Öğrenmeyi etkileyen faktörler, davranışlarda ortaya çıkan değişiklikleri yani öğrenme sürecini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler. Öğrenmeyi etkileyen faktörler üç ana maddeye ayrılır. Bunlar: Öğrenen kişi ile ilgili özellikler, öğrenme yöntemi ve öğrenme malzemesi.
Çocukların gelişim düzeylerine uygun şekilde öğrenebilmeleri için üç temel koşula sahip olmaları gerekir. Bunlar; normal sınırlarda zekâ düzeyi, dikkat ve öğrenme becerisidir. Zekâ doğuştan var olan bir yetimizdir. Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur.
Ket Vurma/Engelleme: Öğrenilmiş bir bilginin hatırlama sürecinde meydana gelen bozucu etkidir. İleriye Ket Vurma: Önceden öğrenilen bilginin sonradan öğrenilen bilgileri unutturmasıdır. Geriye Ket Vurma: Sonradan öğrenilen bilginin önceden öğrenilen bilgileri unutturmasıdır.
Olgunlaşma, zekâ ve yaş olarak iki açıdan ele alınabilir. İyi bir öğrenmenin olabilmesi için, bireyin o davranışı öğrenebilecek yaşa gelmiş olması gerekmektedir. Fakat, bazı kişiler yaş olarak olgunlaşmış olsalar bile öğrenemeyebilirler, çünkü zihinsel olarak yeterli olgunluğa ulaşamamış olabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Üç farklı türde öğrenci vardır: görsel, işitsel ve kinestetik. Her tür en iyi farklı bir şekilde öğrenir.
İnsanların herhangi bir davranışta bulunabilmesi için mutlaka dürtülere ihtiyacı vardır. Motivasyon bu dürtülerin oluşmasını sağlayarak öğrenmeyi gerçekleştiren en önemli güçtür. Başka bir deyişle motivasyon olmadan öğrenme gerçekleşemez.
Yüksek seviyedeki kaygı hem öğrenme becerisini hem de sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Bireyin sınav öncesinde ve esnasında aşırı gergin olması odaklanmasını ve önceden öğrenmiş olduğu bilgileri hatırlamasını zorlaştırabilir. Dolayısıyla kaygı yaşayan öğrenci sınavda tam performans gösteremez.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler arasında ilk olarak öğrenen kişinin durumu yer almaktadır. Öğrenen kişinin; öğrenme için biyolojik olarak hazır olması, yaş ve zeka açısından olgunlaşması, genel uyarılmışlık durumuna gelmesi, motivasyon ve yaşanmışlık durumuna erişmesi süreci verimli hale getirir.
Đnsanların bir şeyleri öğrenmesini ve o konu üzerinde çalışma yapmasını etkileyen psikolojik, sosyal ve fiziki faktörler vardır. Kısacası; bir eğitim ve öğretim etkinliğinin işe koşulan tüm unsurları, eğitim ve öğretim başarısını etkileyen temel değişkenlerdir.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Pygmalion etkisine göre, beklentilerin hedefleri olumlu etiketleri içselleştirir ve başarılı olacağı düşüncesine sahip olanlar buna göre başarılı olur; düşük beklentiler durumunda benzer bir süreç ters yönde çalışır. Pygmalion etkisinin arkasındaki fikir, kişinin tutumlarına bağlı olduğu düşüncesidir.
Plasebo etkisi; ilaç niyetine alınan bir şeyin öznel olarak olumlu etkisini ima eder (Gökada, 2002). Bir diğer ifadeyle tedavisi olmayan veya tedavisine hekimce gerek görülmeyen durumlarda hastanın cesaret ve moralini korumak için ilaç yerine kullanılmasıdır (Erdoğan, 2002).
Bir kişiyle ilgili edindiğimiz ilk bilgilerin, o kişi hakkındaki izlenimimizi, daha sonra edindiğimiz bilgilerden daha çok etkilemesine öncelik etkisi denir.
Olumsuz aktarma kavramı, öğrenilen bilgi ve davranışın diğer durumlardaki bilgi ve davranışı olumsuz etkilemesidir. Olumsuz aktarmada yeni öğrenmenin eski öğrenmeden olumsuz etkilenmesi ve öğrenmenin gerçekleşmemesi durumudur.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
ÜMİT ÜNKER
Duyduğunuz ilk bilgi beynimizin dikkatini çektiğinde ondan sonra gelen tüm bilgilerin üzerini boyar. Buna ''öncelik etkisi'' denir. Kelimelerin sıralamasını farklılaştırarak karşınızdaki kişiyi ikna edebilirsiniz. Herkes önce olumlu kelimeler ile başlayan kişileri tercih eder.
Bu haftaki yazıda bireysel faktörler başlığını inceleyeceğiz. Bireysel faktörler kişinin yaşı, eğitimi, işi, kalıtımsal özellikleri, cinsiyeti, özgeçmişi ve aile geçmişi, boyu, kilosu ve yaşam tarzıdır.
✓ İçgüdüsel davranışlar türe özgüdür (örümceğin ağ yapması, kuşların göç etmesi, bebeklerin doğar doğmaz annesinin memesini emmesi). Önceki deneyimler, yani öğrenme olmaksızın gerçekleşen her davranış içgüdüseldir ve bu yüzden doğuştan gelen biyolojik etmenleri ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri