Sinüslerin iltihaplanmasına birçok faktör neden olabilir. Bunlar; Yapısal olarak eğik burun orta bölmesi, kırık burun, polipler, tümörler vb. olabilir. Çevresel olarak sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerjiler, kirli hava, kuru hava vb. olabilir.
Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
İlk olarak buhar banyosu yaparak sinüsleri temizleyebilirsiniz. Bunun için de kuru papatya kullanabilirsiniz. Kuru papatya ile buhar banyosu yaparak sinüsleri açabilir ve temizleyebilirsiniz. Sinüsleri evde temizlemek için en etkili yöntemlerden bir tanesi olan bu yöntem pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın viral, bakteriyel ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzitler; 2 haftadan kısa sürerse akut sinüzit, 2 ile 12 hafta arası sürerse subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
Kronik Sinüzitte Kesin Tedavi
Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
En şifalı malzemelerden biri olan elma sirkesi, burun tıkanıklığından kurtulmak için de işinize yarayabilir. Bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı tıkalı olan burun deliğinizden çekin.
Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Sinupret®; çuha çiçeği, centiyane kökü, kuzukulağı, mürver çiçeği ve mine otu şeklindeki beş tıbbi bitkinin bileşimi yoluyla paranazal sinüslerin akut ve kronik enflamasyonlarına karşı güvenilir bir etki gösterir. Koyu mukus hızla sökülür. Paranazal sinüslerin şişliği azalır. Tekrar serbestçe nefes alabilirsiniz.
Tıkanan burun kanallarını açmada etkili olan Vicks kremi, sinüzite ve migren ağrılarına da iyi geliyor. Sadece haricen kullanılabilen bu ilaç çocukların ulaşamayacağı yerde saklanmalıdır.
Sağlıklı beslenin Başta su olmak üzere bol sıvı tüketin; her gün sebze ve meyveye beslenmenizde yer verin; düzenli uyuyun. Bu şekilde bağışıklık sistemi kuvvetlenerek sinüziti tetikleyecek olası hastalıklara karşı koruyor. Grip aşısı yaptırın Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr.
Sinüs tedavisi, ilaçlı ya da cerrahi yöntemlerle yapılabilir. 4 hafta süren akut sinüzit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Soğuk algınlığı ya da enfeksiyonel burun tıkanıklığı durumları sinüzite neden olabileceği için, bu tip rahatsızlıklar için önlem almak ve bunun içinde C vitamini ya da C Vitamini barındıran yiyecekleri tüketmek.
Süreyya Şeneldir, sinüzitin bazı belirtilerinin depresyon belirtileriyle benzerlik taşıdığını belirterek, "Sinüzit hastalığı bazı belirtileriyle depresyona benziyor. Hatta kimi hastalar halsizlik, keyifsizlik, isteksizlik gibi belirtileri yüzünden sinüziti depresyon sanıp, psikiyatra bile gidebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri