Dini bir ritüel olan imam nikahı, her insanın yapması gereken bir işlem değildir. Bu nedenle evlendiğiniz insanla böyle bir nikah kıymasanız da olur. Bu durum sadece evliliğin Allah katında da geçerli sayılabilmesi içindir. Genel olarak her Müslüman bu uygulamayı da yerine getirir.
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah resmi nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın tek başına hiçbir hükmü bulunmaz.
Dini nikah, yapılan evliliğin mutluluk getirmesi, evlerinde bereket olması için de yapılabilir. Bu nikah aynı zamanda gelenek göreneklerimize ve örfümüze de uygundur. Fakat bunun aksi bir şekilde günümüz için dini nikah, resmi nikah kıyılmadan yapılmamaktadır.
Günümüzdeki mevcut düzenlemeler uyarınca resmi nikâh gerçekleştirilmeksizin dini nikâh gerçekleştirilmesi halinde herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir. Ancak 27.05.2015 tarihine kadar resmi nikâh olmaksızın dini nikâh kıyılması Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir.
Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini'nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez.
Mut'a nikahı işte tam da bu noktada devreye giriyor." Mut'a nikahı, islamiyet öncesi Arap yarımadasında görülen 7 çeşit nikahtan biri. Sonunda ayrılmak şartıyla yapılan ve belli bir süre için geçerli olan bir nikah türü. Tek gecelik ilşki yaşamak isteyenlerin günaha girmemek adına uyguladıkları bir nikah.
Dini bir ritüel olan imam nikahı, her insanın yapması gereken bir işlem değildir. Bu nedenle evlendiğiniz insanla böyle bir nikah kıymasanız da olur. Bu durum sadece evliliğin Allah katında da geçerli sayılabilmesi içindir. Genel olarak her Müslüman bu uygulamayı da yerine getirir.
el Cevab: Evlilik akdi yani nikâh, icab ve kabulle tahakkuk eder. Şahidler evlilik akdinin ilan edilip şahısların töhmet altında kalmamalarını temin için emredilmiştir. Anne babanın izni sağlıklı karar vermek ve uygun bir evlilik yapılması için gözetilmelidir. -İslamda imam nikâhı diye bir şey yoktur.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Peygamber (s.a.s.) Müslümanları evlenmeye teşvik ederek; “Ey gençler! Sizden evlenmeye güç yetirenler evlensin.” (Buhârî, Nikâh, 2-3 [5065-5066]; Müslim, Nikâh, 1 [1400]) ve “Nikâh benim sünnetimdir.
İslam'da nikâh
İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
Halbuki yürürlükte olan mevzuatta bu meseleye dikkat edilmiyor, memur sormaya gerek duymadan nikâhı kıyıyor. Bu mahzurlar söz konusu değilse, sadece resmî nikâhla da helâllik mümkün olur. Zaten nikâhın rüknü, iki şahit huzurunda tarafların birbirlerini karı-koca olarak kabul etmeleridir.
“Telefonda dini nikah kıyılır mı?” sorusuna Necmettin Nursaçan, telefonda dini nikahın olmayacağını, kişinin babasına vekalet verip dini nikahı kıydırabileceğini, onun dışında böyle bir şeyin olamayacağını söyleyerek izleyicilerin akıllarına takılan soruları cevapladı.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Nikahın duyurulması, nikah aileden ve akrabadan gizli tutulmaması gerekir. Kızın ailesinin imam nikahından haberdar olması gereklidir. Aileden gizli kıyılan imam nikahı ile ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: 'Hangi kız, velisinin izni olmadan nikahlanırsa onun nikahı geçersizdir.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Türkiye'de yasalara aykırı bir durum değildir.
1. Nikah ücretlerine Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 yılı için belirlediği Aile Cüzdanı bedeli ilave edilmiştir. (2022 yılı için tebliğ edilen 200 TL'dir.) Hariç) bir ücret alınmaz.
Mehir Ne Zaman Verilir? Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.
Gizli nikâhın hükmü nedir? Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır.
Müt'a veya Muta nikâhı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir.
Nikâh bir ibadettir.
Bu bakımdan evlenip nikâh kıyan kişiler ibadet sevabı kazanır. Ayrıca Allah bu ibadetlerinden dolayı bazı günahlarını da affedebilir. Ancak insan evlilikten önce yaptığı tüm günahlar affolur gibi bir düşünce doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri