Çamaşır suyundan
Karbonmonoksit kan dolaşımına girdiği zaman oksijenin hücrelere ulaşmasını engeller ve doku hasarlarına neden olur. Solunum kaynaklı zehirlenmelerin en yaygın belirtileri, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kusma, göğüste ağrı şeklinde görülür. Bu durumlar beyinde, kalpte ve akciğerde ciddi zararlar verebilir.
Zehirli maddelerin solunum yoluyla vücuda girmesiyle oluşan solunum zehirlenmesi, çoğunlukla tüp kaçağı, baca sızıntısı, egzoz gazı gibi nedenlere bağlı olarak ortama sızan karbonmonoksit gazının teneffüs edilmesiyle oluşur.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Gıda zehirlenmesinin bu ilk belirtileri genellikle bulantı, kusma, ishal ve karın krampları şeklindedir. Bu belirtiler, genellikle bakteri toksini vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde hızlı bir şekilde görülmeye başlar.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Hastanın bilinci kontrol edilir, solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilir. Hasta rahat nefes alabilmesi için yarı oturur pozisyonda tutulur. Hastanın bilinci kapalı ise koma pozisyonu verilir.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Gıda zehirlenmesini evde tedavi etmeye çalışmamalı, bir uzmandan yardım almalısınız. Ancak ishal, kusma gibi belirtilerle devam eden gıda zehirlenmesinin ardından susuz kalan ve yorgun düşen bünyenizi bu besinlerin yardımıyla toparlayabilir ve daha hızlı iyileşebilirsiniz.
Çamaşır suyu eğer ağız yoluyla alınmışsa, hastayı kusturmaya çalışmamalısınız. Bunu yapmak yerine su içirerek çamaşır suyunun etkisini azaltmanız mümkün. Bununla birlikte hasta fazla su içmemeli. Çünkü kusma refleksi oluşabilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Belirlenen güvenli seviyeden fazla oksijen solumak öksürmeye ve nefes almada zorluğa sebep neden olabilir. Ağır vakalarda ölüme bile neden olabilir. Buna "oksijen zehirlenmesi" denir. Nefes aldığınızda, havadan gelen oksijen ciğerlerinize girip kanınıza karışır.
Böyle bir durumda ilk yapılması gereken kişiyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava alabileceği bir ortama götürmeliyiz. Kimyasal maddenin yapısına göre kusturmak bazen zarar verebilir. Bu nedenle kazazede kusturulmaya çalışılmamalı. Acil tıbbi yardım gelene kadar veya sağlık merkezine ulaşana kadar bol su verilmeli.
Solunum yolu ile meydana gelen zehirlenmeler
Solunum yolu ile meydana gelen zehirlenmelerde en sık rastlanılanı karbon monoksit zehirlenmesidir. Egzoz gazında, kömür sobalarında ve şofben gazında bulunan bu gaz havadan ağırdır. Buharlaşan kimyasallar ve böcek öldürücülerle de zehirlenmek mümkündür.
Solunum Yolu Zehirlenmelerde İlk Yardım
Öncelikle problemi yaşayan hasta temiz havaya çıkarılmalı ya da cam ve kapı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Kazazedenin yaşamsal belirtileri değerlendirilmelidir. (ABC) Hasta yarı oturur pozisyona getirilmelidir.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Zehirlenmenin hafif semptomları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içerisinde bol su tüketilmelidir. Bununla birlikte, ciddi zehirlenmeler, tedavi gerektirebilir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Fiziksel muayenede zehirlenmenin belirtileri aranmaktadır. Diğer zehirlenmelerden farklı olarak toksin zehirlenmeleri doktorlar tarafından istenen tahlil ile belirlenmektedir. Kan testi, dışkı testi veya parazit muayenesi yapılan tahlillerden bazılarıdır.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Gıda zehirlenmesi, doğrudan sindirim sistemini etkileyen bir durumdur.
Akut zehirlenmeler genel- likle etkenin ağız yolu ile alınması sonucunda oluşur. Hastaya aşağıdaki önlemler hemen uygulanamıyorsa kendinde olan hastaya mi- dedeki zehiri seyreltmek amacı ile yoğurt ve su içirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri