Evet çıkabilir, daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir. Ama ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır. Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır. Dolayısıyla tek başına araç kullanabilir ve şehir dışına çıkabilir olsalar da 2 yıllık süreci başarıyla tamamlayabilmek için çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyet sahibi sürücüler gibi tek başlarına şehir dışına çıkabilirler.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
Sertifikayı aldıktan sonra trafiğe çıkmak için en kısa sürede randevu almalı ve harç ücretini ödeyerek ehliyet belgesi haline çevirmeniz gerekiyor. Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor.
Stajyer ehliyet ile normal ehliyet arasında fiziki bir fark yoktur. İşin aslı şudur ki alındığı tarihten itibaren iki yıl süre ile normal ehliyetlere stajyer ehliyet adı verilir. İki yılın sonunda ehliyet kartını değiştirmezsiniz.
Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Burada dosyanızın hazırlanması bir hafta 10 gün içinde tamamlanırken dosyanız size bu süre içinde teslim edilir daha sonra emniyetten randevu alıp, dosyanızı götürüp harcınızı ödedikten sonra Emniyet Müdürlüğü sürücü kimlik kartınızı bulunduğunuz adrese 15 gün içinde kimliğinizi teslim eder.
E-devlette Aday sürücü mü yazan bölümde "Hayır" ibaresi düşüldüğü görülecektir. Bu güncellemeden itibaren sürücü ceza puanınız 75'den 100'e çıkarılmaktadır. Ancak E-devlette aday sürücümü "Evet" yazıyorsa stajyerliğinizin süresi devam ediyor demektir.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Yeni, değişen çipli ehliyetlerimiz ile eski ehliyetlerimiz arasında yurt dışında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamaktadır.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Ehliyet kursuna gidip, sınavda başarılı olan stajyer sürücü adayları ise, stajyer ehliyetlerini alarak 2 yıl boyunca araç kullanabilirler. İki yılsonunda 75 ceza puanı almayan sürücü adayları ehliyetlerini alabilirler.
Stajyer ehliyetle normal ehliyet arasındaki farklardan biri de stajyer ehliyet ceza puanı sınırının farklı olmasıdır. Stajyer ehliyetine sahip olan kişi 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilir. Normal ehliyete sahip olan sürücüler içinse bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Öncelikle Sürücü Sertifikanızı Almalısınız
Direksiyon sınavını başarıyla geçtiğinizde, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından bir sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika onaylanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor.
2023 yılı güncellemeleri ile birlikte, ehliyet sınavını geçtikten sonra en geç 5 iş günü içinde ehliyetinizi teslim almanız gerekmektedir.
Özet: Harç ücretleri yüksek olduğu için, sürücü adayları ehliyet sertifikalarını hemen ehliyete dönüştürmekten kaçınıyor. Ehliyet sertifikanızı en çok 2 yıl dolmadan ehliyet belgenize dönüştürünüz. Sürücü belgeleri ise ehliyet sınavını kazandıktan sonra ortalama 1-2 hafta içinde hazır oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri