90 ve üzerinde tespit edilen GFR değeri, genel olarak normal kabul edilen değer aralığını oluşturur. 60'ın altında sonuçlanan test ise kişide böbrek rahatsızlığı varlığına işaret ediyor olabileceği için dikkatli olunması önerilir. GFR değerinin 15'in altında olması ise böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir.
GFR düzeyinin 90 ve üzeri olması halinde normal kabul edilir. 60'ın altında olması halinde böbrek hastalığına işaret edebileceğinden gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Ancak bu düzeyin 15'in altında olması böbrek yetmezliği olarak adlandırılır ve tehlikeli bir durumdur.
EGFR değerinin 15 ml/dakikanın altında olması son dönem böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir ve diyaliz, böbrek nakli gibi tedaviler gündeme gelir.
20-29 yaş: 116 ml/dk. 30-39 yaş: 107 ml/dk. 40-49 yaş: 99 ml/dk. 50-59 yaş: 93 ml/dk.
Doktorların yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile GFR değerleri iyileştirilebilir. Böbrekler kanı süzerek vücudun elektrolit ve sıvı dengesini sağlar ve bu denge kan basıncı ve kalp ritmi gibi hayati değerleri etkiler.
İlgili 18 soru bulundu
EGFR nasıl yükseltilir? EGFR değeri çok düşük olması durumunda yükseltilmesi için kan basın kontrolü sağlanmak, egzersiz yapılmak, sağlıklı beslenerek yeterli oranda su tüketmek önemlidir. Kronik hastalıklar varsa bunların takibi sağlanmalıdır.
Kronik Böbrek Hastalığı (KBH): En yaygın nedenlerden biri kronik böbrek hastalığıdır. KBH, böbrek dokusunda uzun vadeli hasara neden olarak EGFR düşüklüğüne yol açabilir. Diyabet: Diyabet, vücuttaki kan şekeri seviyelerinin kontrolsüz olduğu durumda böbreklere zarar verebilir.
EGFR referans değeri yetişkin bireyler için 90 ve üzeri olarak belirtilebilir. 90-122 ml/dk aralığındaki glomerüler filtrasyon hızları yaş durumu da gözetilerek normal olarak değerlendirilebilir. EGFR kaç olmalı sorusunun yanıtı olarak 90-122 ml aralığının GFR normal değeri olduğu belirtilebilir.
Çocuklarda inülin klerensi ile ölçülen GFR her iki cinsiyette de 2 yaşına kadar 110 mL/dk/1,73 m2 olup, daha sonra giderek azalır. 40 yaşından sonra, GFR yaşla birlikte kademeli olarak yılda 0.4-1.2 mL/dak azalır.
Akut Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
90 ml/dakika veya daha yüksek: Normal böbrek fonksiyonu. 60-89 ml/dakika: Hafif azalmış böbrek fonksiyonu. 30-59 ml/dakika: Orta derecede azalmış böbrek fonksiyonu. 15-29 ml/dakika: Şiddetli azalmış böbrek fonksiyonu.
Evre (GFR (15 ml/dk ve altı)
Son dönem böbrek hastalığı / böbrek yetmezliği olarak kabul edilir. Diyabet hastaları GFR 15 ml/dk altında diğer böbrek hastaları 10 ml/dk altında olduğunda böbrek replasman tedavilerine (diyaliz yöntemleri, böbrek nakli) başlanır.
Yaş ve cinsiyet farkı, testin seviyesinin belirlenmesinde oldukça önemli. Tüm bu durumlarda bile GFR testi normal değerleri 90-120 aralığında olmalıdır. Erkeklerde normal kreatin değerleri, 0.6-1.3 mg/dL arasında seyreder. Kadınlarda değerler, 0.5-1.2 değerleri arasında seyreder.
Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
90 ve üzerinde tespit edilen GFR değeri, genel olarak normal kabul edilen değer aralığını oluşturur. 60'ın altında sonuçlanan test ise kişide böbrek rahatsızlığı varlığına işaret ediyor olabileceği için dikkatli olunması önerilir. GFR değerinin 15'in altında olması ise böbrek yetmezliği olarak isimlendirilir.
Kronik böbrek yetmezliği (KBY), glomerül filtrasyon hızının (GFR) böbrek işlevlerinde saptanabilir düzeyde değişikliklere neden olacak kadar, kalıcı bir şekilde azaldığı durum olarak tanımlanabilir. Bu durum genellikle GFR 25 mL/dk/1.73 m2'nın altına indiğinde ortaya çıkar.
Glomerüler kapillerde kollid onkotik basıncın artması GF azaltır. Glomerüler kapillerde hidrostatik basıncın artması GF yi arttırır.
EGFR yüksekliği, glomerüler filtrasyon hızının (GFR) normalin üzerinde, genellikle 90 ml/dak/1.73 m² ve üstü bir değerde olması anlamına gelir. Bu durum, böbreklerin kanı daha hızlı bir şekilde temizleyip filtrelediğini ve böbrek fonksiyonlarının normal veya yüksek seviyede olduğunu gösterebilir.
Glomerüler Filtrasyon Hızı (t-GFH/GFH/ e-GFR/GFR) (Estimated/Glomerular filtration rate, tahmini/glomerüler filtrasyon hızı): Böbreğin fonksiyonel ünitesi olan nefronların dakikada süzdüğü filtrasyon hacmidir. (ml/dk) Erkeklerde normal değeri 130 ml/dk/1,73m2'dir. Kadınlarda normal değeri 120 ml/dk/1,73m2'dır.
Kreatinin yüksekliği; kan hacminde azalma, uzun süreli susuz kalma, tansiyon düşüklüğü ve çok ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir.
EGFR, hücre büyümesi ve bölünmesinde önemli bir rol oynayan bir proteindir. Sağlıklı bir vücutta, EGFR'nin işlevleri oldukça önemlidir. Ancak, kanser hücrelerinde aşırı aktif olabilir ve bu da kanser hücrelerinin hızla büyümesine ve yayılmasına neden olabilir.
Bol su tüketimi: Böbrek sağlığı için su içmek oldukça önemlidir. Yeterli su içmek böbrekleri temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olabilir. Maydanoz suyu: İdrar söktürücü etkisiyle bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde ilk evrede genellikle idrar salınımında azalma görülür. Bunun yanında bazı uzuvlar şişebilir ve nefes darlığı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genel olarak böbrek yetmezliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir: Eskiye nazaran daha az idrara çıkmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri