Yakıttaki su, iç bileşenlerin ve araç depolarının paslanmasına neden olur. Araçtaki yakıt filtresi işlevini yitirmiş ise, oluşan paslar enjektöre ulaşır. Paslar enjektörün tıkanmasına yol açar. Tıkanmış enjektöre zamanında müdahale edilmez ise, enjektörün tamamının arızalanmasına yol açar.
Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir. Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir.
Yakıta su karışması ya da kötü yakıt kullanımı sonrasında oluşan kirler gibi tüm kirler etkili bir şekilde temizlenir ve sizlere geri sunulur. Enjektör kirlenmesi genel olarak egzoz gazlarının ateşlenmesi sonrasında sisteme geri çekilmesi sonucu iğnenin ucunda karbon atığı birikmesi ile meydana gelir.
En yaygın nedenlerden biri, yakıt sistemindeki birikintilerin neden olduğu tıkanmalardır. İkinci en yaygın neden, hatalı bir yakıt basınç regülatörüdür. Enjektör arızasının diğer nedenleri arasında arızalı bir yakıt pompası, kırık bir enjektör ve kırık bir yakıt rayı bulunur.
Enjektör temizliği için en garanti yol aracı servise götürmektir. Servislerde gerekli bakım yapılacaktır. Servislerde enjektörler mazotla yıkanarak birtakım işlemlerden geçirilip temizlenir. Bunun dışında servise götürmeden de soruna çözüm bulunabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tıkalı enjektörün açılması için öncelikle filtresi çıkarılır. Çıkarılan filtre yeni filtre ile değiştirilir. Enjektör memesi ile enjektör filtresi arasında dış etkenlerden kaynaklı biriken kirler temizlenir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, enjektörün doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü sağlanır.
Bunları önlemek için yapılması gerekenlerden biri de enjektör temizliğidir. Aracınız benzinliyse, 40.000 km'de, dizelse 25.000- 30.000 km arasında yakıt enjektör temizliğini mutlaka yaptırın. Bu temizlik yakıt deposundaki mazotun tamamı bitmeden üzerine deponuzu doldurmanız olası sorunların önünü kapatacaktır.
Kaba Rölanti veya Titreşimli Motor
Bu durumda motorun dakikadaki devir sayısında (RPM) rastgele dalgalanmalar gerçekleşir. Gaz pedalına herhangi bir müdahalede bulunmadığınız halde devir göstergenizde dalgalanmalar gerçekleşiyorsa, bu motordaki enjektörlerde bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir.
Enjektör Arızası Belirtileri Neler? Enjektör arızası belirtileri arasında ise motorun boğulması, titreşim, düzensiz çalışma, azalan güç, aracın geç çalışması veya çalışmaması gibi durumlar yer alabilir.
Enjektör temizliği için sıkıntı yapmayın ark.Çok zor değil sanayide bulun bir usta söküp temizlesin kontrolünü yapsın yerine taksın.2-3 saat arası sürer.
Ortalama olarak, dizel enjektörler, değiştirilmeleri veya yenilenmeleri gerekmeden önce 100.000 ila 200.000 mil (160.000 ila 320.000 kilometre) arasında dayanabilir.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Eğer ki bozulmuş enjektör tamir edilmez veya değiştirilmez ise motora büyük zararlar verebilir. Ki bu noktada araç bakım uzmanları tamirden ziyade arızalı olan enjektörün yenisinin alınmasını talep edecektir ileride benzer sorunların yaşanmaması adına.
Enjektör arızası, arabalarda yakıt yetiştirilememesine yada çekiş düşüklüğüne neden olabilir. böyle sorunlara sahipseniz bu yazı sizi ilgilendiriyor.
Enjektörler işinin uzmanı kişiler tarafından mazotla yıkanarak bir temizlik işlemine tabi tutulurlar. Yakıt içerisine su karışması veya kalitesiz yakıt kullanımı sonrasında meydana gelen kirler gibi tüm kirler etkili bir biçimde işinin uzmanı kişiler tarafından temizlenir ve araç sahiplerine geri iade edilir..
- Enjektör arızasında araç motoru çalışma sırasında daha yüksek seste gürültüler meydana gelir. - Enjektör arızası durumunda aracın hızı istediği gibi ayarlanamaz. Böylece hızlanma sıkıntısı ve devir ayarlayamama sıkıntısı ortaya çıkmaktadır. - Araç çalıştırılması ile birlikte motor bölgesinden ses gelmeye başlar.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
Enjektör değişimi pahalıya patlar. Turbo bağlantılarında bir kaçak olabilir, kontrol edilmeli. Enjektör arızası kendini, şangırtılı çalışma, sesli ve titreşimli çalışma, kara duman, fazla yakıt tüketimi ve çekişten düşme ile belli eder. Eğer diğer belirtiler mevcut değil ise sorun enjektörden kaynaklanmayabilir.
Enjektör arıza ve sorunu ortaya çıktığında ise genellikle insanlar yeni bir enjektör alarak sorunun çözülmesini sağlamak isterler. Enjektör, tamiri mümkün olan parçalardan biridir. Bu parça üzerinde bir sorun ortaya çıktığında illa ki yeni bir enjektör almaya gerek yoktur.
Dizel bir araçta enjektör tamiri en düşük 2500 TL'den başlamakta ve 20.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir. Tabloda birçok markaya ait fiyatlar yazılmıştır.
Enjeksiyon arızası olabileceği düşünülmesi halinde bir otomobil yetkili servisine başvurulmalıdır. Yetkili kişiler tarafından incelenmesi ve test edilmesi ardından arıza tespit edilmesi halinde enjektörün tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekir.
Enjeksiyon sistemini yakıt kalıntılarından temizler. Distribütörler, enjektör valfleri, emiş subapları ve diğer yakıt sistemi parçalarındaki karbon kalıntılarını temizler. Tüm enjektörlü sistemlerde etkilidir. Hassas yakıt püskürtme dozajı ve uygun püskürtme sağlaması nedeniyle yakıt tüketimini düşürür.
Enjektör temizleyiciler isminden de anlaşılacağı üzere benzinli ve dizel araçların enjektör sistemini kolayca ve etkili bir biçimde temizler. Bu etkili araç motoru bakım ürünü aynı zamanda karbüratör ve yakıt filtresinde meydana gelebilmesi söz konusu olan buzlanma problemini de engeller.
Enjektör temizleyici kullanırsanız tüm yakıt sistemindeki pisliği söker ve enjektörlere gelince tıkanmaya sebep olur. Kesinlikle risk almayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri