Oyun insan doğasında var olan ve erken gelişim dönemlerinden itibaren insanların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinde rol alan önemli deneyimleme etkinlikleridir. Oyunlaştırma, oyunsal düşünme ve oyun bileşenlerinin normalde oyunsallık içermeyen durum veya içeriklerle kullanılmasını ifade etmektedir.
Oyun tabanlı öğrenme çoğunlukla bir oyun ortamı içerisinde gizil veya açık öğrenmeyi sağlamaktır. Oyunlaştırma ise oyun felsefesinin oyun bağlamı dışındaki durumlarda kullanılmasıdır.
Oyunlaştırmada, oyun elementlerini ve ilkelerini oyundan bağımsız bir şekilde kullanarak eğlendirmek, motivasyonu artırmak ve kullanıcıyı, tasarımcının belirlediği hedefe ulaşmak için yönlendirmek amaçlanır.
Eğitimde oyunlaştırma, öğrenme sürecinde oyunlar ve oyunsu elementlerin kullanılmasıdır. Mevcut eğitim sistemine alternatif bir çözüm sağlar ve öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirir. Oyunlaştırma, öğrencilerin etkileşimde bulunmalarını, derslere katılmalarını teşvik eder ve öğrenciye geri bildirim sağlar.
Oyunlaştırma (gamification) kavramı, çeşitli alanlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, oyun tasarımı öğelerinin, oyun mekaniği, puanlama sistemleri ve yarışma unsurlarının kullanılarak, kullanıcıların bir görevi veya aktiviteyi tamamlamalarını teşvik etmek amacıyla uygulanır.
İlgili 34 soru bulundu
Kazanımlar, avatarlar, rozetler, koleksiyonlar, savaşlar, içerik kilidi açma, hediyeler, liderlik tabloları, seviyeler, puanlar, istekler, sosyal grafikler, takımlar, sanal eşyalar Werbach'a (2016) göre oyunlaştırma yaklaşımının bileşen kısmını oluşturmaktadır.
Rozetler, avatarlar, seviyeler, puanlar, liderlik tabloları, takımlar, boss'lar vb. gibi birçok ögesi vardır. Oyunlaştırma denince akla gelen Puan, Rozet, Liderlik Tablosu (İngilizce PBL kısaltması ile de bilinir) üçlüsünün piramidin en altında yer almasına dikkat etmek gerekir.
Çocuklar oyun yolu ile hem öğrendiklerini pekiştirebilir hem de duygu ve becerilerini geliştirebilir. Oyun, çocukların kendini rahat ifade edebildiği, yaratıcılıklarını geliştirebildikleri önemli bir araçtır. Yani kısacası oyun için aynı zamanda bir eğitim aracıdır da diyebiliriz.
Çocuk oyuna kendi yaşantısından bir şeyler katar ve oyunla yaratıcığını geliştirir. Kendine olan özgüveni artar, duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğrenir. İşte oyun, bilinenin ve görünenin aksine çocuğu hayata hazırlayan önemli bir etkinliktir. Eğitimci oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde tanıma fırsatı bulur.
Eğlenceli nitelikteki çeşitli etkinliklerin ders konularıyla da bütünleştirilerek sınıf ortamında yapılmasına dayanan bir tekniktir. Bu yolla öğrenme konularının pekiştirilmesi ve öğrencilerin fiziksel ve zihinsel yeteneklerini daha rahat bir ortamda geliştirmeleri amaçlanır.
Oyunlaştırma, markanıza, işinize ya da organizasyonunuza oyun temelli düşünmeyi uygular. Oyunlaştırma, oyunların en iyi parçalarını (bizi motive eden oyun benzeri mekanizmalar) alır ve bunları belirli davranışları gerçekleştirmemizi teşvik etmek için oyun dışı kuruluşlara uygular.
Oyunlaştırma (Gamification), gerçek dünyaya oyun mekanikleri ve oyun etkileşimleri katma anlamına gelmektedir. Puanlamalar ve başarı gibi konseptler gerçek hayatta değer bulur ve oyunun kurallarına bağlı olarak elde edilen bu puanlar, katılımcılara gerçek hayatta değerlendirebilecekleri ödüller sunar.
Oyun programlama, oyun geliştirme işleminin bir alt konusudur. Profesyonel bir oyun için birçok nitelik ve yazılım bilgisi gerekir. Bunlar Yapay Zeka, veritabanı, fizik, ses programlama, simülasyon, modelleme ve grafiktir. Yeni çıkan bazı ücretsiz oyun motorlarıyla oyun yapmak çok kolay olmuştur.
Oyunlaştırma ne değildir, sorusuna verilecek yanıtlar arasında; -Her şeyi oyun tadında yapmak değildir, -İş öncesi verilen eğitimler değildir, -İçerisinde fazlasıyla ciddiyet barındıran etkinlikler değildir.
Günümüzde yaygın olarak incelenen çocuk oyun türleri fiziksel oyun, yapı-inşa oyunu, dramatik oyun, doğal materyallerle oyun ve kurallı oyun olarak gruplandırılmaktadır.
Oyun, çocuğun sosyal gelişiminin sağlıklı olması uyum ve işbirliğini öğrenmesi, paylaşmayı öğrenmesi sağlamaktadır. Oyun, çocuğun kas sistemini geliştirirken, biriken enerjisinin boşalımını ve günlük yaşamdaki gerilimden kurtulmasını da sağlar.
Genel tanımıyla oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme sürecidir (tdk: 2017).
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
“Piaget'ye göre oyunun temel işlevleri, tekrarlama yoluyla mevcut becerileri geliştirmek ve çocuğa bir egemenlik duygusu kazandırmaktır. “ Lev Vygotsky, oyun kuramında gelişimin duygusal ve bilişsel yönlerini birleştirmiştir.
Pelling'e göre, oyunlaştırma, “elektronik işlemleri hem eğlenceli hem de hızlı hale getirmek için oyun benzeri hızlandırılmış kullanıcı arayüzü tasarımı uygulamaktır.” Diğer bir tanımla, oyuna özgü unsurların ve mekanizmaların normalde oyuna yabancı olan bağlamlara uygulanmasıdır.
Akış (Flow) teorisi, Mihaly Csikszentmihalyi tarafından öne sürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri