Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır.
Avans Ayarı Bozulursa Ne Olur? Avans ayarı bozuksa ne olur konusu, ateşleme sistemi verimliliği ile yakından ilişkilidir. Ateşleme için gerçekleştirilen avans ayarında herhangi bir bozukluk mevcutsa, ateşleme zamanında gecikmeler gözlemlenebilir. Bu da yüksek derecede bir yanma oluşturabilir.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Sıkıştırma zamanının sonunda, piston üst ölü noktaya çıktığında, hem emme supabının hem de egzoz supabının kapalı olduğu duruma sente denir. Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir.
Sente ayarı, kam milinin bulunduğu konum ve zamanlamasını doğru bir açıyla ayarlamayı ifade eder. Kam mili, kranktan triger kayışı veya zinciri ile birlikte alınan kuvvetle hareket eder. Krank mili pistonu hareket ettirdiğinde, kam mili valfleri hareket ettirir.
İlgili 23 soru bulundu
Avans tabancasının uçları doğru kutuplara bağlanır. Başlangıç avans işareti tespit edildikten sonra motor rölanti devri ile çalıştırılır fakat bu devir çok yüksek olmamalıdır. Daha sonra avans tabancasının ışığı işaret edilen bölgeye tutulur. Bu yöntem ile avans miktarı arttırılır ya da azaltılabilir.
Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir.
Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.
içten yanmalı motorlarda ; pistonun içine alınan yada püskürtülen hava-yakıt karışımının , silindir içinde sıkıştırma zamanını bitirip , ateşleme zamanı başlangıcında üst ölü noktada bulunduğu anda emme ve eksoz supablarının kapalı olması durumuna denir.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
3) Erken Ateşleme (Avans Vuruntusu): Pistonlar olması gereken zaman diliminin dışında çok yüksek basınca maruz kalırlar. Pistonlar, piston kolları ve piston kol yatakları titreşim yaparak avans vuruntusu denilen sesi oluşturur. Oluşan ses; silindirlerde yanma odası denilen alanda çınlayan bir madeni ses olarak duyulur.
eskiden düz vitesli arabalarda, eğer benzin kaliteli değilse, yüksek viteste yokuş çıkarken yada yüksek viteste düz yolda giderken motordan şıkırtı gelirdi. Araba hızlandıktan ve devrini kazandıktan sonra bu ses kesilirdi. Buna avans vuruntusu(sesi) derdik.
Avans ayarı doğrudan yakıtın yanışı ile alakalı olduğundan ekonomi, performans ve hararet bakımından çok önemli bir rol oynar.
26.07.2013, 08:20. sente atlayan aracın motoru rölantide düzensiz çalışır ve çekişten düşer özellikle ilk kalkışlarda.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Sübap ayarı soğukken değil, çok soğukken yapılır. Sabah yapılır yani. Bu durum da çok önemlidir zira bahsettiğin gibi metal genleşmesi, motor sıcakken yaşanır ve sübap ayarı nanometrelerle ölçüldüğü için, kontak kapatıldığından 2-3 saat sonra bile bu ayar tam tutmaabilir.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
Motorlardan her devirde maksimum verim elde edebilmek için derece olarak verilmesi gereken erken ateşleme miktarına ateşleme avansı denir. Bujinin daha sıkıştırma zamanındayken ateşlenmesi, aynı miktar benzinin yanmasından daha fazla performans elde edilmesini sağlar.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
evet . Ettirir tekleme yaptırır öksürtme yapar düşük devirlerde tekleme belki geç çalışmaya kadar sebebiyet verebilir.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri