İçişleri Bakanlığı tarafından 2017 yılında yapılan bir düzenleme birlikte hayatımıza çipli yeni kimlikler girdi. 1 Ocak 2024 tarihine kadar herkesin alması gereken yeni kimlikler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kimlik ile ehliyet birleştirme özelliği sunuyor.
Yeni uygulama ile birlikte kişilerin kimlik belgesi ile ehliyet belgesini ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktı.
Eski kimlik geçerlilik süresi olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklanmış olan son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
İlgili 40 soru bulundu
Vatandaşların, ehliyet ve kimlik birleştirme randevusu alabilmeleri için "Alo 199" numaralı çağrı merkezine ulaşmaları gerekiyor.
Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır. Başvuruda talep edilen belgeler azaltılarak bürokrasinin önüne geçilmiştir.
2020 yılından itibaren kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi işlemi başlatılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kolaylık sağlamak amacı ile gerçekleştirilen bu uygulama sayesinde kimlik ve ehliyet birleştirmek mümkün olabilmektedir.
TC kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi işlemi bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. Bu kolaylıkla birlikte vatandaşlarımızın araç kullanırken yanlarında ehliyet taşıma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor.
Bankalar, yılbaşından bu yana dağıtılmaya başlanan yeni çipli ehliyetleri kimlik olarak kabul etmiyor.
Ehliyet değiştirme süresinin ne zaman biteceği yıl sonuna doğru gündemde yer almaya başlarken önemli karar alındı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar değişim süresi verilen eski tip sürücü belgeleri bir süre daha yenilenebilecek.
Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022'de sona erecek. Yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacak.
Yeni tip ehliyet almamanız durumunda 4.064 lira para cezası kesilecek. Peki, ehliyet yenilemek için nereye başvurulur, nasıl randevu alınır?
Kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi yapan vatandaşlar, artık iki farklı kart taşımak yerine bu iki belgeye ait bilgileri tek bir kartta yani yeni kimlikle taşıyabiliyorlar.
KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ ÜCRETLİ Mİ? Yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu işlem için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Fakat eski tip ehliyete sahipseniz bunun için toplam 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor.
KİMLİK KARTI YENİLEME SON GÜN NE ZAMAN? TC Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olup, 10 yıllık sürenin bitimini izleyen tarih itibari ile başvuru üzerine yenilenir. TC Kimlik kartlarının geçerlilik tarihi kart üzerinde yer almaktadır. Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.
Ehliyet fotoğrafı pasaportta da kullanılabilir mi? Evet! Ehliyet fotoğrafı biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da kullanılabilir. Aynı zamanda kimlik gibi resmi belgelerde de bu fotoğrafı kullanabilirsiniz.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
ÇİPLİ KİMLİK KARTLARI
Vatandaşların yanlarında ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve yeni tip sürücü belgelerinin çipli kimlik kartlarını yüklenmesini içeren 'Hayat Kimliğinle Kolay' projesi ise 21 Eylül 2020'de hayata geçti. Şu ana kadar 3.031.930 kişi ehliyetini çipli kimlik kartına yükletti.
Çipli Ehliyet Nedir? Sürücülerin 2016 yılı itibariyle ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüne çipli ehliyet denir. Tüm ehliyetlerin 2021 yılına kadar çipli ehliyet olarak değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyeti olan kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahip olurlar.
- Kimlik ile ehliyet birleştirme için ilk şart hem kimlik hem de ehliyetin yeni çipli türde olmasıdır. - Birleştirme için vatandaştan herhangi bir ücret ya da belge istenmiyor. Ancak iki karttan biri eskiyse yenileme bedeli ödeniyor. - Yeni ehliyet için istenen sağlık belgesi aile sağlığı merkezlerinden alınabiliyor.
Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır? Ehliyetini yenilemek isteyenlerin için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar eski ehliyet kullanabilir.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri