Oyunla eğitim, öğrenciye kazanma ve kaybetme anındaki hareketlerini görmelerini ve değerlendirmelerini kazandırır. Oyunla eğitim sonucunda, öğrenilen daha iyi hafızada kalır, mukayeseli düşünme,karar verme ustalığı gelişir ve davranışları olumlu yönde etkiler.
Eğitsel Oyunlar Tekniği; öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini ve daha rahat bir ortamda tekrar edilmesini sağlayan bir öğretim tekniğidir. Oyun bireylerin fiziksel, zihinsel yeteneklerini geliştirici, yaşantıyı zevkli kılıcı, sanatsal ve estetik nitelikleri ve beceriyi geliştirici etkinliklerdir.
Bunun için eğitsel oyunlar oldukça etkilidir. Çocuğun görev duygusunu uyandırmak, sorumluluk duygusu kazandırmak, sosyal becerileri, kavramları, duyguları ve daha birçok şeyi oyun yolu ile kazandırmak en etkili yöntemdir.
Çocuk oyuna kendi yaşantısından bir şeyler katar ve oyunla yaratıcığını geliştirir. Kendine olan özgüveni artar, duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğrenir. İşte oyun, bilinenin ve görünenin aksine çocuğu hayata hazırlayan önemli bir etkinliktir. Eğitimci oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde tanıma fırsatı bulur.
İlgili 28 soru bulundu
toplumsal kuralları, haklarını ve mücadele etmeyi oyun içerisinde algılar, sonra anlar, sonra da öğrenir ve geliştirir. Oyun, fiziksel, sosyal, zihinsel, psikolojik ve duygusal yönden çocuğu etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur.
Zihinsel gelişiminde oyunun etkisi: Oyun, çocuğa çevresini araştırma, objeleri tanıma ve problem çözme imkânı sağlamaktadır. Büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, sayma, zaman, mekân gibi pek çok kavramı eşleştirme, sınıflandırma, sıralama ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri öğrenmesini de sağlamaktadır.
Oyun oynamak çocuğun zekasını, insanlarla iletişim kurma yeteneğini, hayal gücünü, kelime hazinesini, dikkat toplama – konsantre olma becerisini, yaşam enerjisini olumlu etkiler ve ayrıca enerjisini boşaltmasını sağlar.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
Öğrencilerin oynadıkları oyunlar sayesinde saygı, nezaket, mutluluk, yardımseverlik, hoşgörü, sorumluluk, sabır, ait olma, duyarlılık, cesaret, adalet ve iyilik gibi değerleri kazandıkları görülmüştür.
Temelde ikiye ayrılır: 1) Gerçek Hayat Benzeşim Oyunları: Günlük hayattan roller ve senaryolar içerir. 2) Akademik Oyunlar: Öğrencinin motivasyonunu daha az dikkat çekici başlıklarla bütünleştirmeye çalışan ve çoklu öğretim ortamı sağlayan yazılımlardır.
Eğitsel oyunlar eğitmenliği sertifikası programı, oyunların kullanımı ile ilgili teorik bilgi ve pratik becerileri kapsar. Eğitmenler, bu program sayesinde öğrencilerin dikkatini çekmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, motive etmek ve öğrenmelerini güçlendirmek için çeşitli oyunlar tasarlayabilirler.
Öğrenme-öğretme sürecinde işlenen konuların daha rahat ve eğlenceli ortamlarda pekiştirilmesi, desteklenmesi amacıyla kullanılan bir tekniktir. Oyunlar, öğrencilerin öğrenme hedeflerine ulaşmalarını için yarışmalarında içinde yer aldığı keyifli, eğlenceli, sanatsal ve estetik becerileri geliştirici etkinliklerdir.
Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel oyun oynarlar. Oyunun çocuğun fiziksel, zihinsel, dil, motor, sosyal- duygusal gelişim alanlarını destekleyici rolü vardır. Oyun; çocuğa araştırma, gözlem yapma, keşfetme, yeni beceriler geliştirme ve başarısızlık endişesi duymadan istediği kadar deneme yapma fırsatı sunar.
Bu sorunun cevabı : Evet. Oyun oynamak zekayı geliştirir. Oyun ortamları çocukların bilişsel, sosyal, dilsel ve duygusal gelişimlerinin sağlanması bakımından oldukça önemli alanlardır. Çocuklar oyunlar ile dünyayı keşfetmeye çalışırlar, ve yeni beceriler öğrenirler.
ÇOCUK İÇİN OYUN NEDİR? Oyun; çocuğun kendinin başlattığı, doğal olarak güdülendiği, belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen, zevk unsuru taşıyan, enerjisini boşaltmasına yarayan ve kendine özgü davranışlardan/kurallardan oluşan bir etkinliktir.
Akıl ve Zeka Oyunları; çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütme-mantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, sıra dışı düşünme, dikkat–Konsantrasyon, hafıza ve bellek alanlarında gelişimini sağlar.
Zeka oyunları yaratıcılığı geliştirerek daha başarılı ve fark yaratan bireyleri hayata hazırlar. • Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, sistemli ve disiplinli çalışmayı öğretir. Kuralları anlamayı, kurallara uymayı öğretir. Sosyalleşmeye yardımcı olur. • Kazanmayı, kaybetmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
Oyunların özellikle çocuklar üzerindeki etkisi de düşünüldüğünde zeka oyunları adeta bir hazineye dönüşmektedir. Zeka-zihin ilişkisinin çok kuvvetli olduğu düşünüldüğünde zihni en çok çalıştıran etkenlerden biri olan zeka oyunları zeka gelişimi içinde önemli bir etken haline gelmektedir.
Oyun terapisi; çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim alan uzman kişi tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığıyla tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir.
Eğlenceli ve neşeli bir oyunla salgılanan endorfin stresinizi azaltırken, kendinizi psikolojik olarak iyi ve keyifli his etmenizi sağlayarak depresif duygulanımın azalmasına yardımcı olabilir. Bilişsel becerilere dayanan oyunları çocuğunuzla oynamak sadece onun değil sizin de dikkatinizi ve belleğiniz güçlendirir.
Genel olarak, oyun terapisi dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için etkili bir tedavi olabilir. Davranışlarının yanı sıra dikkatlerini ve konsantrasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca daha iyi sosyal beceriler geliştirmelerine ve duygularını daha iyi düzenlemelerine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri