Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Eğitim türleri genel olarak formal ve informal eğitim olarak ikiye ayrılır. Her iki eğitim türü de farklı öğrenme yöntemleri ve amaçlar sunar.
Bu eğitim sürecinde 2 farklı eğitim türü verilmektedir. Bu eğitimler örgün ve yaygın eğitimlerdir. Yaygın eğitim özel kurslarda ve halk eğitim merkezlerinde meslek edindirmek amacı ile verilmektedir. Yaygın eğitime destek olmak için MEB birçok kurs açarak eğitim vermektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Örgün eğitim; okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını, yaygın eğitim; örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır.
Ada (2002)'ya göre yetişkin eğitimi; halk eğitimi, örgün eğitimin dışında yapılan, planlı, sistemli, programlı fakat hiyerarşik olmayan, genellikle de kurumlaşmayan bir eğitim türü olarak tanımlamaktadır.
Formal eğitim, öğrencilere akademik, teknik veya mesleki beceriler kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler genellikle sınavlar ve derecelendirme sistemleri aracılığıyla değerlendirilir. İnformal Eğitim: İnformal eğitim, yapılandırılmış bir okul veya kurum içinde gerçekleşmeyen, resmi bir öğrenme sürecidir.
Informal Öğrenme Nedir? Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreci ifade eder. Yaşamboyu eğitim olgusu içinde bireyin bulunduğu her yerde gerçekleşen bir eğitim türüdür (Omerzel, 2007). Bu eğitim türünde önceden tasarlanmış sistemli bir eğitim sürecinden bahsedilmez.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
HİZMET İÇİ EĞİTİM TÜRLERİ
Bunlar; oryantasyon eğitimi, temel eğitim, geliştirme eğitimi, tamamlama eğitimi, yükseltme eğitimi ve özel alan eğitimidir.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Türkiye'de üniversite için birinci öğretim, ikinci öğretim ve açıköğretim olmak üzere üç ayrı öğrenim dalı vardır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
İnformal eğitime örnek verecek olursak: Bisiklet sürmeyi arkadaş ya da bir başkasından öğrenmek, büyüklere saygılı olmayı öğrenmek, bir çocuğun ebeveyninden tuvalet eğitimi alması, bir çocuğun dedesinin elini öpmesi gibi davranışlar informal eğitimde öğrenilebilecek olumlu kazanımlar.
Formal eğitim profesyonel kişiler tarafından verilir. Örneğin okullarda formal eğitim, 4 yıllık eğitim fakültelerinden mezun olan ya da 4 yıllık diğer fakültelerden mezun olup daha sonrasında formasyon alan öğretmenler tarafından verilir. Formal eğitimde olumlu davranışlar kazandırmak esastır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN
Bir yandan öğretmen yetiştirmek, diğer yandan eğitim kademelerinde öğrenci gelişiminin düzeyini güçlü tutmak, motivasyonu artırmak, öğrenmeyi çeşitlendirmek bu sorumluluklara verilebilecek sayısız örnekten sadece birkaçıdır.
Formal eğitim, genellikle örgün öğrenme olarak adlandırılır ve temel, akademik veya ticari becerilerin öğrenildiği okul tesislerinde gerçekleşmektedir. Öte yandan, informal eğitim resmi bir öğretim kurumuna bağlı olmaksızın, gayri resmi ve spontane bir şekilde gerçekleşir.
Alternatif eğitim modelleri, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına daha fazla odaklanarak, onlara esnek ve katılımcı bir öğrenme ortamı sunar. Geleneksel eğitim sistemlerinin yanı sıra, bu modellerin de eğitimin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı açıktır.
Formal eğitim, belirli bir müfredatın ve ders planının olduğu, genellikle öğrencilerin sınıflarda dersler alarak, öğretmenler tarafından verilen öğretim sürecidir. Bu eğitim sistemi, resmi kurumlar tarafından belirlenen eğitim standartlarına göre yapılır ve belli bir sınav ve belgeleme sistemine dayanır.
Meslekî ve teknik eğitim kapsamında verilen örgün eğitim, Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Meslekî Eğitim Merkezleri olmak üzere üç okul türünde gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim kapsamında meslekî ve teknik eğitim ise Meslekî Açık Öğretim Liselerinde verilmektedir.
Örgün eğitim, okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsar.
Dershaneler örgün eğitimin yanında öğrencilerin derslerine bir takviye olarak kurulmuşlardır. Öğrencilerin okul sisteminde yetersiz öğrenim görmesi bu özel derslere olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri