Özel hükümlere göre, gölden yasal olarak su alımı yapılmaması gerekiyor. Ancak 10 yılı aşkın süredir, aşırı su alımı sonucunda gölde buharlaşma ve kuruyan alanlar hızla arttı. Son ölçümlere göre, kritik eşik aşıldı. Su seviyesi, kritik seviyenin 11 santimetre altına düştü.
Eğirdir Halk Plajı
Suyu sığ, sakin ve temiz olduğundan çocuklu aileler için de uygundur. Plajda herhangi bir tesis bulunmadığından, çevredeki restoran ve kafelerden yiyecek ve içecek satın alınabilir. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye mevcuttur ancak duş ve kabin gibi olanaklar bulunmamaktadır.
Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliğince (EKO-BİR) 6 Aralık 2022 tarihinde yapılan ölçümlemede Eğirdir Gölü su kotu 914,84 metre olarak en düşük seviye olarak belirlenirken, 2 Mart 2023'te yapılan ölçümde ise Eğirdir Gölü su kotunun 914,91 metre olduğu görüldü.
Kuraklık tehlike saçmaya devam ediyor. Eğirdir Gölü 18 günde 18 santim geri çekildi. Türkiye'nin 4'üncü, içme suyu bakımından 2'nci büyük gölü olan Eğirdir Gölü'nde su seviyesi 18 günde 18 santimetre daha azaldı.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
İlgili 30 soru bulundu
Göl, deniz yüzünden 916 m yükseklikte olup, ortalama derinliği 12 m kadardır. Maksimum derinliği ise Eğirdir yakınlarında 16.5 m'dir. Göl suları bulanmaz.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Eğirdir göl çukurluğunun plüvyal dönemlerdeki karstik olaylar sonucu oluştuğu ve yine bu dönemde su ile dolduğu belirtilmiştir. Göl çukurluğunun tektonik kökenli, su birikiminin Neojen sonrasında geliştiğini.
Yöreye adını veren en önemli göllerden dördünün boyutları ve taban yükseklikleri batıdan doğuya doğru artar. Acıgöl 836 m, Burdur Gölü 854 m. Eğirdir Gölü 916 m ve Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü 1.121 m yüksekliktedir.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Eğirdir'de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında ise; Barla Köyü, Dündarbey Medresesi, Eski Eğirdir Evi, Akpınar Seyir Terası, Yeşilada, Can Ada, Kovada Gölü Milli Parkı da yer almaktadır. Günübirlik gezi rotası olarak ise Pisidia Antiocheia Antik Kenti ve Davraz Kayak Merkezi tercih edilebilir.
Bedre, Yalvaç, Altınkum, Taşevi Isparta'nın en yaygın ve bilindik olan plajlarındandır. Haziran ayların da serinlemek için ziyaretçi akını ile baş başa kalmaktadır. Deniz seviyesinden yüksek olması ile birlikte serinlemeye ve tatil yapmaya uygun yerlerden birisidir.
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Yaklaşık 5 bin 200 kilometrekarelik gölün kurumasıyla birlikte dev tuz birikintileri oluştu. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoğlu, havzadaki tuzun rüzgarla bölgeye dağılmaya başladığına dikkat çekti.
ilk incelemelerde Eğirdir göl çukurluğunun plüvyal dönemlerdeki karstik olaylar1 sonucu oluştuğu ve yine bu dönemde su ile dolduğu belirtilmiştir (Alagöz, 1944). lalın (1946; 1.948) göl çukurluğunun tektonik kökenli,, su birikiminin Neojen sonrasında geliştiğini., Ardel (1951) ise bu gölün.
Isparta'ya 34 km uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 1414 km², denizden yüksekliği 918 metredir. İklimi Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş alanında yer almaktadır.
Gölün suyu sakin, berrak ve temizdir. Göl, ayrıca yelken, tüplü dalış ve su kayağı gibi su sporları için de olanak sunmaktadır. Gölde balık tutmak da burada popüler bir aktivitedir. Eğirdir Gölü'nde yüzmek için halk plajı, Altınkum Plajı ve Bedre Koyu'nda bulunan plaj tercih edilebilir.
Arazi oldukça dağlık ve engebelidir. İlçede dağlar üzerinde önemli yaylalar bulunmaktadır. Genelde, ilçenin üzerinde bulunduğu plato, bayırları, dağları, dalgalı arazileri, gölleri ve birkaç dar alüviyal düzlüğü ihtiva eden parçalı bir görünümdedir. Eğirdir ilçesinin denizden yüksekliği ortalama 918 m'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri