Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Drama, bireylerin problem çözme becerilerine rehberlik eder ve destekler. Aynı zamanda sorunları çözme konusunda farkındalığı teşvik etmek için çalışır. Farklı durumlarda ne düşünüleceğini, hissedileceğini öğretmek ve anlatmak yerine, bunları daha derin bir deneyime dönüştürür.
Yaratıcı drama eğitimde aktifliği arttırır. Zihinsel kapasiteyi geliştirir. El göz koordinasyonunu geliştirir. Sosyal farkındalığın artması ve problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar.
Çocuklar, yaratıcı drama etkinlikleri sayesinde duygularını serbestçe ortaya koyma imkanı bulurlar. Olumlu veya olumsuz duygularını rahatça yaşadıkları için içsel gerginlikten kurtulmaktadırlar. Drama, bireyin her alanda kendini tanımasına imkan sağlar. Bu durum çocuğu duygusal yönden rahatlatır.
İlgili 39 soru bulundu
Drama kendini kontrol etme becerisini artırır. Drama kendini ve başkalarını anlama becerisini geliştirir. Dramanın yararları arasında olumlu iletişim kurma becerilerini arttırması da vardır. Drama, farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanmayı sağlar.
Okul öncesinde drama çalışmalarına katılan çocuk, yaratıcı davranışlarla yeni yollar bulma ve rol oynamayla çatışmaları çözme kapasitesini geliştirir. Çocukta grup içinde bağımsız olma, kurallara uyma, birlikte karar verme becerisi gelişir, doğru ahlaki yargılar oluşur (Alevcan, 2005).
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Problem Çözme Yeteneklerini Güçlendirmek: Drama, öğrencilerin sahne üzerinde karşılaştıkları zorlukları çözmelerine olanak tanır. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar. Duygusal Zeka ve Kendilik Bilinci Artırmak: Drama, duygusal deneyimleri ve içsel düşünceleri ifade etme fırsatı sunar.
İletişim becerilerinin gelişmesinde en etkili yöntemlerden biri de yaratıcı dramadır. Yaratıcı drama, bireyin eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, etkili iletişim, kendi öz farkındalığını tanıma ve karar verme becerilerinin gelişmesini sağlar.
Yaratıcı drama bireyin iç dünyasını yansıtmasının yanında zihinsel becerilerini de gösterir. Yaratıcı drama bilişsel kazanımlar ile çocukların ve yetişkinlerin; eleştirel ve yaratıcı düşünme, estetik algı gelişimi, problem çözme, dinleme ve anlama becerilerinin artması gibi katkılar sunmaktadır.
* Zihinsel kapasiteyi geliştirir. * Kendilik kavramının gelişmesini sağlar. * Bağımsız düşünme ve karar verme yeteneğini geliştirir. * Duyguların farkına varılması ve ifade edilmesini sağlar.
Eğitimde Yaratıcı Drama : ÖMER ADIGÜZEL, DEVRİM ÇAKIR: Amazon.com.tr: Kitap.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Yaratıcı drama, tiyatro ile benzerlikler taşısa da, tiyatro ile aynı şey değildir. Tiyatro, oyunların sahnelenmesi ve izleyiciyle paylaşılması olarak tanımlanırken, yaratıcı drama ise öğrencilerin hayal güçlerini, kendilerini ifade etme becerilerini ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yönelik bir eğitim yöntemidir.
Yaratıcı drama eğitimi, öğrencilere kendilerini ifade etme, iletişim kurma, problem çözme, liderlik ve çalışma ekibi becerileri kazandırmak için tasarlanmıştır. Bu metod aynı zamanda öğrencilere, hayal gücünü, merakını, yaratıcılığını ve empati duygusunu teşvik eder.
Yaratıcı Dramanın amacı, profesyonel çocuk aktörler yaratma girişiminden ziyade, tiyatro teknikleri süreci boyunca bir çocuğu kendini gerçekleştirmeye yönlendirmektir. Yaratıcı dramanın sanat formu, liderin eğitimi ve yapılandırılmış ortamı nedeniyle dramatik oyundan farklıdır.
Drama, çocukların sosyal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel birtakım beceriler kazanabilmesi için sahne ve doğaçlama çalışmalarından faydalanan bir türdür. Yaratıcı dramanın işlevi, çocukların yaratıcılığını, hayal dünyasını ve farkındalığını iyileştirmek, üretkenliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Yaratıcı drama, bir düşünceyi, durumu ya da olayı tiyatro tekniklerini kullanarak karşıdaki kişilere yansıtmaya denir. Bu eğitim biçimi, tiyatro türü değildir ve daha çok eğitim alanında, özellikle çocuklar üzerinde kullanılır. Yaratıcı , bir öğretmen veya eğitmen eşliğinde planlanır ve uygulanır.
Yaratıcı drama bir tür öğrenme aracı görevi görmektedir. Bu nedenle de, çocuklar olayları bunların arasında ki bağı kolayca öğrenip çözüm yolu bulabilirler. Eleştirel düşünme yeteneği çok iyi gelişir. Neticesinde çocuk çevresindeki olan bitenlere eleştirel gözle bakıp yorumlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri