51/2-a Trafik Cezası Nedir? 51/2-a trafik cezası, yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %10'dan %30'a kadar (30 dahil) aşmak olarak tanımlanır.
Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak, 2023 trafik cezası 51/2-a 951 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası ise 4.064 liradır.
Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur ? Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını % 10'dan % 30'a (otuz dahil) kadar aşmak, 51/2-a trafik cezasını bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır.
İtiraz mercii, tebligat yoluyla tarafınıza ulaşan tutanakta belirtilen yer Sulh Ceza Mahkemesi'dir. Bu mahkemeye verilecek itiraz dilekçesi ile itirazı gerçekleştirmiş olursunuz. Dilekçede tarafınızdan istenilen tüm bilgilerin eksiksiz verilmesi ve itiraz nedenlerinin açıklanması gerekmektedir.
51/2-A Trafik Cezası Tutarı
Bu trafik ceza kodu hız ihlali yapılması sonucunda verilmektedir. Trafik hız sınırı belirtilen noktada sürücü eğer yüzde otuz oranına kadar hız yapmış ise bu cezanın uygulanması gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
51/2-a Trafik Cezası Nedir? 51/2-a trafik cezası, yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %10'dan %30'a kadar (30 dahil) aşmak olarak tanımlanır.
51/2-a radar cezası, "trafik cezalarının ödemek şekli" adlı Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT ve bankalara ödenebilir.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
Ceza size ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz gerekiyor. Bunun için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Radar cezasına itiraz etmek için bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Özet tablo da şu şekildedir. Trafik kazalarında zaman aşımı konusunda tek taraflı kaza önem arz etmektedir. Tek taraflı kazada taksirle yaralama ya da adam öldürme suçu yoktur ve bu nedenle de ceza zaman aşımı uygulanmaz. Trafik güvenliğini, tehlikeye düşürmek suçuna uygulanan 8 yıllık süre geçerlidir.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik cezası erken ödeme indirimi olur mu? Ceza sisteminin talep ettiği gibi erken yapılan ödemelerin tümünde indirip uygulanmaktadır. Sürücü tarafına yapılan ceza tebliği sonrasındaki 15 gün içerisinde hemen ödeme yapılması durumunda toplam ceza miktarını 25% oranında düşürülerek tahsil edilecektir.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir. Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Trafikten men kararı beraberinde verilmiş başka bir trafik cezası varsa men cezasıyla beraber İdare Mahkemesi'ne dava açılmalıdır. İdare Mahkemesi'ne açılacak davanın süresi kararın tebliğinden itibaren 60 gündür. Trafik cezasına itiraz edilirken yapılan başvuru için herhangi bir ücrete gerek yoktur.
Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
İzah edilen süreçte olduğu gibi hakkında hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, ilgilinin hapis cezasına itirazı mümkündür. Yapılacak itirazla birlikte kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına karar verilebilir.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri