Egzama hastalığında kaşıntı daha ön planda yer alırken sedef hastalığında kaşınma genellikle görülmüyor. Öte yandan sedef hastalığında daha kalın sert kabuklar yer alırken egzamada bu durum daha hafif bir şekilde görülüyor. Sedef kabuğu ince olduğu durumlarda ise dönem dönem egzama ve sedef karıştırılabiliyor.
Egzama: Egzama veya atopik dermatit uzun süreli bir cilt hastalığıdır. “Atopik” alerjik durumlara yatkınlık, “dermatit” ise derinin kabarması anlamına gelir. Sedef hastalığı gibi, egzamanın da kesin nedeni bilinmemektedir ve tıpkı sedef gibi egzama da temas yoluyla başkalarına bulaşmaz.
Sedef hastalığının en tipik belirtileri, özellikle diz-dirsek gibi darbe gören yerlerde olmak üzere, keskin sınırlı, canlı kırmızı renkli ve üzerlerinde hastalığa adını veren sedef rengi kabukların bulunduğu lezyonlardır. Bu lezyonlar ayrıca saçlı deri, tırnaklar, genital bölgede de ortaya çıkabilmektedir.
Sedef hastalığında derideki hücreler tarafından çeşitli antijenler oluşturulur. Bu antijenler bağışıklık sistemini aktive olmasında rol oynar. Aktif bağışıklık hücreleri tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Atopik Egzama
Yüzde başlayıp el, kol, bacak ve gövdeye yayılabilir. Daha çok bebeklik ve çocukluk döneminde görüldüğü için bebek egzaması olarak da bilinir. Bebeklerde tedavi uygulansa da tekrarlayabilen bu hastalık, ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kaybolabilir.
Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon da sıklıkla görülür. Hastalık genellikle çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte her yaşta görülebilir. Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir.
Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde büyüyebilirler ancak çoğunlukla kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtta görülürler.
Egzama ve sedef hastalarına tavsiye edilen bıttım sabunu, hastalık sonucu ortaya çıkan yaraların geçmesinde etkilidir.
Okyanus suyu, nehir suyundan, sodyum, klorür, sülfat, magnezyum ve kalsiyum da dahil olmak üzere, önemli miktarda daha fazla miktarda mineral içermesi nedeniyle farklıdır. Bu nedenle sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında oldukça faydalıdır.
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Sedef hastalığı başlangıcı olarak cilt yüzeyinde beyaz pullar ve pütürlü kırmızı lekeler görülür. Bu lekeler ciltte herhangi bir yerde görülebilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda B vitaminleri, A vitamini ve Çinko düzeylerinin sedef hastalarında düşük bulunduğu saptanmış. Ayrıca yine kan insülin ve glikoz seviyeleri de yüksek bulunmuş olan sedef hastalarında şişmanlık da önemli bir risk faktörüdür.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulanma, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.
Sedef hastalığında da tıpkı egzamada olduğu gibi öncelikle uzman kontrolü gerekir. Hastalığın etkisini azaltabilecek doğal içerikler mevcuttur. Kimyasal içeren sabun, duş jeli ve krem kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Cilde kaşıntı giderici, mineral takviye edici, sakinleştirici duş jeli ve kremler kullanılmalıdır.
Elma sirkesi sedef hastalığının neden olduğu kaşıntıyı ortadan kaldırmaya yardım eder. Organik elma sirkesini kaşınan bölgelere düzenli olarak sürerek kaşıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Elma sirkesi deride yanma hissine neden olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce su ile seyreltmelisiniz.
Egzama tedavisinde egzama sabunlarından da yardım alınabilir. Egzama sabunu olarak bilinen çok sayıda sabun vardır. Özellikle bıttım sabunu, papatya sabunu, zeytinyağı sabunu, kefir sabunu ve kakao sabunu en çok kullanılan sabun çeşitlerindendir.
Tedavi edilmezse zamanla kalınlaşıp özellikler eller ve ayaklarda hareketi zorlaştırabilir. Kelliğe yol açmaz ama hastalık şiddetli ise saç dökülmesini arttırabilmektedir. Sedef hastalığı sadece tırnağı tutabilir.
“Stres, sigara ve obezite sedef hastalığını tetikliyor”
Stres, psoriasisi tetiklediği çok iyi bilinen bir faktör olup, stresli bir olaydan 1-3 ay kadar sonra hastalığın ortaya çıktığı veya şiddetlendiği gözlenmektedir. Obezite de hastalık riskini artıran bir diğer önemli faktördür.
Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH'ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir. Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz. Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Dr. Mustafa Özdemir, egzama olarak da bilinen atopik dermatitin, polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan hastalıklardan biri olduğunu bildirdi.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri