Motosiklet İçin Egzoz Muayenesi Var mı? Motosiklet için egzoz muayenesi yoktur. Motosikletler, egzoz muayenesinden muaf araçlar arasındadır.
Spor egzoz ile muayeneden geçersiniz, her hangi bir sıkıntı olmaz, motosiklette araba gibi egzoz ölçümü de yapılmıyor.
Motosikletler egzoz emisyon ölçümlerine tabii olmadığı için muayene öncesinde egzoz muayenesi yaptırmanıza gerek yoktur. Randevu saatinde doğrudan araç muayene peronuna yanaşarak görevliden gelecek talimatları beklemelisiniz.
Abart Egzoz Muayeneden Geçer Mi? Ülkemizde gürültülü egzoz taktırmak bir suç çeşidi olduğu için abart egzoz taktıran araçlar muayeneden geçemezler.
TR distribütör faturalı, EC/ECE sertifikalı, model damgalı slip-on egzozlar, katalitik iptal edilmeden no-map (ayar gerektirmeden) yasal olarak kullanılabiliyor. Tüm bu belgeler ile muayeneden geçmesi gerekiyor.
İlgili 16 soru bulundu
kaç cc olursa olsun motosikletlerde egzos muayenesi yok.
muayene uzmanının baktığı hususlar genel bir ifade ile: şase ve motor numarası kontrolü, tüm sinyallerin, gösterge lambalarının, farların çalışıp çalışmadığının kontrolü, çatlak vs olup olmadığı, ayrıca uzun ve kısa far ayarı da kontrol edilir.
Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.
Araç ve motosikletlerde kullanılan bu gürültülü egzoz trafikte yasaktır. O yüzden trafik ekiplerince seyir halinde yakalanma durumu olduğunda zaman ciddi cezalar ile karşı karşıya kalınabilir.
Gürültülü egzoz sisteminden dolayı araç bağlanır mı? Evet, gürültülü egzoz sisteminden ceza alınması durumunda araç, 1.002 TL idari para cezasına ek olarak trafikten men ediliyor. Ceza alan araç çekiciye yükleniyor.
Motosiklet muayene ücreti 575,84 TL'dir. Ticari araç muayene ücreti 1130,44 TL'dir.
2022 yılı içinde traktör ve motosiklet araç muayeneleri için belirlenen tutar 258,42 Türk lirasıydı. %123 oranında belirlenen yeniden değerleme oranı ile birlikte 2023 yılında traktör ve motosikletlerin araç muayene ücretleri 575 Türk lirası oldu.
Muayene esnasında kask takma zorunluluğu vardır. Bu nedenle muayene işlemleri esnasında kullanıcıların mutlaka kasklarını yanında bulundurmaları gerekir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
"EHLİYETSİZ SÜRÜCÜLERE EN AZ 4 BİN LİRA CEZA UYGULANIR"
Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat İyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Belirlenen sınır dışında trafikte daha gürültülü ezgoz sesi çıkartan motorlar, para cezasına çarptırılır. Motosiklet egzoz cezası 2023 yılı Trafik Ceza Rehberi'ne göre 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Motosiklet egzoz boyama işlemi için belirlenen herhangi bir sınırlama veya özel bir ceza yoktur.
Servisin kendi sattığı egzozlardan takarsan garanti dışı kalmaz, örnek olarak Yamaha kendi sitesinde Akrapovic satıyor. Ama yan sanayi alır veya yetkili servis dışında taktırırsan garanti dışında kalır. Marka ve servis özelinde bu şekilde istisnai durumlar var olabilir, onun haricinde garanti bozulur.
Kanuna baktım, farklı araç tiplerine göre limitler var. Tam olarak motosikleti kapsıyan kısmı anlamamakta birlikte yasa 79 ile 83 db arasında izin veriyor. Örnek olarak : Bu eksoz 100-102 DB kadar gürültü yapıyor.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Türkiye'deki kanunlara göre 100 cc motor hacminin altında olanlar da dahil tüm motosikletler ilk üç yılın sonunda ve sonrasında her iki yılda bir periyodik araç muayenesine gitmek zorunda.
İki veya Üç Tekerlekli Araçlar (L kategori motosiklet ve motorlu bisikletler) İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Teknik Muayenede çanta hafif kusur olarak yazılır.
Ama çanta ile girilen muayene hafif kusur olarak işlense de, muayeneden geçmeye engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri