.
Mehmet Rauf'un Eylül romanının içeriği, Suat Hanım ile Süreyya Bey'in evliliğinin sakinliğinden dolayı, bir yaz günü, Boğaziçi'nde küçük bir yalı kiralamaları ile başlamaktadır. Süreyya'nın arkadaşı Necip ise bu çiftin aile dostudur.
Eylül kitabı, Süreyya, Suat ve Necip Bey arasındaki yaşanan aşk üçgenini ele almakta, sadakatsizlik konusunu işlemektedir. Eserdeki aşk duygusal planda kalmıştır ve yaşanmamıştır. Eser hakkında yapılan bazı yorumlar aşağıda listelenmiştir.
Mehmed Süreyyâ'nın ilk eseri olan ve 1831-1875 yılları arasında bazı Osmanlı devlet adamlarının tayin, azil ve ölüm tarihlerini veren iki ciltlik eserin yalnız 1853 yılı sonuna kadar gelen birinci cildidir.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
Eylül kitabı, Mehmet Rauf tarafından yazılmış bir romandır. Eylül roman özeti, kocasının kuzeni ile yasak aşk yaşayan bir kadının ve eşinin psikolojik durumunu anlatır. Kitap; Suat, Necip ve Süreyya arasındaki aşk üçgenini konu edinmektedir.
Eserde hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirler iç içe verilir. Ancak bütün bunların üzerinde romana hakim olan Mümtaz'la Nuran'ın aşklarıdır. İstanbul, bu aşkın yaşandığı çevre olmaktan çıkarak, adeta bir roman kahramanı gibi ele alınır.
Suat'ın yanına gelme teklifini reddeden Mümtaz, bir şekilde, fiziksel bir darbe alır. Suat'ın somut bir vücudu olduğunu kanıtlamak için onun kendisine vurması olarak yorumladığı bu durumun ardından, kanlar içinde eve döner ve roman Mümtaz'ın bu haliyle sona erer.
Tanpınar, sembolizm ve Fransız şiirinin yanı sıra döneminin modern roman anlayışından etkilenmiştir.
“Psikolojik roman” denince akla gelen ilk eser olan Eylül'ü şimdi eski hataların tek tek ayıklandığı yeni çevirisi, yazarla yapılan “Eylül'ü Nasıl Yazdım” söyleşisi ve notlandırılmış, döneme ait harita, fotoğraf ve kartpostallarla zenginleştirilmiş baskısıyla okurlarımıza sunuyoruz.
Şöhretli yılları bu tarihten itibaren başlar ve hele edebiyatımızın ilk önemli psikolojik romanı olarak kabul edilen Eylül'ün 1900 yılında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilmesinden sonra büsbütün artar.
Edebiyatımızda yer alan ilk psikolojik roman özelliği taşıyan Eylül, yasak aşkın anlatıldığı duygu dolu bir romandır. Kocasının akrabasına aşık olan evli bir kadın, bu yasak aşka karşı koyamayan Necip ve tüm bunları henüz fark etmeyen kocanın yaşadıkları kitabın temel konusudur.
Yaban'da Anadolu köylüsü kart bir karakter olarak çizilmiştir. Ahmet Celâl'in köye gelişinden itibaren başlayan çatışma Ahmet Celâl'in köyden gidişine kadar devam eder. Romanda Mehmet Ali'nin kardeşi İsmail, Zeynep kadın, muhtar, Salih Ağa, Şeyh Yusuf ve Yunan askerleri kart karakterlerdir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir. Dilruba kocasının Sinop muhaberesinde öldüğünü yalancı tanıklarla kanıtlar ve başka biriyle evlenir.
Yasak aşk, kahramanların, Suat ile Necip'in iç dünyasını okurun görebilmesi için elverişli bir tema olmuştur. Bu yüzden, Türk edebiyatını anlatan kitaplarda Eylül romanı hep psikolojik özlelikleri ağır basan roman olarak adlandırılır.
1901 yılında yayınlanan mehmet rauf'un ilk kitabıdır. eylül romanı ilk olarak 1900 yılında servet-i fünun dergisinde yayınlanmıştır. hikâye büyük beğeni toplayınca kitap haline getirilmiştir. eylül kitabının önemli özelliklerinden bir tanesi de zamanın ilk psikolojik romanı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri