Erkek ve erkin başta olmak üzere birçok sözcük, bu kelimden türetilmiştir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama, siyaset bilimi, ekonomi ve hukuk gibi alanlarda kullanılır. Örneğin yasama erki, yasa yapma ve değiştirme gücüne sahip olan anlamına gelir.
[1] Din adamlarının egemenliğindeki yönetim biçimidir. Din adamlarının Tanrı'nın dünyadaki temsilcileri olarak görüldüğü toplumlarda, siyasal ve toplumsal yönetim biçimidir.
söz geçirme, güçlü olma, erk.
Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir.
Demokrasi veya el erki, halkın yasaları müzakere etme ve yasal düzenlemelere karar verme yetkisine (doğrudan demokrasi) veya bunu yapmak için yönetim görevlilerini seçme yetkisine (temsili demokrasi) sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
İlgili 31 soru bulundu
Argo bir sözcük olan erkete, özellikle gençler arasında çok sık kullanılmaktadır. Kelimenin kökeni Yunancadır ve diğer Avrupa dillerinde ''erkhete'' şeklinde yazılır. Yasa dışı işler çeviren, çete kuran ya da kumarhane işleten kişilere ise erketeci denir. Gangster, asi ve haydut kelimeleri erketeci ile eş anlamlıdır.
Siyasal erk, (political power, iktidar), devletin yürütme erkini kullanır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, Devlet'in yürütme erki, genel seçimle gelen siyasal parti ya da partilerin elde ettiği siyasal erkin kurduğu hükümet tarafından kullanılır. Hükümet, başbakan ve bakanlardan oluşan bakanlar kuruludur.
Eski Türkçe erk “güç, kuvvet, otorite, nüfuz” sözcüğünden alıntıdır.
birine bir şeyler yaptırabilme, samimiyeti kullanma.
Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
İki üç yaşlarındaki erkek koyun ve keçi: Ki iki ağ u iki kara öğeç / Üçer yaşında dahi iki erkeç (Güvâhî – T.S.).
Erketelik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gözetleyicilik.
toplum bilimi Bir bireyin, bir toplumun, başka birey, küme veya toplumları egemenliği, baskısı ve denetimi altına alma, hürriyetlerine karışma ve onları belli biçimlerde davranmaya zorlama yetkisi veya yeteneği.
Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükümetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Erkmen isminin anlamı; Güçlü, etkili, sözü geçer kimse.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
bir işi yapabilme gücü, erk, kudret.
"İçi geçmek" deyimi, genellikle bir kişinin bir şeyden dolayı duyduğu heyecanın, ilginin ya da merakın zamanla azalması veya tamamen kaybolması anlamına gelir.
[1] İstemeden uykuya dalmak. [2] İhtiyarlamak, işe yaramaz hale gelmek.
Erkete : Erketeye yatmak deyiminde kullanılır. Genelde hapishanelerde muhafızların gelişini takip eden kişi için kullanılır. Bu kelime yine Yunanca gelmek anlamına gelen érxome έρχομαι fiilinin 3.tekil şahıs çekimine tekabül eder : érχete έρχεται. Geliyor anlamı verir.
Klik kelimesinin, hizip anlamına geldiği bilinen bir kelime olduğu söylenebilir. Klik kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelime olma özelliğine sahiptir. Klik kelimesinin anlamı ise bölek olarak ifade edilmektedir.
yar - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yār “dik yamaç” sözcüğünden evrilmiştir. Farsça yār یار “yardımcı, arkadaş, dost” sözcüğünden alıntıdır.
Uygur Kaynakları: Türkçe “güç, kuvvet, kudret” anlamına gelen ''Türk'' kelimesi “erk” kelimesiyle birlikte eş anlamlı kavram olarak kullanılmıştır. Louis Bazin: Türk kelimesi “Törük” veya ”Türük”, “var olmuş, şekil kazanmış” anlamlarına gelmektedir.
Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir.
Yürütme organının temel görevi kanunların uygulanması olmakla birlikte, bu organ, ülkenin genel siyasetinin tespit edilmesi ve uygulanması, iç ve dış güvenliğin sağlanması ve dış politikanın yürütülmesi gibi görevleri de yerine getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri