Özel araç kullanımı azaltılmalı ve araçlardan çıkan egzoz gazı içinde filtre kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Sanayi yerleşimleri mümkün olduğunca konutlardan uzak yerlere kurulmalıdır. Fabrika bacalarında filtre kullanılmalı, yakıt olarak da doğal gaz tercih edilmelidir.
Taşıt kaynaklı egzoz emisyonlarının azaltılmasında en etkin yöntemler arasında katalitik konverterler, seçici katalitik indirgeme ve partikül tutucu filtreler yer almaktadır. Bunun yanında alternatif yanma türleri ve yakıtlar ile yapılan çalışmalar taşıt kaynaklı emisyonların azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Hava kirliliğini nasıl önleyebiliriz? Hava kirliliğini önlemek için atık yönetimi, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım, toplu taşıma kullanımı, enerji tasarrufu, ormanların korunması ve çevre dostu üretim yöntemleri gibi bir dizi önlem alınabilir.
Egzoz gazlarının insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini Dr. Mehmet Levent Safali şöyle sıralıyor: “Egzoz gazında bulunan azotoksit gazı akciğerlerde kalıcı hasarlara yol açarak akciğer kanserine, hatta ölüme varan sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Gürültülü Egzozlar İçin Alınan Ceza Nereye Ödenir? Gürültülü egzozlar için alınan ceza 2023 yılı itibariyle 4.064 TL'ye çıktı. Aynı zamanda ceza ile beraber araç trafikten men edilir ve çekilir. Abart egzoz olarak da bilinen gürültülü egzozlar ise gelir idaresi başkanlığına ödenmektedir.
Özel araç kullanımı azaltılmalı ve araçlardan çıkan egzoz gazı içinde filtre kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Sanayi yerleşimleri mümkün olduğunca konutlardan uzak yerlere kurulmalıdır. Fabrika bacalarında filtre kullanılmalı, yakıt olarak da doğal gaz tercih edilmelidir.
Dünya enerji tüketiminin önemli bir kısmı fosil kökenli yakıt veya bunların sentetik türevlerinin yakılması sonucu elde edilmektedir. Fosil kökenli yakıtların içten yanmalı motorlarda temel enerji kaynağı olarak kullanılması, motorlu taşıtları hava kirliliğinin oluşumunda başlıca kaynak haline getirmiştir.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Egzoz Susturucusu Arıza Belirtileri
Motoru çalıştırırken yüksek, tıkırtı ve titreşimli seslerin yanı sıra belirgin bir hırıltı veya kükreme fark edebilirsiniz. Susturucuda hasar olduğunda, işini yapamaz – bu da motordan egzoz boruları yoluyla taşınan sesi boğar.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Özellikle soğuk havalarda egzozdan bir süre beyaz duman gelmesinin normal olduğunu, ancak motor ısındığı halde beyaz dumanın çıkmasının ciddi bir sorun olabileceğini belirten Aloparca.com Kurucusu Ebru Özülkü, “Sorun büyük ihtimalle soğutma sıvısının, silindir yanma odalarına sızması ve buharlaşmasından kaynaklanıyor ...
Siyah duman, yakıt ve yakıt ile ilişkili parçalara işaret eder. Egzozdan siyah duman çıkıyorsa sorun var, demektir. Yanma odasına silindirin içine gereğinden fazla yakıt gönderildiği anlamına gelir. Yanmamış olan yakıt yüzünden egzoz dumanında siyah renk oluşur.
1Mavi Duman
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır.
Hava Filtresini zamanında değiştirmek aracınızın hem yakıt sistemi hem de egzoz sistemi için gerekli bir durumdur. EGR valfinin görevi egzozdan atılacak yanmamış yakıtı silindirlerin içerisindeki yanma odalarına tekrardan göndererek egzozdan atılacak zararlı gazların miktarını azaltmaktır.
Araba neden gri duman atar? Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. Turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
Kişinin bol oksijen almasını sağlayın, hastanın uyanıklığını sağlamak için yüzüne su serpilebilir.Bilinci yerinde ise sık ve derin nefes almasını önerin.Gerekiyorsa, kalbi ve solunumu durmuşsa, temel yaşam desteği uygulayın.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bu gün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir(23) .
İlk 3 saatte kızarıklık ve ödem başlarken 4-6 saatten sonra bronşlar ve akciğerlerde sıvı birikmeye başlar. Bu dönemi takiben akciğerlerde bazı bölgelerde kapanmalar ve enfeksiyonlar oluşabilir. Karşılaşılan en önemli ölüm sebebi ise karbonmonoksit zehirlenmeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri