Beyaz duman çıkması Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Mavi renk egzoz dumanı
Ayrıca en fazla masrafa neden olabilecek renk de mavidir. Açık bir şekilde motorun yağ yaktığını gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak gözlemlenir.
Arabanın kaputunu açtığınızda motorunun siyah dumanla kaplı olduğunu görürseniz, contanız yanmış olabilir. Bu, karbüratörlü araçlarda yaygın bir sorundur. Arabanız sorunsuz çalışıyorsa ve yine de yüksek bir vuruntu sesi duyuyorsanız bu durum yine çeşitli riskler barındırır.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Egzoz duman rengi koyu beyaz, gri, mavi veya siyah olarak çıkıyorsa, bu durum aracınızda bir sorun olduğunun işareti olabilir. Egzoz duman rengi, normalde şeffafa yakın veya çok çok hafif beyaz renk olmalıdır.
Dizel Motorda Beyaz Duman
Conta yanması, bozulması ya da yerine yanlış takılmasından dolayı çeşitli etmenler de motor bloğu su kanallarının birleşim yerlerinde su sızıntısı oluşturur. Bu da egzozdan beyaz duman çıkmasına neden olur.
Partikül filtresi tıkandığında aracınız çekişten düşer, ara ara beyaz duman atar, yokuşlarda güç üretemez, arıza lambası yakar, kimi araçlarda turboyu kapatır ve koruma moduna alır, VAG grubu araçlarda kıvrımlı tel işaretini yakar korumaya alır, PSA grubu araçlarda araç 3000 devri geçemez.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Contası yanık arabalar hasar çok büyük değilse çalışmaya devam eder. Zaten sorun da belirtileri dikkate almayıp contası yanık aracı kullanmaya devam etmek ve motoru risk altına sokmaktan kaynaklanıyor.
Tamirhanenin iş yoğunluğuna göre değişmekle berabe en az 3-4 saat En fazla bir işgünü içerisinde çıkması gerekir...
Silindir kapak contası yanarsa, motorunuz ilk çalışmalarda zor çalışacaktır. Bunun sebebi piston yuvalarında su dolmasıdır. Diğer bir arıza ise aracın çekişten düşmesi ve egzozdan su gelmesidir. Son olarak ise motorunuzu harareti soğutma gerçekleşemeyeceği için sürekli yükselir.
Contası yanmış araçlarda motor yağına sıvı karıştığı için su birikintileri gözlemlenir. Motor yağı sızdırmalar sebebiyle verimini kaybeder. Silindir kapaklarına dolan motor suyu sebebiyle motor çalıştırma esnasında tutukluk yaşar. Motor sıvısının bir sebep olmadan sık sık eksildiği gözlemlenebilir.
Silindir kapağı contası değişimi için önce buji ve kablolar sökülür. Sonrasında sırasıyla külbitör kapağı, hava filtre kazanı, devirdaim su hortumları, karbüratör, manifolt sökülür ve sonunda kapak sökülmüş olur. Conta yandığı için kapağa yapışık durumda olur ve kapaktan sökülür.
Arabada conta yanarsa büyük bir maliyet kaçınılmaz olur. Araba conta yakması masrafı 2023 yılında 20,000 TL ile 30,000 TL arasıdır. Üst segmet arabalarda bu süreç 50,000 TL'ye kadar çıkabiliyor. 2024 parça ve işçilik zamlarından sonra minimum masrafın 30,000 TL'ye çıkması bekleniyor.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır. Silindir kapak contası problemi aynı zamanda motorun su atması olarak da bilinir.
Yoğuşma nedeniyle egzozdan su gelmesi hemen hemen her araçta yaşanan bir durumdur; hele ki soğuk iklimlerde. Ancak, bu su özellikle LPG'li araçlarda daha çok fark edilir. Bu durumun nedeni ise oldukça basit: Motorun çalışmasıyla beraber yanma işlemi gerçekleşir ve atık gazlar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri