Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL, Ehliyeti yanına almama cezası 2023 yılında 951 TL olarak uygulanmaktadır.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Kanunun 44. maddesine göre; 'Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermeme'nin cezası 206 lira.
Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç cezası için de yine aynı miktarda ceza ödenmektedir. Bunun dışında ehliyeti yanına almama cezası ise 951 TL olarak belirlenmektedir.
Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023
Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
eğr polis iyi niyetliyse sadece uyarır. ama aksi halde trafik kanunun 44\1B maddesinden ceza alırsın. Aracını bağlamazlar kontrol ettikten sonra bulundurmama cezası alırsın. ikisininde cezası 62 lira..
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
EHLİYET TAŞIMAK ZORUNLU MU? "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile artık sürücü belgesi bilgilerini TC kimlik kartlarına taşıyanların, ehliyet taşımaları zorunlu olmayacak. Söz konusu uygulama ile T.C. kimlik kartlarına taşıma yapanların, yanlarında ehliyet bulundurmaları gerekmiyor.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?'' gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
Bu şekilde evrak sahteciliği sayılıyor. Fakat noterden fotokopisini alıp "aslı gibidir" diye onaylatırsanız resmi evrak sayılabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Ehliyet kaybetmenin cezası bulunmamaktadır. Ehliyetin kaybolması durumunda araç sürücülerinin ehliyet yenileme başvurularını yaparak gerekli belgeleri toparlamaları yeterli olmaktadır.
Kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılır. Giriş işlemi başarıyla halledildikten sonra sonuçlara bakmak mümkündür. Ehliyet alma sürecini başarıyla yerine getiren kişiler genellikle bu sorgulama işlemini gerçekleştirirler. Kimlik numarası ile ehliyet sorgulama artık internet üzerinden rahatlıkla halledilebilir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Bilindiği üzere trafikte araç kullanan sürücülerin ehliyet belgelerini yanında bulundurmaları gerekiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Eylül 2020 tarihinde başlatılan uygulama ile sürücülerin ehliyet taşıma derdi sona eriyor. Dileyenler, sürücü belgelerini kolayca T.C. kimliklerine işletebiliyor.
Sürücü Belgeleri başvurularının alınması sonrası, başvuru sahiplerine verilen "Geçici Sürücü Belgeleri", bürokratik işlemlerin azaltılarak hizmette etkinliği artırmak amacıyla; imzasız, mühürsüz, e-devlet üzerinden alınabilir ve doğrulanabilir şekilde düzenlenecektir.
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Buna göre eski ehliyete sahip vatandaşların artık yeni çipli ehliyete geçmesi gerekiyor.
37 TL harç bedelinin ödendiğini gösteren belge ve son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ile randevu saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimliğe başvurulabilir. Daha sonra yeni ehliyete ve birleştirme işlemine başvurarak kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi tamamlanabilir.
Sadece nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve yeni ehliyeti çıkartmak için başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Bu aşamadan sonra sistemde ehliyetinizin kaybedildiği gözükecek ve eski ehliyetiniz geçerlilikten kalkacaktır.
Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri