*Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilme işleminin yapılabilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir. *Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz. *Ehliyet ve kimlik belgeleri eski ise yenisi ile değiştirilmesi gerekir. *Birleştirme işlem için randevu alınır.
3'ü Bir Yerde Projesi ile birlikte; Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır.
Ehliyetlerle kimlik kartlarının birleşmesi için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartı sahibi olunması gerekiyor. Çipli sistemi bulunan yeni kimlik kartlarına ehliyet bilgileri aktarılıyor.
37 TL harç bedelinin ödendiğini gösteren belge ve son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ile randevu saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimliğe başvurulabilir. Daha sonra yeni ehliyete ve birleştirme işlemine başvurarak kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi tamamlanabilir.
Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih var mı? Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.
T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Artık yeni sürücü belgeleri Ehliyet yenileme belgeleri ve evrakları hazır olsa bile hemen verilmiyor. Basımı gerçekleştirildikten sonra, kişinin belirtmiş olduğu adrese direk PTT ile gönderilmektedir. Yeni ehliyetin ulaşma süreci ise ortalama 1 hafta şeklindedir.
Ehliyet yenilemek için öncelikle internet üzerinden randevu almanız gerekiyor. Bu iş için oluşturulan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevunuzu aldıktan sonra, seçtiğiniz il/ilçe trafik tescil bürosundan yeni ehliyet başvurunuzu yapabilirsiniz.
Kimlik yenileme işlemi nasıl yapılır? Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek. Vatandaşlarlar hem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfasından hem de ALO 199 hattından kimlik değiştirme randevusu alabiliyor.
Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2022'de sona erecekti. Yıl sonuna kadar yenilenmeyen eski tip ehliyetler geçersiz sayılacaktı. İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024'e kadar uzattı.
Kimlik fotoğraflarıda artık biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanılabilirsiniz. Aynı zamanda sürücü belgesi ( Ehliyet ) gibi resmi belgelerde de biyometrik fotoğraf kullanabilirsiniz.
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
Eski kimlik kartlarının çipli yeni kimlik kartları ile değiştirmek için son tarih 31.12.2023 tarihidir. Bu tarihe kadar ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayları, fotoğraflı eski kimlik belgeleri ile sınav başvurusu yapabilir. Bu tarih sonrasında eski kimlik kartları kabul edilmeyecektir.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Kimlik Kartı bedeli vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2024 yılına kadar kimlikleri yenilemesi gerekir. Yeni kimlik kartı çıkarmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Eski kimliği değiştirmek için öncelikle randevu almak şart. Ardından gerekleri evrakların tamamlaması ve ücretin yatırılması gerekir.
Bankalarda eski kimlikle işlem yapılamayacak.
Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz. Zira aile hekimleri, herhangi bir aksi karar alınmamış olması şartıyla kendilerine bu konuda başvuru yapanlara ihtiyaç duydukları belgeyi düzenleyebiliyor.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
Çipli Ehliyet Nedir? Sürücülerin 2016 yılı itibariyle ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüne çipli ehliyet denir. Tüm ehliyetlerin 2021 yılına kadar çipli ehliyet olarak değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyeti olan kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri