Papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu sayesinde egzamanın oluşturduğu iltihapları temizlenebilir. Kaşıntı ve kuruma şikayetlerini de hafifleten papatya, yapısındaki maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evinizde papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller.
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
sirke İle Egzama Tedavisi
* Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar. * Organik sirke kullanmaya özen göstermelisiniz. Sirke cildinize zarar verdiğinde vakit kaybetmeden yıkayıp temizlemelisiniz.
Egzamaya ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılan bir konudur. Saraçoğlu, yarım litre suda bir avuç dut kurusunun 5-6 dakika kaynatılmasını, ardından ılıyan suda egzamalı bölgenin 10 dakika bekletilmesini önermektedir.
Egzama, bazı dönemlerde hafif ya da şiddetli semptomlarla seyreder ancak bu semptomlar zamanla geçer. Hassas ve kurumuş bir cilde neden olan hastalık, tozlar ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeniyle tetiklenebilir. Bu alerjen maddeler, semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Kişide stres seviyesi arttığında vücudunda stres hormonunda artış olmaktadır. Ortaya çıkan bu hormon artışı da bazı kişilerde ciltte sorunlara yol açıp cildin yağlanmasına neden olabilmektedir. Yağlanan cilt egzamaya açık hale gelmektedir. Deride oluşan kaşıntılar kişi kaşıdıkça vücudun belli bölgelerine yayılmaktadır.
İşte egzama hastalarının uzak durması gereken yiyecekler... (Posta) Özellikle çocuklarda, inek sütü ve yumurta egzamayı alevlendiriyor. Yer fıstığı ve soya içeren yiyecekler de bu hastalığı tetikliyor.
El Egzamanız varsa aşçılık, kuaförlük, temizlik işçiliği gibi meslekleri seçmemeye çalışın. Stresten uzak durun. Stres de Egzamayı alevlendirebilir. Acılı, baharatlı, kimyasal katkılı gıdalar, nikel duyarlılığı bulunanlarda konserveler, sigara, alkol, kahve, çeşitli bitkisel çaylar Egzamayı artırabilir.
Temre duasını okumak için egzama olan bölgeye yazarak etrafını çizmek oldukça faydalıdır. Etrafının çizilmesi ise temrenin dağılmaması ve kısa zamanda ortaya çıktığı yerde kaybolması niyetiyledir.
Limonlu su içmek cilde parlaklık verir. Egzamaya karşı doğal bir ilaç olan limon suyu akne, sivilce oluşumunu engeller.
Ek olarak cildin tuzla aşırı temas etmesi nemlendirmenin aksine ciltte kurumaya ve egzamaya da sebep olduğundan, uzmanlar tarafından 1 saatten fazla tuzlu suya maruz kalınmaması öneriliyor.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Ayşe Özboya alerjik kökenli egzamaların astımlılarda ve saman nezlesi olanlarda daha sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi: `Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı ve stres de egzama nedenleri arasındadır.
Daha büyük veya hazır mamayla beslenen çocuklarda süt, yumurta ve yer fıstığı, egzamayı tetikleyen en yaygın besin alerjenleri arasındadır.
Maden suyu, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemleri için de faydalı olabilir. İçeriğindeki mineraller cildin doğal iyileşme sürecini hızlandırır ve ciltteki kaşıntı ve tahrişi azaltır.
Alerjik egzama kronik bir hastalıktır. Hafif dereceli hastalarda kendiliğinden veya kısa süreli, dozu düşük ilaç kullanımları ile tamamen iyileşebilir.
Oleik asit adlı bileşen, zeytinyağının anti-inflamatuar özelliklerinden sorumludur. Zeytinyağı, bu özelliği sayesinde sivilce, egzama, dermatit gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir.
Aloe veranın yanık ve yaraların iyileşmesinde, iltihaplanmada, cilt kuruluğunda; seboreik egzama (dermatit), sedef hastalığı ve liken planus gibi bazı cilt hastalıklarında da etkili olduğuna dair araştırmalar mevcut. Aloe veranın topikal kullanımıyla ilgili ciddi bir yan etkisinin olmadığı kanıtlanmış.
Yapılan çalışmalara göre duş sırasında karbonat kullanımı egzama kaşıntılarını hafifletiyor ve rahatlatıyor. Ancak burada sıcak su yerine ılık su kullanmanız tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri