Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir. Araç performansını yükselten EGR valfinin kirlenmesi ya da arızalanması halinde, tekleme ve ani hızlanma sorunları olabilir.
EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir. Araçta EGR arızalandığında en sık rastlanan belirti egzozdan kara duman çıkmasıdır. Bozulan EGR egzozdan çıkan azot oksidin dışarı çıkmasını engeller.
Ancak EGR valfi iptal işleminin motora herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir.
Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
İlgili 19 soru bulundu
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
EGR, Egzoz Gazı Devridaimi anlamına gelir. Bu, arabanın egzoz gazlarındaki kirlilik miktarını azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. EGR iptali, EGR'yi iptal eden ve aracın performansını etkileyen bir sistemdir. Öte yandan emisyon miktarını azaltacağı için daha çok çevre kirliliğine neden olur.
EGR valfi vidaları söküldükten sonra yerinden çıkartılır ve ufak bir fırça yardımı ile valf içerisinde biriken kurum ve kirin için genel bir temizlik yapılır. Temizlik ardından valfin daha iyi bir şekilde temizlenmesi ve daha iyi çalışması için özel sıvılar içerisinde bekletilir.
EGR Valfi Çalışma Prensibi
Motor ısınmaya başladıkça ya da araç hız aldıkça vana açılarak valfi çalıştırır. Açıldıktan sonra egzoz gazlarını sürekli olarak yanma odasına göndermeye başlar. Araç yavaşladığında ya da durduğunda vana kapanır ve valfin yavaşça kapanması sağlanır.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Egr iptali yapılırsa araç muayeneden geçer mi ? Evet geçer.
Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler, rölanti karışımı mükemmeldir. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için yinede ilave bir şey yapılmak isteniyorsa, her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
Görsel sonucu İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
Bununla birlikte, bir dizele EGR eklenmesi, iş zamanı sırasında yanma gazlarının özgül ısı oranını azaltır. Bu, piston tarafından çıkarılabilecek güç miktarını aşağıya çeker. EGR ayrıca iş zamanında yakılan yakıt miktarını azaltma eğilimindedir.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
Egr valfi yarı dolu olan bir araç çalışırken rolantide koku yapar.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
EGR ise “Exhaust gas recirculation” (egzoz gazı devirdaimi/geriçevirimi) tanımının kısaltmasıdır. EGR valfi, egzoz gazının devirdaiminde ve azot oksit gazlarını kontrol altına almada görevli olan metalik ve plastik parçalı bir valftir. Benzinli ve dizel motorların büyük çoğunluğunda bulunur, motor bölmesinde yer alır.
Spreyi sıkarken arabayı maksimum 1750 devire getirin 5 saniye sıkın sonra gazı bırakın 10 saniye beklerken rölantide çalışsın bu şekilde sürekli devam ettikten ve en az 10 kere sıktıktan sonra da birikmeyi engellemek için 1 kere dip gaz yapmak yeterlidir. arkadaş boşa uğraşmış malesef...
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
Valf ve enjektörleri temizler, enjektör memelerinin ve giriş bölgesinin sökülmeden temizlenmesini sağlar. Benzin enjeksiyon sisteminin kontaminasyondan derin şekilde arınmasını sağlar.
Aracın performansına zamanla kirlenme, paslanma ve yıpranmalardan dolayı zarar veren EGR aracın arızalanmasına da neden olur. Silindir yanma odasına gönderilen oksijen ve yakıt çok yüksek derecelerde yanar, bu kadar yüksek derecelerde NOx gazı oluşabilir. Buda emisyon artmasına yol açar.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
Ayrıca bazı yerlerde aracın EGR iptali sonrasında hararet yapma olasılığının daha fazla olduğu belirtilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri