Nafaka Ödenmezse Hapis Yatılır Mı? Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
İştirak Nafakası Davası
Anne ve baba çocuğun eğitim ve korunması için gerekli tüm masrafları birlikte üstlenirler. Bu yükümlülük çocuğun ergin olmasına kadar devam etmektedir. Fakat eğer çocuk ergin olduğu hâlde eğitimine devam ediyorsa kural olarak eğitimin devamı müddetince de bu yükümlülük devam edecektir.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Çocuğa nafaka ödenmeye devam edilmesi gereken süre Türk Medeni Kanununda belirlenmiştir. Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.
Reşit çocuğa ödenen nafaka nasıl kaldırılır? Reşit çocuğa ödenen eğitim nafakası kendiliğinden sona ermez. Bunun için şartlar oluştuğunda nafakanın kaldırılması davası açılması gerekir. Nafaka yükümü ancak mahkeme kararıyla sona erer.
İlgili 25 soru bulundu
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
Çocuğa Yardım Nafakası Ne Zaman Kesilir? Yukarıda da izah ettiğimiz gibi iştirak nafakası çocuk reşit olana kadar devam eder yani müşterek çocuk 18 yaşına geldiğinde nafaka yükümlüsünün nafaka ödeme borcu kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak yardım nafakasında durum farklıdır.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
Nafakanın Ne Kadar Arttırılacağını Hesaplama
Örneğin ; 2000-TL nafaka alan kişi Ocak 2023 tarihi itibariyle on iki aylık ortalama olan 125,53 oranını baz alıp bu tarihten sonra nafakasını 4.510-TL olarak almaya devam edecektir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Görüldüğü üzere ilgili kanun maddesinde eşin maddi gücü doğrultusunda yoksulluk nafakası ödemesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Ancak erkeğin işsiz olması somut davada, diğer şartlarında mevcut bulunması kaydıyla, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Eğitim nafakası, ergin çocuğun bakımı ve eğitimi için gerekli bütün giderleri kapsa- maktadır. Yardım nafakasında ise nafakanın kapsamı, muhtaç kişinin zorunlu ihtiyaçlarıyla sınırlıdır.
Eğitim nafakası, eğitim süreci devam eden ergin çocuk tarafından bizzat açılabilir. Kişiye sıkı sıkı bağlıdır. Bu dava, ana veya babadan yalnızca birine karşı açılabileceği gibi, her ikisine karşı da açılabilir. Bu dava bakımından herhangi bir süre şartı söz konusu değildir.
MADDE 366.- Korunmaya muhtaç kişilerin bakımı, bununla yükümlü kurumlar tarafından sağlanır. Bu kurumlar, yaptıkları masrafları nafaka yükümlüsü hısımlardan isteyebilirler. 18 yaşından büyük özürlü çocuklar için yardım nafakası talebinde bulunulabilir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) İçin Talep Zorunlu Mudur? Boşanma davasının açılması ile mahkeme öncelikli olarak çocukların himayesine ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu hususta herhangi bir talep olmaksızın mahkemece re'sen (yani kendiliğinden) karar vermek zorundadır.
Yine mahkemenin kabulünün aksine açıköğretim fakültesinde okuyor olmak, babanın yardım nafakası yükümlülüğünü ortadan kaldıran bir sebep olarak kabul edilemez. Öyleyse baba eğitimine devam eden ve yoksulluğa düşmüş çocuğuna yardım etmek zorundadır.
Çocuk veya çocuğa nafaka ödeyen ebeveyn vefat ettiğinde nafaka da sona ermiş olur. Çocuk ekonomik olarak güç elde ettiğinde veya çalışmaya başlayıp para kazanmaya başladığında da nafakası kesilir. Eğer boşanmış eşler yeniden evlenirlerse çocuğa ödenen nafaka da sona erer.
Çocuk 18 yaşını doldurmamışsa fakat edindiği meslek ya da sanatı ile kendisini geçindirebiliyorsa iştirak nafakası yükümlüsünün istemi üzerine nafaka kesilebilir. Ancak 18 yaşını dolduran çocuk eğitimine devam ediyorsa, anne ve babanın bakım yükümlülükleri de devam eder.
Boşanma davası neticesinde nafaka alan kadın eğer çalışmaya başlarsa, gerekli şartların varlığı durumunda nafaka alabilir. Eğer, çalıştığı işte, hayatını rahatlıkla sürdürebilecek bir maaş alıyorsa, nafaka miktarı da düşmektedir. Yani, çalışan kadının alacağı nafaka miktarı, maddi kazancıyla doğru orantılıdır.
Maaşın geri kalan miktarının ¼'ü ise, birikmiş nafaka borcunu kapatmak için kesilir. Başka bir deyişle, birikmiş nafaka alacakları için, borçlunun aylık maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. Her ay borçlunun maaşının ¼'ü oranında yapılacak kesintiler, birikmiş nafaka borcu tamamen kapanana kadar devam eder.
Bir baba nafaka borcunu ödemiyor olsa bile, bu, çocuğunu görmesinin engellenmesi anlamına gelmez. Çocuğun babasıyla olan ilişkisini, nafaka ödemeleriyle bağdaştırmak yanlıştır. Eğer bir baba tarafından nafaka verilmezse, bu durumda alacaklı tarafından hukuki yollarla başvuru yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri