Sesin dışarıya aktarılmasını sağlayan parça hoparlördür. Hoparlörler arıza yapınca her ne kadar değişimi önerilse de tamiri de mümkündür. Zamanla eskiyen hoparlörlerin kenarlarında bulunan körük yırtılır.
Uygularsın dediğim dokundurur çekersin, içeri veya dışarı atma yapar, pıt pıt ses gelir. Atıyorum; kağıt içeri doğru çekiliyorsa uçları ters çevirip gerilim uyguladığında bu kez dışarı doğru atma yapar. Bu durumu gözlemleyebiliyorsan hoparlörlerin sağlam demektir.
Hoparlör körüğünün en temel görevi iletilen ses dalgalarının pürüzsüz ve kusursuz şekilde iletilmesini sağlamaktır. Hoparlör körüğü hoparlörün en temel parçalarından olduğu için piyasada çeşitli markalar tarafından imal edilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Genelde aşırı yüklenme veya amplifikatörün arızalanıp çıkışa DC voltaj vermesi sonucu hoparlör bobini yanar. Düşük güçlü hoparlörler için genelde tamir yapılmaz fakat yüksek güçlü pahalı hoparlöller için tamir daha ekonomik olur.
Genellikle, hoparlörün kabini veya gövdesi içerisinde yer alır ve çeşitli malzemelerden yapılabilir. Sünger, köpük, fiber ve keçe en yaygın kullanılan malzemelerdir. Hoparlör keçesinin temel işlevi, hoparlörden çıkan ses dalgalarını kontrol etmek ve düzgün bir şekilde dağıtmaktır.
İlgili 42 soru bulundu
sorusu olarak karşımıza çıkar. Hoparlörün patladığı genelde telefonun herhangi bir uygulaman çıkardığı ses ile ya da müzik dinlerken anlaşılır. Eğer sesli çağrı dışında telefon hoparlöründe parazit ya da cızırtı gibi sesler varsa hoparlör patlamış olabilir.
Bobinden elektrik akımı geçtiğinde bobin ve sabit mıknatıs arasındaki titremişim diyaframın titreşmesini sağlar. Bu titreşim de müziği üretir. Küçük kulaklıklardan büyük hoparlörlere kadar her tür hoparlörde bir mıknatıs bulunur.
Eğer ki bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır, rölantide kendiliğinden stop eder, marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır, aracın kesinlikle çekişi düşer ve dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar.
Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Hoparlör Tamirinde Kullanılan Kırmızı Yapıştırıcı Solüsyon 500 gram Kırmızı Yapıştırıcı. Hoparlör Tamirinde ve Çeşitli Rötuşlarda Kullanılan Yapıştırıcı. Kullanım Alanı Körük Yapıştırma(Kasaya yapıştırırken) Körügü Kagıda Yapıştırmak Amaclı Spide'ı Kasaya Yapıştırmak Amaçlı ve Çeşitli Rötuşlarda Kullanılır.
Hoparlör ve körük ayrı ayrı bally türevi bir yapıştırıcı ile uygulanır. 5 dakika gibi bir süre bekledikten sonra körük hoparlöre merkezli bir şekilde yapıştırılır.
Toz ve kir birikmesi, hoparlörlerin yüzeylerine de zarar verebilir, görünümünü olumsuz etkileyebilir. Hoparlörleri temiz tutmak için yumuşak bir bez veya mikrofiber bez kullanarak düzenli aralıklarla silin. Ayrıca kimyasal temizlik maddelerinden kaçının; çünkü bu tür maddeler hoparlör yüzeyine zarar verebilir.
Hoparlörlerin ömrü yoktur. İçinde bulunan bakır tellere bir zarar(oksitlenme, tellerin kopması vs.) gelmediği sürece kullanabilirsiniz.
Buzzer'ın terminallerine multimetre probu uçlarını temas ettirin. Eğer DMM bir direnç değeri gösteriyorsa, buzzer çalışıyor demektir. Eğer hiçbir değer göstermiyorsa veya sürekli bir "açık devre" gösteriyorsa buzzer bozuk olabilir.
Polaritesi (artı ve eksi ucu) belli olmayan bir hoparlörün uçları basitçe şöyle belirlenir: 1,5-9 voltluk bir pilin uçları hoparlör terminal uçlarına kısa süreli olarak değdirilir. Diyafram dışa doğru titreştiği anda pilin artı (+) ucunun değdiği yer hoparlörün artı (+) ucudur.
Bobin arızası olduğunda aracın ilk etkilenen özelliği performansı olur. Aracın motoru sarsıntılı bir şekilde çalışmaya başlar ve zorlanır. Aracın çekiş gücü zayıflar ve bu durumdan yakıt tüketimi etkilemeye başlar. Ateşleme bobini arızalanması doğrudan aracın performansını düşürür ve yakıt tüketimini arttırır.
Arıza yapan bir ateşleme bobini uzun vadede aracınızın emisyon sistemine de zarar verecektir; bu sebeple ateşleme bobini arızalarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ateşleme bobini aracınızda ömrü bitene; yani arıza durumu oluşana kadar kullanabilmeniz içindir, tek kullanımlıktır.
Araç hiç çalışmaz: Bobin komple arızalandığı için ateşleme oluşturamaz. Ateşleme olmayacağı için de araç çalışmayacaktır. Araç Tekler: Ateşleme bobininde oluşan çatlak genelde bu duruma sebep olur. Bazı durumlarda ise çok bobinli araçlarda bobinlerden biri arızalanırsa araç tekleme yapacaktır.
Ayrıca bu bobinler her periyodik bakımda kontrol edilmez. Arıza yaptığında kendini belli ettiği için her bakımda kontrolüne gerek yoktur. Peki ateşleme bobini kaç binde değişir ? Eğer herhangi bir belirti durumu yoksa 100.000 kilometreye kadar kullanılabilirler.
Dört kıvılcımlı ateşleme bobinleri, dört silindirli motorlarda iki çift kıvılcım bobininin yerini alır.
Motorun teklemesi de ateşleme bobininin arızalı olduğu anlamına gelebilir. Bu tür araçlarda yanlış ateşleme nedeniyle motorda öksürme ya da püskürtme gibi sesler meydana gelebilir. Araç yüksek hızlarda sürülürken sarsılma da görülebilir.
Bu elektromanyetik alan bobinin içindeki mıknatısın manyetik alanı ile etkileşime giriyor ve havada titreşimler oluşturuyor. Koninin körük aracılığıyla havayı titreştirmesiyle hoparlörden duyulabilecek ses dalgaları çıkıyor. Kısaca sistem yükselticiden gelen sinyali titreşime çevirerek frekanslara dönüştürüyor.
Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler.
Hoparlörler, içindeki koni ve bobinin hareket etmesi için bir manyetik alana ihtiyaç duyar. Ses sinyalinin oluşması için bu manyetik alan da bir hoparlör mıknatısı sayesinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri