Yurt dışından posta veya hızlı kargo ile ilaç temininde, gümrüklerde kolaylığa gidildi. Vatandaş, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) bilgilendirilmesine ihtiyaç duymadan, ilacını gümrükten geçirebilecek.
[Dış Hat]İlacımı yanımda getirebilir miyim? Uçağa ne kadar ilaç getirebilirim? Evet, ilaçlar uçakta taşınabilir. Uçuş sırasında kullanılacak miktar dışındaki ilaçları check-in sırasında teslim ettiğiniz bagajda taşımanız önerilir.
İlaç konusunda üretici, satıcı ve kullanıcılar çok dikkat etmelidir. İlaç üreticisi ilacı yurtdışına güvenilir firmalara emanet etmelidir. İlaç gönderiminde önemli rol oynayan yurtdışı kargo firmaları istediğiniz adrese, kuruma ve şahısa ilaç gönderimi yapmaktadır. İlaç gönderimini her kargo firması da yapmayabilir.
Türkiye'de ruhsatlandırılmamış veya ruhsatlı olmakla birlikte piyasada bulunmayan ilaçlara hastaların ihtiyaç duyduğu durumlarda; söz konusu ilaç, hekimlerin talebi ve özel izinle yurt dışından tedarik edilebilmektedir.
Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Uçuş sırasında ihtiyaç duyulan herhangi bir ilaç, ambalaj hacminde herhangi bir sınırlama olmaksızın taşınabilir; ancak bunu her zaman güvenlik kontrol personeline bildirmelisiniz. Göz damlası veya ağrı kesici her zaman gerekli ilaç olarak kabul edilir ve herhangi bir hacim kısıtlaması olmaksızın alınabilir.
Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek.
Katı ve sıvı ilaçlarınızı, orijinal paketinde olması ve yanınızda ilaç kullanmanız gerektiğini belirten doktor raporu bulunması şartlarıyla, kabin bagajında taşıyabilirsiniz.
İlaçlar kanda albümin gibi büyük proteinlere bağlanarak taşınır. Bu bağlanma % olarak ifade edilir ve albümine bağlı olan ilaç kısmı damardan dışarı çıkamaz (dokuya geçip etki gösteremediği gibi, yıkım veya atılım organına da geçemez).
Ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu ilaçlarınızı eczanelerden almaktır. Sadece reçete karşılığında verilebilen ilaçlarınızı, önce hekiminize danışarak mutlaka eczanelerden alınız. İnternet siteleri, telefon, tanıtım stantları ve benzeri yollarla asla ilaç almayınız.
Uçuş sırasında ilaç kullanmanız gerekiyorsa ilacınızı el bagajınıza koymayı unutmayın. Ayrıca ilaçlar ve iğneler için İngilizce dilinde yazılmış doktor reçeteleri getirmenizi talep ediyoruz. Bu şekilde gümrük veya güvenlik görevlileri herhangi bir soruları olduğunda reçeteyi kontrol edebilirler.
Her bir yolcu ise sadece 1 poşet taşıyabilir. İlaçlar, yanında reçete olması kaydıyla; bebek mamaları da yalnızca bir yolculuk boyunca ihtiyaç duyulacak miktarda olması şartıyla istisna haller olarak kabul edilir.
Medikal Ürün ve İlaçlar
Kayıtlı bagaj olarak uçak altında taşınabilir.
Gönderiler Şahsi eşya ve Ticari eşya olarak ta dikkate alınır ve gümrük işlemleri bu doğrultuda mevzuata uygun olarak işler. Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Gümrük Kanunu'nun 164. maddesine göre; Serbest dolaşımda olmayan eşyanın hazineye hiçbir masraf getirmeyecek şekilde, gümrük idaresinin gözetiminde imhası veya gümrüğe terk edilmesi mümkündür. Gümrüğe terk edilen eşya da tasfiye edilir.
Gümrük Eşyaları Satış Mağazası
Zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı gümrüğe takılan, gümrüğe takıldıktan sonra ürün sahibinin teslim almadığı eşyalar tasfiye edilerek satışa sunulur. Tasfiye edilen bu ürünler arasında havaalanlarında unutulan ve alınmayan ya da kaçakçılardan elde edilenler de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri