Motor düşük yüklerdeyken motor kontrol ünitesi EGR valfinin açılması için komut yollayacaktır. Bu komut doğrultusunda açan valf bir miktar egzoz gazını emme manifolduna yollar. Bu egzoz gazı yukarıda anlatıldığı gibi yanma sıcaklığını düşürür. Motor yükü fazlalaştıkça sistem devreden çıkacaktır.
Motor düşük yük durumundayken motor kontrol ünitesi tarafından EGR valfinin açılması için komut vermektedir. Bu komut ile birlikte valf açılır ve bir miktar egzoz gazı emme manifoldu içerisinde gider.
Egzoz gazı emisyonunu düzenlemeye yardımcı olan EGR valfi çoğunlukla kapalı durumdadır. Eğer motordaki sıcaklığın düşürülmeye ihtiyacı yoksa kapalı kalmaya devam eder. Uzun sürüşlerde ve motor sıcaklığının arttığı zamanlar ise devreye girer.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR sistemi, dışarıdan motora giren havanın az miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlar. Bu sayede motorun yanma odasında fazla oksijen ve yanma sıcaklığı azalmış olur. EGR, NOx emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu işlemi nitrojen oksitlerin meydana geldiği yüksek yanma ısılarını düşürerek yapar.
İlgili 31 soru bulundu
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
Motor çalışırken, egzoz gazının ayarlanan bir miktarı (fıskiyenin çapına bağlı olarak) fıskiyelerden emme manifoldu içerisindeki yakıt hava karışımının içerisine geçer. Ve böylece EGR sağlanmış olur. Bu sistem, motorun tüm çalışma koşullarında istenilen randımanı veremediği için fazla kullanılmaz.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
Bu arızanın en büyük nedenleri arasında aracın valf bakımının aksatılması ile valf içerisinde toz ve toprak birikerek valfin tıkanmasıdır. Biriken bu topraklar kuruyarak valf içine yapışır. Biriken madde miktarı arttıkça da aracın EGR'si tıkanır. Tıkanmayla birlikte aracın performansı %50'ye kadar düşüş gösterir.
EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
Egr arızasında aracın çekişi düşer.
Direnç ile 5 volt ile de 12 volt ile de çalışıyor.
Yüksek Devirde EGR Temizliği
Ancak EGR valfinin sökülerek temizlenmesi kadar etkili olması beklenemez. Bu nedenle EGR valfinin sökülerek temizlenmesi, düzenli aralıklarla ise EGR temizleme sıvılarının uygulanması daha etkili olacaktır.
1- Aracınızda yakıt tüketimi artışı görülür: EGR valfi yakıt yanma miktarını azaltarak yüksek tasarruf imkanı sağlar. EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır.
EGR Arızası: EGR arızası da, aracın siyah duman çıkartmasına neden olabilir. Bu arıza, aracın dengesiz çalışmasına sebep olabilir. Aracın aniden hızlanması: Aracın fazla zorlanması, siyah duman çıkışına sebep olur. Aniden aracın hızlanması ya da gaza fazla yüklenmesi son derece sıkıntılı bir durumdur.
Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz. Çekişin artacağını göreceksiniz. Egr zehirli gazin bir kısmını tekrar motora basarak, egsozdan çıkan zararli gazlarin oranini düşürüyor güya.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Egr valfin üzerinde bulunan egr vidalarının doğru bir söküm işleminden geçmesi gerekmektedir. Temizlik işleminin ana durumu kurum ve kirin genel olarak egr valfinden arındırılması ile temizlik işlemi sonlandırılır ve özel sıvıda bekletilerek egr valfinda biriken tüm kurumun tamamen temizlenmesine olanak sağlanır.
EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Bununla birlikte, bir dizele EGR eklenmesi, iş zamanı sırasında yanma gazlarının özgül ısı oranını azaltır. Bu, piston tarafından çıkarılabilecek güç miktarını aşağıya çeker. EGR ayrıca iş zamanında yakılan yakıt miktarını azaltma eğilimindedir.
EGR sistemi; motor devri, emilen hava miktarı, emilen hava sıcaklığı, enjeksiyon miktarı ve hava gibi parametreleri esas alarak çalışır. Egzoz gazı geri çevrimi (EGR), egzoz manifoldundaki egzoz gazının bir kısmını tekrar yanma odasına gönderir ve yanma odasındaki yanma ısısını düşürerek azot oksit oluşumunu azaltır.
Emme Manifoldu Ne İşe Yarar? Araçlarda emme işlemi valf ile bağlantılı bu manifold sayesinde gerçekleşir. Boru şeklinde bir yapıya sahiptir. Motora alınan havanın silindirlere doğru şekilde dağıtılması noktasında da görev yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri