Stent uygulanan damar ilk bir ayda %1 ihtimalle tam tıkanabilir ki bu bir kalp krizidir. İşlemden sonra 4-6 ay arasında damarda tekrar daralma olabilir. Tekrar daralma ihtimali normal stentlerde yaklaşık % 20, ilaç kaplı stentlerde ise yaklaşık % 10 kadardır.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Evet stentler yeniden tıkanabilir. 2 tip tıkanma vardır.
Damar tıkanıklığı için yerleştirilen stentler bazen tıkanabilir. Bu stentlerin tekrar anjiyo ile açılması mümkündür. Benzer bir anjiyo yapılır ve tıkanna stent çoğunlukla balon ya da ilaçlı balonla, bazen tıraşlama ve seyrek olarak da stent içine ikinci bir stent takılarak açılabilir.
Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır. Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz.
İlgili 30 soru bulundu
Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor.
Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Yani "anjio yapıldı damarım açıldı" diye bir bilgi yanlıştır. Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir. Damarı düzeltme işlemi anjio sırasında veya sonrasında yapılacak olan BALON veya STENT veya AMELİYAT sırasında olur.
Balonun içinde röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı olduğu için balonun nerede olduğu ve darlığı ne kadar açtığı floroskopi (röntgen ışınları ile canlı ve hareketli görüntüler) ile anlaşılabilir. Daha sonra balonun içindeki sıvı geri çekilir (yani indirilir) ve geri alınır.
Buna sebep olan bazı bilinen nedenler şunlardır: Kan damarına göre çok küçük olarak seçilmiş veya yanlış hizalanmış stentler. Eski nesil stentler. Stent yerleştirilen damar bölümünün anormal iyileşmesi.
Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Standart DJ stentlerin maximum ömrü 3 ay olup süre uzadıkça stentlerde taşlaşma, üreter ve böbreğe yapışma ve şiddetli enfeksiyonlara yol açabilip ciddi komplikasyonlar oluşturabilir.
Çok nadiren hastalar üreter ve mesanenin kasılması ile stenti kendiliğinden düşürürler veya bir ucunun idrar kanalından çıktığını görürler. Bu durumda ilgili doktora başvurmak en akılcı yöntemdir.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Koroner bypass ameliyatında kullanılan damarların bilinçli ve tedaviye uyumlu hastalarda ameliyat sonrasında 10-15 yıl açık kalabildiğini, bu süreden sonra zamanla yeniden tıkanabilir.
Birkaç ay sonra stentin üzeri yeteri kadar dokuyla kaplanınca stentin kanla teması kesilir. Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir. Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir.
Çoğu insan girişimsel işlem sonrası 1 - 2 hafta içinde işe geri dönebilir ve normal yaşantısına devam edebilir. Eğer bir kalp krizi geçirilmişse bu süre daha uzun olabilir. Hasta ağır bir işte çalışıyorsa hekimine bu durumu bildirmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri