Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir.
Sertifikayı aldıktan sonra trafiğe çıkmak için en kısa sürede randevu almalı ve harç ücretini ödeyerek ehliyet belgesi haline çevirmeniz gerekiyor. Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor.
Stajyer ehliyeti bulunan sürücüler, araçta başka bir sürücü bulunmadan şehir dışına çıkabilirler. Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır.
Stajyer Sürücü Uzun Yol Yapabilir mi? Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olman uzun yola gitmene engel değildir.
Evet çıkabilir, daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir. Ama ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Öncelikle Sürücü Sertifikanızı Almalısınız
Direksiyon sınavını başarıyla geçtiğinizde, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından bir sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika onaylanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
Avrupa Birliği Uyum Süreci kapsamında ülkemizde de 2016 yılından itibaren ehliyette stajerlikuygulaması başlamıştır. Stajyerlik sürecinde belirli kuralları ihlal eden stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur ve sürücü kursuna tekrar müracaat ederek yeniden ehliyet almak zorunda kalırlar.
Kanunlar nezdinde Ehliyet sertifikası, ehliyet belgesi yerine geçmemektedir. Ehliyet randevu alarak sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürmeniz gerekiyor. Ne yazık ki sürücü sertifikası ile araç kullanılamaz. Aslında sürücü sertifikasıyla araç kullanan kişi hiç ehliyeti olmayan kişi gibi değildir.
Size hiç sürücü kartı verilmemişse, takograf sürücü kartı olmadan araç kullanmak suçtur. Sürücü kartınızı diğer sürücülerle paylaşamazsınız.
Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
Sınava giriş yapıldıktan sonra sizden sonuçların açıklanması ve evrakların hazırlanması ile beraber en fazla 3 ay içerisinde ehliyet alınabilir. Genel olarak ise herhangi bir sorun yaşamadan doğal süreç içerisinde 45 günde ehliyet alınabilmektedir.
Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir.
Bu süreçler ise herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda 1.5 ay ya da en geç 2.5 ay kadar sürebilmektedir. Ehliyete yazılma süreci ve sınav başlangıcı da hesaba katılırken ehliyetin eline ulaşması toplam 2.5 ay kadar sürebilmektedir. Bazı istisna durumlarda bu süre biraz daha uzayabilir.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Yeni sistem iki araç tipinin ehliyetini birbirinden ayırıyor. Ama aslında bu durum sadece otomatik vites araçlar için geçerli. Çünkü otomatik vites ehliyeti olan manuel araç kullanamıyor. Ama manuel vites araba ehliyeti olanlar otomatik vites araçları da herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyor.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri