Eğitim harcamaları, eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarları kapsamaktadır.
Harcamanın yapıldığı eğitim kurumu gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olacak, Harcamalar belgelerle tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.
Özel okulların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunması ve yapılan ödemelerin karşılığında alınacak faturalarla tevsik edilmesi ve beyan edilecek gelirin % 10'unu aşmaması şartıyla, özel okullara yapılan eğitim harcamaları beyana tabi vergi matrahından indirim konusu yapılabilecektir.
Bu kapsamda eğitime gönderilen çalışanlara okul ücretleri yanında belli bir ücret ve harcırah ödemesi de yapılabilir. Bütün bu ödemeler esas olarak ücret niteliğindedir ve ücret olarak vergilendirildikten sonra Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında ücret gideri olarak dikkate alınabilir.
TÜİK Kurumsal. Türkiye'de eğitim harcamaları 2021 yılında 2020 yılına göre %27,1 artarak 344 milyar 341 milyon TL oldu. 2021 yılında bir önceki yıla göre eğitim harcamalarının en çok yükseldiği eğitim düzeyleri; %37,7 ile yükseköğretim ve %28,3 ile ortaokul oldu.
İlgili 19 soru bulundu
Eğitimin toplam maliyeti, kamusal ve özel eğitim harcamaları (çift saymadan arınmış olarak) ile vazgeçme maliyetinin toplamı olarak tanımlanmaktadır (5). Eğitim nedeniyle hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak uğranılan gelir kayıplarının tümüne vazgeçme maliyeti (fırsat maliyeti) denilmektedir(6).
Eğitim bütçesi ise eğitim planla- masının bir parçası niteliğinde olup bir eğitim kuruluşunun örgüt planında yer alan ve bütçe yılı içerisinde gerçekleştirilmesi gereken, proje program ve işlere harcayaca- ğı parayı ve bunların gelir kaynaklarını gösteren bir tasarımdır (Balcı, 2005, 47).
Harcamalar belgelerle (Fatura, Serbest Meslek Makbuzu, Perakende Satış Fişi, Ödeme Kaydedici Cihazlara Ait Satış Fişi) tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, (*) eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.
2. Eğitim ve Sağlık Harcamaları Gelir Vergisi Matrahının Tespitinde İndirime Nasıl Konu Edilebilir? Eğitim ve sağlık harcamaları, beyan edilen gelirin %10'u ile sınırlı olarak beyanname üzerinden indirilmekte olup, indirilemeyen kısım gelecek yıla devredilemez.
İşçinin eğitimi için maliyete katlanan işverenin belli bir süre işçinin kazandığı artı değerden faydalanmak istemesi gayet normaldir. Bu nedenle eğitim giderleri karşılığında iş sözleşmesine cezai şart hükümleri konulabilir. Cezai şartın iki taraf için de öngörülmüş olması kuralı eğitim giderleri için geçerli değildir.
Okul servis ücretinin, harcamanın Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, eğitim harcaması olarak indirilmesi kabul edilmektedir.
Bu kapsamda eğitime gönderilen çalışanlara okul ücretleri yanında belli bir ücret ve harcırah ödemesi yapılabilir. Bütün bu ödemeler ücret niteliğindedir ve ücret olarak vergilendirildikten sonra Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında ücret gideri olarak gider kaydedilebilir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Özel okulların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunması ve yapılan ödemelerin karşılığında alınacak faturalarla tevsik edilmesi ve beyan edilecek gelirin % 10'unu aşmaması şartıyla, özel okullara yapılan eğitim harcamaları beyana tabi vergi matrahından indirim konusu yapılabilecektir.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
''…Söz konusu okul tarafından verilen ve bedeli ayrı olarak tespit edilebilen yemek hizmetine ait ücretin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu maddesi uyarınca eğitim harcaması olarak yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır…''
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Şirketlerde gider gösterme, işletme sahiplerinin birtakım avantajlardan faydalanmasına imkân tanır. Bunların başında Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeleri gelir. Şirket masraflarının gider olarak gösterilmesi, işletme sahiplerini her üründe geçerli olan KDV tutarlarını ödemekten kurtarır.
Teşhis ve/veya tedavi sürecinde yapılan sağlık harcamaları (muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve hastane giderleri ile ilaç, sağlık malzemesi, gözlük ve lens alımları gibi) vergi indirimine konu teşkil edecektir.
Ancak işverenin yasal bir zorunluluk gereği karşılamak zorunda kaldığı kreş, bakımevi vb. menfaatler ücret olarak telakki edilmeyerek, GVK'nun 40/1. maddesi kapsamında genel gider yazılabilmelidir.
halinde gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir. Bu Kanun hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde; yukarıda sayılan şartlar dahilinde, özel okulda eğitim görmekte olan öğrencinin tüm eğitim masraflarının şirketin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür.
Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim ve öğretimin her kademesinde bütün bireylerin nitelikli eğitime eriştiği sistem hedefiyle 2023 yılı toplam eğitim bütçesi 651 milyar 377 milyon 155 bin lira olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
2023 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 4 trilyon 469 milyar 570 milyon TL ödenekten Ocak ayında 321 milyar 320 milyon TL gider gerçekleştirilmiştir. Geçen yılın aynı ayında ise 145 milyar 958 milyon TL harcama yapılmıştır.
BAKAN ÖZHASEKİ: “SON 21 YILDA EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE 65 KAT ARTTI” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, eğitime herkesin önem vermesi gerektiğini belirterek, “20 yıl önce Milli Eğitimin bütçe miktarı 10 milyar civarındaydı. Bu sene 2023 yılı bütçesi 651 milyar lira. Tam 65 katına çıkmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri