Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir.
Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur.
Nurşen Durukan, yaz aylarında yaşanan terleme veya güneşe ve sık duş almaya bağlı cilt kuruluğunun egzamayı tetiklediğini kaydetti.
Egzamanın nedeni sabun ve deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici veya alerjenle temas, soğuk ve kuru hava, nem gibi çevresel faktörler toz, polen ve küfler gibi uyaranlar, stres ve genetik geçiştir. gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Atopik egzamada nemlendirici tedavi çok önemlidir. Ciltteki kaşıntının en sık nedeni cildin kurumasıdır. Bu nedenle sağlıklı ciltte ve özellikle egzamada cildin nemli tutulması gereklidir. Farklı nemlendiriciler farklı oranlarda yağ içerirler.
İlgili 34 soru bulundu
Tetikleyiciler arasında kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar da bulunur. Parfüm ve temizlik ürünlerine maruz kalmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bazı kişilerde hava değişiklikleri, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve stres egzamayı daha da kötüleştirebilir.
Çorba, salata ya da yemeklere ekleyeceğiniz zerdeçal egzamaya karşı koruyucu bir etki oluşturur. Ayrıca apiterapi denilen arı sütü, polen ve bal gibi ürünlerin tüketilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirmede ve egzamadan korumada etkilidir.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Egzamaya yatkın cildin varsa yaz aylarında cildin daha da fazla hassaslaşacağı için güneşten korumalısın. Güneş ışınları, cildinde kuruluk, hassasiyet ve kaşıntı yaratabilir, özellikle senin gibi hassas ciltlerde!
Dr. Mustafa Özdemir, egzama olarak da bilinen atopik dermatitin, polen salınımının fazla olduğu bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan hastalıklardan biri olduğunu bildirdi.
Cildin kuruması egzamayı tetikleyici faktörlerden birisidir. Kalın kıyafetler giymek, sıcak su ile duş almak da egzamayı tetikleyen faktörlerdendir. Bu yüzden soğuk havalarda egzama atakları daha sık görülür ve şikayetler daha şiddetli olur.
Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür. Birçok kişi güneşte uzun süre kaldıktan sonra güneş yanığı olabilir. Ancak güneş yanığından farklı olarak güneş alerjisi nadir görülen bir sağlık sorunudur.
Aşırı kuruluk yaşayan, hatta egzama belirtileri baş gösteren ciltlere doktor kontrolünde vazelin uygulanabilir. Vazelin döküntülerin giderilmesine, tahriş ve kaşıntıların engellenmesine yardımcı olacaktır.
Güneşin altına yatıp sere serpe saatlerce güneşlenmek vücutta enflamasyonu, dolayısıyla da egzama oluşumunu tetikleyebilirken, koruyucu kullanarak ve UVA-UVB ışınlarının dünyaya en az ulaştığı saatlerde yeterli miktarda güneş ışığı almak egzamaya meyilli olan ciltleri bir nebze de olsa rahatlatabilir.
Bunların dışında deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir. Özetlersek, deniz suyunun egzama, atopik dermatit, ürtiker, kurdeşen, isilik gibi cilt hastalıklarında büyük yararı bulunmaktadır” dedi.
Ek olarak cildin tuzla aşırı temas etmesi nemlendirmenin aksine ciltte kurumaya ve egzamaya da sebep olduğundan, uzmanlar tarafından 1 saatten fazla tuzlu suya maruz kalınmaması öneriliyor.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Egzama tedavisinde egzama sabunlarından da yardım alınabilir. Egzama sabunu olarak bilinen çok sayıda sabun vardır. Özellikle bıttım sabunu, papatya sabunu, zeytinyağı sabunu, kefir sabunu ve kakao sabunu en çok kullanılan sabun çeşitlerindendir.
Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama alevlenir. Alevlenmeler ayrıca çok fazla giysi giymek, sıcak banyo yapmak veya çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir. Bunların hepsi soğuk kış aylarında yapmanız daha muhtemel olan şeylerdir.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.
Egzamaya aday olan kişilerin bulundukları ortam yeterli nem ve ısı oranına sahip olmalıdır. Bulunulan ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Duş alma sıklığı mevsime göre ayarlanmalı, günlük banyo yapılmamalıdır. Banyoda cildi tahriş edecek kese ve lifler kullanılmamalı, su kesinlikle çok sıcak olmamalıdır.
Strese bağlı egzama nedir diye merak edilmektedir. Strese bağlı egzama kişi ruhi ve fiziki anlamda stres altında kaldığında deride ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıkları ifade etmektedir. Bu egzama türü her yaş grubunda görülebilmektedir. Kişide stres seviyesi arttığında vücudunda stres hormonunda artış olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri