Şayet çocuklara Allah'ı hatırlatacak isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah'ın kulu), “Abdurrahman”(Rahman'ın kulu), “Abdurrahim”(Rahim'in kulu), “Abdülkâdir”(Kâdir'in kulu) gibi isimler verilmelidir.
Allah'a has isimler ise aynı lafızla çocuklara verilmemelidir. Şâyet çocuklara bu isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah'ın kulu), “Abdurrahmân” (Rahmân'ın kulu), “Abdurrezzâk” (Rezzâk'ın kulu), “Abdülhâlık” (Hâlık'ın kulu) şeklinde verilmelidir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Allah'ın isimlerinin çocuklara verilmemesi gerektiğine hükmetti. İşte çocuklara konulmaması gereken Esma-i Hüsna, yani yüce Allah'ın 99 ismi... Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Allah'ın isimlerinin çocuklara verilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
İlgili 35 soru bulundu
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
3. Aziz sevgili. ECRİN: ALLAH'IN hediyesi anlamını taşımaktadır. EFGAN: (Fars.)
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah'a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.
Besmelede ve Kur'ân-ı Kerîm'in ilk suresi Fâtiha'da kendisini Rahmân ve Rahîm olarak tanıtan Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır. Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
Türkiye'de kullanımı söz konusu durumda olan erkek isimlerinden biri konumunda olan isimlerden biri de Rahim ismidir. Uzun tarihler boyunca erkek bebeklere verilen isimler arasında yerini almaya devam etmektedir.
İki veya üç isim koymakta dinen sakınca yoktur.
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur."
el Cevab: İsmini değiştirmesi gerekir. Sünnet olması gerekir. Bazı özel şartlar içerisinde olanların islamlarını gizlemeleri caizdir. Bu çerçevede isimlerini değiştirmemeleri de sünnet olmamaları da bazı özel şartlarda iseler caizdir.
Kasım, Hz. Muhammed'in hem ilk doğan hem de ilk vefat eden çocuğudur. Hz. Zeynep, peygamber efendimizin dört kızının en büyüğüdür.
Fatih, yeni doğan bebeklere sıklıkla verilen isimlerden biridir. Anne ve babalar çocukları için Fatih ismini uygun görür. Fatih isminin anlamını öğrenen kişiler, bu ismi rahatlıkla kullanabilmektedir.
Yeni bebek dünyaya geldiğinde babasına sembolik olarak satılır, erkekse "satılmış" kız ise "satı" denilirdi. Çok çocuk sahipleri son çocuklarına "yeter" ismini verirlerdi. Anadolu'da kişiliğini yansıtmayan isim verilen çocuklara "adı ağır geldi" denir ve yatır yatır dolaştırılır.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Peygamberimizin isimleri, bazı hadis-i sentlerinde; Muhammed, Ahmed, Mukaffi, Nebiyyi't-Tevbe, Nebiyyü'r-Rahme, Mahi, Haşir, Akıb, Fatih, Kaff olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri