Bu arızanın en büyük nedenleri arasında aracın valf bakımının aksatılması ile valf içerisinde toz ve toprak birikerek valfin tıkanmasıdır. Biriken bu topraklar kuruyarak valf içine yapışır. Biriken madde miktarı arttıkça da aracın EGR'si tıkanır. Tıkanmayla birlikte aracın performansı %50'ye kadar düşüş gösterir.
Aracın motorundan vuruntu ve uğultu sesleri gelebilir ve motorun arıza ışığı yanıyor olabilir. Seyir halindeyken aracın çekiş gücünün ve performansının düşmesi veya egzozdan siyah duman gelmeye başlaması gibi durumlar da EGR valfinin doğru çalışmadığının göstergesi olabilir.
EGR valfi bozuk olursa ne diyenler, bunun motorun basıncının düşmesine, yanma sıcaklığının azalmasına ve motor yağının işlevselliğini kaybetmesine neden olduğunu bilmelidir.
Bu temizlik doğru zamanlarda ve doğru şekilde yapılmalıdır hatta gerekiyorsa değişimi yapılmalıdır. EGR valfi kirlenirse aşağıdaki sorunlar meydana gelebilir: Motor hiç çalışmayabilir ya da titreşimli çalışır. Yakıt tüketimi gittikçe artar.
EGR valfi vidaları söküldükten sonra yerinden çıkartılır ve ufak bir fırça yardımı ile valf içerisinde biriken kurum ve kirin için genel bir temizlik yapılır. Temizlik ardından valfin daha iyi bir şekilde temizlenmesi ve daha iyi çalışması için özel sıvılar içerisinde bekletilir.
İlgili 38 soru bulundu
EGR Kendini Temizler mi? Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler.
EGR arızası sonucunda araç performans kaybı yaşar. Yaşanan performans kaybı aracı etkilese de çoğu zaman yolda bırakmaz.
Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
Egzoz gazı emisyonunu düzenlemeye yardımcı olan EGR valfi çoğunlukla kapalı durumdadır. Eğer motordaki sıcaklığın düşürülmeye ihtiyacı yoksa kapalı kalmaya devam eder. Uzun sürüşlerde ve motor sıcaklığının arttığı zamanlar ise devreye girer.
Egr iptali yapılırsa araç muayeneden geçer mi ? Evet geçer.
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
Yüksek Devirde EGR Temizliği
Ancak EGR valfinin sökülerek temizlenmesi kadar etkili olması beklenemez. Bu nedenle EGR valfinin sökülerek temizlenmesi, düzenli aralıklarla ise EGR temizleme sıvılarının uygulanması daha etkili olacaktır.
EGR valfi bozulursa motorun sarsıntılı çalışması veya motorun hiç çalışmaması, artan yakıt tüketimi, çekiş düşüklüğü ve egzozdan siyah duman atılmaya başlaması, ayağın gazdan çekilmesi sonucu arabanın teklemesi, araçta bulunan Katalizör ve Dizel Partikül Filtresi ( DPF ) bozulası, arızalanması gibi hasarlar ortaya ...
Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz. Çekişin artacağını göreceksiniz. Egr zehirli gazin bir kısmını tekrar motora basarak, egsozdan çıkan zararli gazlarin oranini düşürüyor güya.
Egr valfin üzerinde bulunan egr vidalarının doğru bir söküm işleminden geçmesi gerekmektedir. Temizlik işleminin ana durumu kurum ve kirin genel olarak egr valfinden arındırılması ile temizlik işlemi sonlandırılır ve özel sıvıda bekletilerek egr valfinda biriken tüm kurumun tamamen temizlenmesine olanak sağlanır.
EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Bununla birlikte, bir dizele EGR eklenmesi, iş zamanı sırasında yanma gazlarının özgül ısı oranını azaltır. Bu, piston tarafından çıkarılabilecek güç miktarını aşağıya çeker. EGR ayrıca iş zamanında yakılan yakıt miktarını azaltma eğilimindedir.
EGR valfi sayesinde nitrik oksit ve diğer kirletici gazlar %5 ile %15 değerleri arasında yanma odasına geri gönderilir. Sürekli olarak geri giden gazlar, yanma odası sıcaklığının azalmasına yardımcı olarak NOx üretimini engeller. Bu şekilde yakıt verimliliği de artmış olur.
Spreyi sıkarken arabayı maksimum 1750 devire getirin 5 saniye sıkın sonra gazı bırakın 10 saniye beklerken rölantide çalışsın bu şekilde sürekli devam ettikten ve en az 10 kere sıktıktan sonra da birikmeyi engellemek için 1 kere dip gaz yapmak yeterlidir. arkadaş boşa uğraşmış malesef...
*EGR sisteminden, emme manifolduna hiç egzoz gazı gönderilmemesi, yanma sıcaklığı ve basıncının düşmemesine sebep olur, bu durumda bazen motor aşırı ısınabilir. Motoru aşırı ısınması, motor yağının yapısını bozabilir, bu da turbo mili yatağının yağlanmasını bozabilir, turboda mekanik arıza oluşabilir.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri