Sadrüşşerîa'nın (ö. 747/1346) fıkıh usulüne dair eseri.
Önemli İslam tarihçilerinden, aynı zamanda coğrafya âlimi ve seyyah Mes'ûdî'nin (ö. H.345/M. 957) günümüze ulaşan iki eserinden birisi, yukarıda künyesini verdiğimiz Kitâbü't- Tenbih ve'l-İşraf (Coğrafya ve Tarih) adlı eseridir. Mes'ûdî, bu eseri H.345/M.956 yılında Fustat'ta tamamlamıştır.
Hezarfen Hüseyin Efendi (ö. 1691/92) 17. yüzyıl'da yaşamış Osmanlı tarihçisi ve aydını. En önemli eseri " Tenkih-i Tevarih-i Mülük" ve "Telhisu'l-Beyan fi Kavanin-ı Al-i Osman" adlı tarih kitaplarıdır.
Mesud Sadrüşşerîa'nın (ö. 747/1346), kendisine ait et-Tenkîh isimli fıkıh usulü metnine şerh olarak yazdığı et-Tavzih adlı eserde yer alan, hüsün-kubuh ve irade hürriyeti meselelerine dair “Dört Mukaddime” (el-Mukaddimâtü'l-Erba'a) metni ile, Sadeddin Mesud b.
Sadrüşşeria'nın eserleri, İbn Mübarek Şah gibi talebeleri vasıtasıyla tüm İslam âlemine yayılmış, özellikle çalışmamızın merkezindeki “Tavzîh” adlı eseri de Osmanlı'nın ilk medresesi olan İznik medresesinden itibaren cumhuriyet dönemine kadar temel fıkıh usûlü eseri olarak okutulmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Tavzih¹, sözcük anlamı itibariyle açıklama, açık anlatma, aydınlatmayı ifade et- mekte; hüküm ise mahkemelerin sadece esasa ilişkin nihai kararları için kullanıl- makta ve bu yönüyle karara nazaran dar bir anlam içermektedir.
Sonuç olarak, tashih ile maddi hataların yargılama uzamadan düzeltilmesi; tavzih ile de hükümdeki fıkraların belirsiz veya çelişik olması durumlarında fıkraların açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Bu müesseselerin ruhunda usul ekonomisi yatmaktadır.
Tavzih; mahkemenin verdiği hükümde bulunan hesap ve sayı hatası gibi maddi hataların mahkeme tarafından düzeltilmesidir. Bunu mahkeme resen yapabileceği gibi taraflardan birinin talebi üzerine de yapabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 304-305 inci maddelerinde düzenlenmiştir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tavzih kelimesi, vuzuh sözcüğünden türetilmiştir. Vuzuh, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken tavzih kelimesi de bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde, açıkça anlatmak demektir.
Bir ilim dalında kaleme alınan özlü eser; bir kitabı kısaltmak, ikmal ve tashih etmek, yeniden düzenlemek suretiyle ortaya konulan eser.
[10] Teftâzânî, Kitabü't-Telvih (Sivas: Ziya Bey Kütüphanesi, 3996), 168b.
Kitâb-ı Usûl ya da Usûlnâme, Taşlıcalı Yahya'nın ahlâki konular üzerine yazdığı mesnevi. 3100 beyitten oluşan eser on iki kısımdan oluşan makam ve yedi kısımdan oluşan şube bölümlerinden haiz olup adalet, doğruluk, yiğitlik kavramlarının irdelendiği bir içeriğe sahiptir.
Özet. Ebu'l-Hüseyin el-Basrî, Basra Mûtezile'sine mensup bir âlimdir. Fıkıh usûlü alanında yazdığı "el-Mû'temed fî Usûli'l-Fıkh" adlı eseri ise müteahhirin usûl düşüncesinin kaynaklarındandır.
Fârâbî'nin İki Eseri: Fusûlü'l-medenî (siyaset felsefesine dair görüşler) Tenbihât ala sebîli's-sa'âde (mutluluk yoluna yöneltme), çev. Hanifi Özcan, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı, 2005. Mutluluk ahlâkı konulu bu eser, Tahsîlü's-saâde'nin devamı niteliğindedir.
Tavzih hususu HMUK ve HMK`da ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup bu düzenlemelere göre mahkemece, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyorsa yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa tavzih kararı verilebilir.
Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.
Tavzih, hükmün icrası tamamlanıncaya kadar, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih talebinde bulunan tarafa tebliğ edilir.
Buna göre, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor veya birbirine aykırı fıkralar içeriyor ise tavzih istenebilir. Ancak, hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar tavzih yoluyla sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.
Ceza Muhakemesi Hukukunda Hükmün Tavzihi durumu olmayıp, elinizdeki kesinleşmiş karara karşı m.309 ya da m.311 de belirtilen iadei muhakeme yoluna başvurabilirsiniz.
Tavzih, kural olarak sadece hüküm fıkrası hakkında olur. Hükmün gerekçesinin açıklanması bakımından tavzih yoluna gidilemez. Ancak, hüküm fıkrası ile gerekçe arasında bir çelişki varsa, bu çelişkinin giderilmesi için tavzih yoluna başvurulabilir (YHGK.'nun 14.6.1967 tarihli ve 1967/9–462 Esas 300 Karar sayılı ilamı).
Tashih; sözcük anlamı olarak düzeltme, düzelti demektir. Özellikle gazete, dergi gibi yazım dünyasında çokça kullanılan bir terimdir. Emlak literatüründe ise "tapuda cins tashihi" olarak kullanılır. Kaydı bulunan bir gayrimenkulün durumunu değiştirmek anlamına gelir.
Dilimizdeki anlamı “düzelti” olarak açıklanan bu kavram hem tek başına hem de kelime öbeği şeklinde kullanılabiliyor. Bu kavramı bir kelime öbeği haline getirmek için “etmek” fiiliyle birlikte kullanmak gerekiyor. “Tashih etmek” şeklindeki bu kullanım şeklinin anlamı da “düzeltmek” olarak açıklanıyor.
Genellikle neşredilen eserler için kullanılan tashih kelimesi sıhhat sözcüğünden türetilmiştir. Sıhhat hem sağlıklı olmak hem de düzenli anlamına gelir. Tashih kelimesinin sözlük anlamı ise sıhhatli hale getirmektir. Bu kelime, bir metindeki yazım ve imla hatalarını düzeltmek anlamında kullanılır.
Bir durumun açıklanması ya da aydınlatılmasına tavzih denir. Hukuki bir terim olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 304. maddesi ile belirlenmiştir. Bir hükümde yer alan yazı ve hesap hatalarının taraflardan birinin ya da mahkeme tarafından düzeltilmesi tashih olarak adlandırılır.
Öz. Türk hukukunda hükmün tamamlanması Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305/A maddesinde düzenlenmiştir. Mahkemenin, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar vermediği hallerde, asıl karardaki bu eksiklikler sonradan tamamlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri